Τρίτη 11 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πρώτες εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών

Η ΚΕ συνεδρίασε στις 10 Απρίλη 2000 με θέμα την πρώτη εκτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων της 9ης Απρίλη 2000. Η εκτίμηση αυτή θα τεθεί για συζήτηση στα καθοδηγητικά όργανα και στις ΚΟΒ, ώστε να συγκεντρωθούν όλες οι γνώμες και παρατηρήσεις. Παράλληλα οι πρώτες εκτιμήσεις μας σε όλη την κλίμακα του Κόμματος θα τεθούν για συζήτηση στις οργανώσεις της ΚΝΕ, στις δυνάμεις και τους κοινωνικοπολιτικούς παράγοντες που δώσαμε από κοινού τη μάχη, στους φίλους και οπαδούς μας. Η ΚΕ θα διαμορφώσει στη συνέχεια τα τελικά συμπεράσματα.

1.Γενική διαπίστωση είναι ότι η συγκεκριμένη εκλογική μάχη διεξήχθη μέσα σε συνθήκες πολύ έντονης δικομματικής πόλωσης, αλλά και μεθοδευμένης ιδεολογικής και πολιτικής τρομοκρατίας, με τα κλασικά αλλά και τα νέα διλήμματα προς τον ελληνικό λαό γύρω από το μονόδρομο της ΟΝΕ. Ο ελληνικός λαός, ιδιαίτερα τα φτωχά λαϊκά στρώματα, δέχτηκαν την ολομέτωπη επίθεση της κοινωνικής δημαγωγίας και των ψεύτικων υποσχέσεων, τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη ΝΔ. Στο πολιτικό κλίμα των εκλογών πρέπει να συνυπολογιστεί η βαθύτερη επίδραση που ασκεί η κρατική καταστολή και βία σε βάρος των αγωνιζομένων εργαζομένων, οι διώξεις κατά των συνδικαλισμένων εργατοϋπαλλήλων και απεργών, των αγροτών και της νεολαίας, η εργοδοτική τρομοκρατία που ασκεί ιδιαίτερη επίδραση σε συνθήκες αυξημένης ανεργίας. Δεν πρέπει να υποτιμηθεί η επίδραση της συστηματικής τρομοκρατικής επίθεσης που δέχτηκε το εργατικό λαϊκό κίνημα, το κίνημα της αγροτιάς, της παιδείας, της νεολαίας από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του ΠΑΣΟΚ, με τις δικαστικές και άλλες τρομοκρατικές διώξεις. Βαραίνει αρνητικά στη συνείδηση του λαού μας η μεθοδευμένη προπαγανδιστική επίθεση με στόχο να διαδοθεί πλατιά η μοιρολατρία, η απογοήτευση, η λογική των μονόδρομων και της υποχρεωτικής προσαρμογής και συναίνεσης, προπαγάνδα που εξαπολύεται ευρύτερα από κόμματα, τους οργανισμούς και μηχανισμούς της πλουτοκρατίας. Ο αντιδημοκρατικός εκλογικός νόμος επιτείνει τα πλαστά διλήμματα σε περίοδο εκλογών.

Το εκλογικό αποτέλεσμα εμφανίζει ενδυνάμωση της δικομματικής μορφής του πολιτικού συστήματος. Αν και η δυναμική της απήχησης των Θέσεων του Κόμματος δεν εκφράστηκε στο εκλογικό αποτέλεσμα, όμως το ΚΚΕ έδειξε ικανότητα αντοχής σε συνθήκες τέτοιας ενδυνάμωσης των δύο κομμάτων και πτωτικής πορείας των άλλων κομμάτων του Κοινοβουλίου.

2.Παρά το γεγονός ότι το συνολικό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δείχνει συσπείρωση των δυνάμεων των δύο κομμάτων, σε αντίθεση με την αναγκαιότητα να υποστούν κάποιο ρήγμα, η ΚΕ του ΚΚΕ εκτιμά ότι σημειώνεται εκλογική αναντιστοιχία ανάμεσα στη λαϊκή δυσαρέσκεια και στην επιλογή ψήφου. Η διαπίστωση αυτή δε βασίζεται μόνο στις εμπειρίες μας από την εκλογική περίοδο, αλλά και όλη την προηγούμενη στάση και συμπεριφορά του λαού μας, τόσο στις ευρωεκλογές, όσο και στις εργατικές, αγροτικές κινητοποιήσεις, τις κινητοποιήσεις της νεολαίας, του αντιπολεμικού φιλειρηνικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.

3.Το ΚΚΕ έδωσε την εκλογική μάχη με ενωτικά και αγωνιστικά ψηφοδέλτια σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με την Κομμουνιστική Ανανέωση και με τη συμμετοχή υποψηφίων κατά το ένα τρίτο εξωκομματικών και συνεργαζομένων στα ψηφοδέλτιά του. Η ευρύτερη συσπείρωση εκφράστηκε επίσης με τη συγκρότηση και τη δράση επιτροπών στήριξης και εκλογικών επιτροπών σε ένα μεγάλο μέρος περιοχών.

Η ΚΕ εκτιμά ότι η πολιτική γραμμή του Κόμματος για τους δύο δρόμους εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας, η πρόταση για τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου αποδείχτηκε και μέσα από την εκλογική μάχη ότι είναι ορθή.

Με βάση τη γενική του πολιτική καθορίστηκε και η εκλογική πολιτική δράση και παρέμβαση του Κόμματος. Κάλεσε το λαό, ιδιαίτερα τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τη νεολαία, να απεγκλωβιστούν από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, να δώσουν στα δύο κόμματα όσο γίνεται κατώτερο συνολικό ποσοστό, και ταυτόχρονα να ενισχύσουν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, ώστε από καλύτερες θέσεις ο λαός μας να αντισταθεί στο νέο γύρο αντιδραστικών μέτρων που θα παρθούν στη λεγόμενη μετα-ΟΝΕ περίοδο. Εγινε προσπάθεια να αναδειχτούν οι πραγματικές διαχωριστικές γραμμές που υπάρχουν στο κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, η προοπτική διεξόδου, η σημασία που έχει να διεκδικήσει ο λαός μας στην πορεία ριζικές αλλαγές, λαϊκή εξουσία. Με το σύνθημα «ΚΚΕ ισχυρό - Μέτωπο λαϊκό» το ΚΚΕ κάλεσε τον ελληνικό λαό να συμβάλλει στη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση δυνάμεων, ώστε πιο γρήγορα να κτιστεί το Αντιμονοπωλιακό Αντιιμπεριαλιστικό Δημοκρατικό Μέτωπο.

Η ΚΕ χαιρετίζει την πρωτοποριακή δουλιά που έγινε από μέλη και στελέχη, φίλους και οπαδούς, τους συνεργαζόμενους που συμμετείχαν ή στήριξαν με διάφορους τρόπους και μορφές τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ. θεωρούμε ότι από τη δουλιά όλων κρίθηκε η αντοχή του Κόμματος σ' αυτές τις συνθήκες. Χαιρετίζει την πρωτοπόρο δουλιά των κνιτών και κνιτισσών που έδωσαν δυναμισμό και ενθουσιασμό στον αγώνα που δώσαμε. Η ανοδική πορεία της ΚΝΕ και της δράσης της αποτελεί εγγύηση και ελπίδα για πολύπλευρη ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δουλιάς του Κόμματος στη νεολαία, αλλά και γενικότερα στην υπόθεση του Μετώπου.

Η ΚΕ υπογραμμίζει ότι είναι ακόμα πιο επιτακτική και αναγκαία η ανάγκη συσπείρωσης ευρύτερων λαϊκών ριζοσπαστικών δυνάμεων. Θα συνεχίσει να παίρνει πρωτοβουλίες για κοινή δράση στα διάφορα μέτωπα αντίστασης, θα δουλέψει πιο στοχοπροσηλωμένα για τη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου, αξιοποιώντας τη θετική πείρα της εκλογικής μάχης. Με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα θα δράσει ώστε να συμβάλει να απελευθερωθούν δυνάμεις από τα δύο κόμματα, να εκφραστούν διεργασίες και ανακατατάξεις, να αξιοποιηθούν αυτές για την υπόθεση του Μετώπου.

Αν το ΚΚΕ είχε μια διαφορετική πολιτική γραμμή, τότε θα είχε ακολουθήσει την πτωτική πορεία των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης και τα δυο κόμματα θα είχαν ακόμα μεγαλύτερη άνοδο και άνεση να χειριστούν το λαϊκό παράγοντα τα επόμενα χρόνια.

4.Η ΚΕ θεωρεί ότι η τάση ενίσχυσης των δύο κομμάτων, λιγότερο του ΠΑΣΟΚ και περισσότερο της ΝΔ, δείχνει ότι ένα σημαντικό μέρος του λαού μας, ιδιαίτερα φτωχά λαϊκά στρώματα, παρά την εμπειρία και τη δυσαρέσκειά τους δεν έχουν πειστεί ότι έχουν τη δύναμη και τη δυνατότητα να αντισταθούν, ότι υπάρχει διέξοδος και προοπτική προς όφελός τους. Προβάλλουν ακόμα πιο ανάγλυφα πόσο βαθιές και μακροχρόνιες είναι οι συνέπειες στο λαϊκό κίνημα, αλλά και στην ανάπτυξη της πολιτικής συνείδησης του λαού, από την ολομέτωπη νεοφιλελεύθερη επίθεση που έχει εξαπολυθεί με ιδιαίτερη δριμύτητα την τελευταία δεκαετία, σε συνθήκες αρνητικής αλλαγής του διεθνούς συσχετισμού δύναμης, στο έδαφος της γενικότερης υποχώρησης και κρίσης του εργατικού και του γενικότερου λαϊκού κινήματος.

5. Η ΚΕ εκτιμά ότι η βαθύτερη μελέτη του εκλογικού αποτελέσματος είναι αναγκαία. Ωστόσο, δεν πρέπει να περιοριστεί αποκλειστικά στους παράγοντες που το διαμόρφωσαν κατά τη διάρκεια της εκλογικής περιόδου. Χρειάζεται να συνυπολογιστούν και να βγουν διδάγματα για τη δουλιά μας παίρνοντας υπόψη τους γενικότερους και μονιμότερους παράγοντες που επιδρούν στη διαμόρφωση της πολιτικής συνείδησης. Σ' αυτά τα πλαίσια πρέπει να κριθεί και να εκτιμηθεί η συνολική δουλιά του Κόμματος, με βάση και τις εκτιμήσεις των ΚΟ πριν τις εκλογές, ότι υπάρχουν ποιοτικά στοιχεία στη δουλιά του Κόμματος που συνέβαλαν στην ικανότητα της αντοχής του, αλλά και στη διεύρυνση της δράσης και επιρροής του, στη συσπειρωτική του ικανότητα. Υπάρχει επίσης το βεβαιωμένο στοιχείο ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής μάχης κινητοποιήθηκαν περισσότερες κομματικές και ευρύτερες δυνάμεις από κάθε άλλη εκλογική μάχη. Η δραστηριότητα αυτή αποτελεί σοβαρή παρακαταθήκη για να συνεχίσουμε τη δράση μας στο λαϊκό κίνημα, για να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη προσήλωση στην υπόθεση του Μετώπου.

Ωστόσο, αναδεικνύονται για μια ακόμη φορά και με την ευκαιρία της εκλογικής μάχης οι γενικότερες αδυναμίες του Κόμματος, που δυσκολεύουν τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στη δράση μας, μέσα στις συγκεκριμένες συνθήκες που ζούμε. Γίνεται ακόμα πιο φανερή η πρωταρχική σημασία που έχει αποκτήσει στις σύγχρονες συνθήκες, η συστηματική, ολοκληρωμένη ιδεολογική πολιτική δουλιά του Κόμματος στην εργατική τάξη, στη νεολαία, στα ευρύτερα λαϊκά στρώματα. Η μεγάλη σημασία που αποκτά να δουλεύουμε συστηματικά, με βάση τις σύγχρονες απαιτήσεις, με πνεύμα αυτοθυσίας και συνεχούς ετοιμότητας, καθημερινά και όχι μόνο σε μεγάλες κορυφαίες μάχες. Αναδεικνύεται για άλλη μια φορά η μεγάλη σημασία που έχει η δράση της κάθε ΚΟΒ χωριστά στο χώρο της ευθύνης της, η ποιότητα και η μονιμότητα στους δεσμούς με το λαό, ιδιαίτερα τα εργατικά λαϊκά στρώματα και τη νεολαία, με βάση τα οξυμένα προβλήματά τους. Δεν επαρκεί η διαφώτιση και προπαγάνδα για τα προβλήματα που βιώνει ο λαός μας. Χρειάζεται ταυτόχρονα η στοχοπροσηλωμένη ιδεολογική δράση μας παράλληλα με τις πρωτοβουλίες μας για ενωτικούς αγώνες. Βασικό κριτήριό μας είναι κατά πόσο η καθημερινή συστηματική μας δουλιά να συμβάλλει να αναπτύσσεται η αντιμονοπωλιακή, αντιιμπεριαλιστική συνείδηση του λαού μας, να κατανοήσει η εργατική τάξη και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα ότι ο δρόμος συγκρότησης του Μετώπου, παρά τους κόπους και τις θυσίες που απαιτεί, είναι αναγκαίος και επιβεβλημένος. Ιδιαίτερα αναδεικνύεται η ανάγκη της συστηματικής και αποφασιστικής δράσης μας για την οργάνωση των εργαζομένων στους χώρους δουλιάς και τους κλάδους, η ανάπτυξη κοινωνικών συμμαχιών, η αντιμετώπιση των κρισιακών και διαλυτικών φαινομένων στο συνδικαλιστικό κίνημα των εργατοϋπαλλήλων, αλλά και στα άλλα στρώματα των ΕΒΕ και της αγροτιάς. Η συστηματική δράση μας στα κινήματα της νεολαίας, των γυναικών, στο αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, για τα δημοκρατικά δικαιώματα, στο κίνημα για τον πολιτισμό, την προστασία του περιβάλλοντος.

6.Η ΚΕ εκτιμά, όπως άλλωστε είχε υπογραμμίσει το ΚΚΕ και προεκλογικά, ότι θα δρομολογηθούν νέα αντιλαϊκά αντιδραστικά μέτρα, ώστε να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, τις εργασιακές σχέσεις και την ανατροπή του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος. Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει το εκλογικό αποτέλεσμα, για να περάσει με μεγαλύτερη ταχύτητα την πολιτική της, ενώ η ΝΔ θα συνεχίσει τη δημαγωγική αντιπολίτευσή της. Η ΚΕ εκτιμά ότι η λαϊκή δυσαρέσκεια που δεν καταδείχτηκε μέσα από το συγκεκριμένο εκλογικό αποτέλεσμα, θα εκδηλωθεί ξανά μπροστά στο νέο γύρο των μέτρων.

Θα εκδηλωθούν λαϊκές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις, θα υπάρξει αντίσταση του λαού μας, θα δυναμώσει η λαϊκή συσπείρωση.

Το ΚΚΕ θα κάνει το καλύτερο δυνατό, ώστε να στηριχτούν, να αναπτυχθούν οι ταξικοί και γενικότεροι κοινωνικοί και πολιτικοί αγώνες. Να υπάρξει η μέγιστη συσπείρωση δυνάμεων κατά της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, να ενθαρρυνθούν διεργασίες και ανακατατάξεις. Η εκλογική μάχη πρόσθεσε ήδη νέες εμπειρίες. Ετσι η δράση όλου του Κόμματος θα είναι ακόμα πιο σταθερά προσηλωμένη στην υπόθεση της οικοδόμησης του Αντιμονοπωλιακού Αντιιμπεριαλιστικού Δημοκρατικού Μετώπου.


Αθήνα, 10/4/2000


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ