Τρίτη 11 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Χορός» ... υπουργοποιήσιμων

Ισως και σήμερα η ανακοίνωση εκ μέρους του πρωθυπουργού του νέου κυβερνητικού σχήματος, ενώ δεν αποκλείονται και «δομικές αλλαγές» όπως χωρισμοί υπουργείων

Με το κλείσιμο της κάλπης άρχισε στο ΠΑΣΟΚ η «ονοματολογία» σχετικά με το ποιο κομματικό στέλεχος καταλαμβάνει το τάδε ή το δείνα υπουργείο ενόψει της κατάρτισης της νέας κυβέρνησης. Χτες άλλωστε ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο, ο οποίος και του έδωσε την εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης, η σύνθεση της οποίας δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί σήμερα το βράδυ και η ορκωμοσία της να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη.

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν κατά την έξοδο του Κ.Σημίτη από το Προεδρικό Μέγαρο, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι εν αναμονή των οριστικών αποτελεσμάτων θα χρειαστεί «μερικές μέρες» για να παρουσιάσει την κυβέρνηση, με την οποία υποστήριξε ότι «θα ανοίξει ένας νέος κύκλος μεταρρυθμίσεων και αλλαγής» και θα δοθεί έμφαση στο... «κοινωνικό κράτος και την απασχόληση». Οσον αφορά το ερώτημα αν το κυβερνητικό σχήμα θα είναι μικρότερο από το προηγούμενο, περιορίστηκε να απαντήσει ότι «θα δούμε».

Στο μέτωπο της «ονοματολογίας» τώρα, πολλοί είναι αυτοί που ποντάρουν στη «ρουλέτα» της υπουργοποίησής τους. Πέραν των Α. Τσοχατζόπουλου, Β. Παπανδρέου, Γ. Παπανδρέου, Κ. Λαλιώτη, Γ. Αρσένη και της υπόλοιπης ομάδας των πρωτοκλασάτων, που ο πρωθυπουργός δε φαίνεται να σκέφτεται το ενδεχόμενο μετακίνησής τους (χωρίς τουλάχιστον να λαμβάνει υπόψη του την πρόκληση ...πονοκεφάλων που θα του προκληθούν σε αντίθετη περίπτωση), στο «χορό» των... υπουργοποιήσιμων συμμετέχουν οι Κ. Σκανδαλίδης (ακούγεται ότι προορίζεται για το υπουργείο Πολιτισμού), Παπουτσής (Οικονομικών ή Εργασίας), Ευθυμίου (αναπληρωτής Εξωτερικών ή Τύπου και ΜΜΕ, αν δεν παραμείνει εκεί ο Δ. Ρέππας), Μανίκας (υφυπουργείο Παιδείας), Πάγκαλος (Μεταφορών), Παπαδόπουλος (Υγείας) κλπ. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται επίσης οι Λοβέρδος, Βούγιας, Τσουκάτος, Κοντογιαννόπουλος και... πολλοί άλλοι.

Στο επίπεδο των λεγόμενων δομικών αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, πληροφορίες ανέφεραν χτες πως δεν αποκλείονται χωρισμοί υπουργείων. Ετσι το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων λέγεται ότι θα χωριστεί στα υπουργεία Απασχόλησης και Ανθρώπινων Πόρων, ενώ από το Ανάπτυξης θα αποσπαστεί το Εμπορίου και θα γίνει αυτόνομα υπουργείο. Αξιοσημείωτο είναι τέλος ότι ο πρωθυπουργός γίνεται αφ' ενός δέκτης πιέσεων, που, με τη μορφή εισηγήσεων, ζητούν τη μείωση του εύρους του Υπουργικού Συμβουλίου από την πρώτη στιγμή της συγκρότησης της κυβέρνησης, ενώ, αφ' ετέρου, εντείνονται οι φήμες για υπουργοποίηση πολλών «νέων» τεχνοκρατών «κεντροαριστερής» προέλευσης, κατά το «πρότυπο Χριστοδουλάκη», όπως λεγόταν χαρακτηριστικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ