Σάββατο 13 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ-ΡΟΥΑΝΤΑ
Πλήθος ερωτημάτων απ' την εύρεση(:) του «μαύρου κουτιού»

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Το «μαύρο κουτί» απ' το αεροσκάφος, το οποίο προ δεκαετίας άναψε τη σπίθα που προκάλεσε την εκατονταήμερη γενοκτονία εκατοντάδων χιλιάδων Ρουαντέζων της φυλής των Τούτσι ανακοίνωσε χτες ο γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, πως ανακαλύφθηκε σε ντουλάπι της Μονάδας Εναέριας Ασφάλειας του τμήματος Ειρηνευτικών Αποστολών του ΟΗΕ!

Το μαύρο κουτί του αεροσκάφους, που συνετρίβη στις 6 Απρίλη του 1994, σκοτώνοντας τον τότε Πρόεδρο της Ρουάντας (Χούτου) Γιουνεβάλ Χαμπγιαριμάνα και τον ομόλογό του απ' το Μπουρούντι Σιπριέν Νταριαμίρα, λέγεται πως είχε βρεθεί από Γάλλους κυανόκρανους, αλλά δε δόθηκε ποτέ για έρευνα! Πρόσφατα επανήλθε στη δημοσιότητα μετά από την πρόσφατη(!) ολοκλήρωση έρευνας των γαλλικών αρχών, που αναμείχτηκαν στην υπόθεση, λόγω του ότι κυβερνούσαν Γάλλοι πιλότοι το αεροσκάφος που συνετρίβη τον Απρίλιο του '94. Η αεροπορική τραγωδία χρησιμοποιήθηκε τότε από εξτρεμιστές της φυλής των Χούτου, που, θεωρώντας πως επρόκειτο για συνωμοσία της «αντίπαλης» φυλής, σφαγίασαν εκατοντάδες χιλιάδες αθώους μέλη οι περισσότεροι της φυλής των Τούτσι.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της γαλλικής ΛΕ ΜΟΝΤ, το πόρισμα έρευνας των Γάλλων κατηγορεί τα Ηνωμένα Εθνη για παρακώλυση της Δικαιοσύνης, επειδή απέτυχε η διενέργεια έρευνας για το μαύρο κουτί του προεδρικού αεροσκάφους που συνετρίβη, ενώ... θεωρεί ως βασικό ύποπτο για την τότε αεροπορική τραγωδία τον νυν Πρόεδρο της Ρουάντας, Πολ Καγκάμε (Τούτσι, που την περίοδο της γενοκτονίας ηγούνταν ανταρτικής οργάνωσης)!

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ, Φρεντ Εκχαρντ, το μαύρο κουτί βρέθηκε χτες στο ντουλάπι υπηρεσίας Εναέριας Ασφάλειας Επιχειρήσεων του ΟΗΕ σε άριστη κατάσταση γεγονός που κάνει, ωστόσο, κάποιους εμπειρογνώμονες να αποκλείουν πως προήλθε απ' το συντριβέν αεροσκάφος τύπου Φάλκον 50. Γνωστοποιήθηκε πως θα σταλεί άμεσα σε ειδικά εργαστήρια για να διαπιστωθεί το περιεχόμενό του και πρωτίστως... εάν προήλθε απ' το αεροσκάφος που παρέσυρε στο θάνατο τους Προέδρους Ρουάντας και Μπουρούντι!

Ο Ρουαντέζος υπουργός Εξωτερικών Σαρς Μουλιγκάνδε δήλωσε πως η υπόθεση προκαλεί ερωτήματα. «Εάν για δέκα χρόνια δεν ήξεραν πως είχαν το μαύρο κουτί, δεν ξέρω σίγουρα εάν αυτό που δηλώνουν τώρα ότι ανακάλυψαν είναι το πραγματικό μαύρο κουτί». Ο υπουργός πρόσθεσε με νόημα πως Γάλλοι στρατιώτες ήταν οι πρώτοι που μετέβησαν στον τόπο των συντριμμιών, εμποδίζοντας τότε κυανόκρανους του ΟΗΕ να πλησιάσουν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ