Σάββατο 13 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
Παγκόσμιος... τρόμος

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΑΡΙΣΙ - ΡΩΜΗ - ΑΜΜΑΝ.-

Παγκόσμιος πια ο συναγερμός μετά το μακελειό στην Ισπανία και ο τρόμος του «ασύμμετρου πολέμου» πλανάται και εγκλωβίζει τους λαούς...

Γαλλία και Ιταλία έχουν αυξήσει το επίπεδο συναγερμού τους από το κίτρινο στο πορτοκαλί, που είναι το δεύτερο υψηλότερο σημείο κινητοποίησης στην κλίμακα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Οπως ανακοίνωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν Πιερ Ραφαρέν, όσο διαρκεί ο πορτοκαλί συναγερμός, περισσότεροι στρατιώτες θα ενισχύσουν την αστυνομία στα ευαίσθητα σημεία ασφαλείας, ειδικότερα στο ευάλωτο δημόσιο σύστημα μεταφορών. Η Ιταλία έχει λάβει αυξημένα μέτρα ασφάλειας κυρίως γύρω από ισπανικά κτίρια.

Η Πολωνία αύξησε τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορά της και έθεσε σε συναγερμό τις αστυνομικές της δυνάμεις μετά το «ενδεχόμενο» η «Αλ Κάιντα» να βρίσκεται πίσω από τις προχτεσινές επιθέσεις στη Μαδρίτη... όχι τυχαία, αφού όπως και η Ισπανία, η Πολωνία ήταν συστατικό μέλος της «συμμαχίας των προθύμων» που εξαπέλυσαν τον πόλεμο κατά του Ιράκ, ενώ έχουν στείλει στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες μάλιστα ηγούνται πολυεθνικής δύναμης στο Κεντρικό Ιράκ. Στο Βέλγιο και το Λουξεμβούργο ελήφθησαν επιπλέον μέτρα προστασίας γύρω από χαρακτηριζόμενα ευαίσθητα σημεία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές και ενισχύθηκαν τα μέτρα προστασίας γύρω από κτίρια ισπανικών συμφερόντων, ειδικά την ισπανική πρεσβεία και το προξενείο. Στην Πορτογαλία ενισχύθηκαν τα μέτρα στα σύνορα της χώρας και οι οργανωτές του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Ποδοσφαίρου - Euro 2004 που θα διεξαχθεί εκεί από τις 12 Ιουνίου ως τις 4 Ιουλίου δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να λάβουν αυστηρότερα μέτρα προστασίας της ισπανικής ομάδας. Στη Γερμανία και τη Δανία η αστυνομία αύξησε τον αριθμό των περιπολιών μπροστά από ορισμένες πρεσβείες (ισπανική, αμερικανική, βρετανική, ισραηλινή) και δημόσια κτίρια. Στη Σουηδία τα πρόσθετα μέτρα ασφαλείας αφορούν πρεσβείες και ευαίσθητες περιοχές. Τέλος, η Αυστρία και η Ουγγαρία δεν έχουν πάρει μέχρι τώρα κανένα επιπλέον μέτρο.

Πολύ ψύχραιμες αντιθέτως εμφανίζονται οι δύο κύριες χώρες οι οποίες υποτίθεται πως «απειλούνται» άμεσα από την «Αλ Κάιντα»..! Βρετανία και ΗΠΑ.

Η Βρετανία δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής επιπλέον μέτρα ασφαλείας, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ κάλεσε τους συμπατριώτες του να επαγρυπνούν απέναντι στην τρομοκρατία, που σύμφωνα με τον ίδιο χτυπά όλες τις μεγάλες χώρες του κόσμου. Στη διάρκεια της ομιλίας του σε συνέδριο των Εργατικών, στο Μάντσεστερ, ο Τόνι Μπλερ τόνισε ότι ο νέος πόλεμος κατά της τρομοκρατίας είναι μια μάχη εναντίον των «επικίνδυνων φανατικών» και ότι η Βρετανία δεν πρέπει να μείνει στο παρασκήνιο.

Τέλος, το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας θα αρχίσει έρευνα για να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχει κάποια συγκεκριμένη απειλή για τους αμερικανικούς σιδηροδρόμους, αλλά δεν προτίθεται να αυξήσει το βαθμό ετοιμότητας των αρχών ασφαλείας. Πάντως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε χτες τους Αμερικανούς πολίτες να είναι προσεκτικοί για ενδεχόμενο χτυπήματος στην Ιορδανία και ότι λαμβάνονται επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας σε αμερικανικών συμφερόντων κτίρια και αποστολές. Πάντως, οι ιορδανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για πιθανό χτύπημα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ