Σάββατο 13 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Περιπλέκονται ερωτήματα και σκοπιμότητες
  • Πένθος και μεγάλες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα
  • Αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη η ΕΤΑ. Επιμένει ουσιαστικά η κυβέρνηση

Associated Press

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Βαρύ το πένθος χτες σε ολόκληρη την Ισπανία μία μέρα μετά την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Μαδρίτης, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 199 άτομα και προκάλεσε τον τραυματισμό ακόμη 1.400 ανθρώπων. Το μεσημέρι ολόκληρη η χώρα τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων, ενώ παράλληλα οι αρχές και οι συγγενείς των θυμάτων συνέχισαν το δύσκολο έργο της αναγνώρισης των νεκρών. Το βράδυ πραγματοποιήθηκαν τεράστιες συγκεντρώσεις κατά της τρομοκρατίας, όπου παρέστησαν και πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, τις οποίες όμως για ακόμη μια φορά το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα έσπευσε να εκμεταλλευτεί αφού πραγματοποιήθηκαν υπό την επωνυμία «Για τα θύματα, για το Σύνταγμα, για τη νίκη ενάντια στην τρομοκρατία».

Οσον αφορά τους υπαίτιους της τραγωδίας χτες τα μηνύματα από την ισπανική κυβέρνηση ήταν αντιφατικά. Ο πρωθυπουργός, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου εμφανίστηκε σαφέστατα πιο «διαλλακτικός» σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο η επίθεση να πραγματοποιήθηκε από «ισλαμική οργάνωση» (και ενώ την προηγουμένη ήταν σχεδόν σίγουρος για την ενοχή της ΕΤΑ).

Ο Αθνάρ δήλωσε ότι η κυβέρνηση πλέον δεν αποκλείει καμία εκδοχή όσον αφορά τους δράστες των επιθέσεων και πρόσθεσε ότι «η έρευνα θα στραφεί προς κάθε κατεύθυνση». Παράλληλα, υποσχέθηκε ότι οι δράστες θα συλληφθούν. Ωστόσο, έκανε σαφές ότι επικρατέστερο σενάριο γι' αυτόν παραμένει η ΕΤΑ. Αυτή τη γραμμή τήρησε και η ΥΠΕΞ, Αννα Παλάθιο, που δήλωσε προς το γαλλικό ραδιοσταθμό RTL ότι «όλα τα αντικειμενικά στοιχεία δείχνουν την ΕΤΑ». Πάντως, και αυτή τόνισε ότι δεν αποκλείεται κανένα ενδεχόμενο. Σε ανάλογους ισχυρισμούς προέβη για ακόμη μια φορά και ο υπουργός Εσωτερικών, Ανχέλ Αθέμπες.

Ανάληψη της ευθύνης


Associated Press

Τους τριγμούς στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης προκάλεσε αρχικά η ανακάλυψη μικρού φορτηγού, στην πόλη Αλκάλα ντε Ενάρες, στο οποίο βρέθηκαν 7 πυροκροτητές και κασέτα με στίχους του Κορανίου στα αραβικά, και έπειτα η ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση από την οργάνωση «Ταξιαρχίες του Αμπού Χαφς αλ-Μάσρι» (για λογαριασμό της «Αλ Κάιντα») με ηλεκτρονική επιστολή στην εφημερίδα «Αλ Κουντς αλ Αράμπι» του Λονδίνου.

Στην προκήρυξη αναφέρεται ότι μια «συμμορία θανάτου» διείσδυσε σε έναν «από τους πυλώνες της σταυροφόρου συμμαχίας, την Ισπανία... Με αυτό ξεκαθαρίζουμε τους λογαριασμούς μας με την Ισπανία, τη σταυροφόρο και σύμμαχο της Αμερικής στον πόλεμό της κατά του Ισλάμ». Στην προκήρυξη γίνεται επίσης αναφορά στα θύματα στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και στην Παλαιστίνη αλλά και στους νεκρούς Ιταλούς καραμπινιέρους της Νασιρίγια. Τέλος, η οργάνωση απειλεί με χτύπημα τις ΗΠΑ, αλλά και την Ιταλία.

Η οργάνωση αυτή πήρε το όνομά της από τον Μοχάμεντ Ατεφ, που ήταν γνωστός και ως Αμπού Χαφς. Ο Ατεφ θεωρείται ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Οσάμα μπιν Λάντεν. Ηταν Αιγύπτιος και σκοτώθηκε στο Αφγανιστάν, στα τέλη του 2001. Η οργάνωση επίσης αναφέρει ότι μία ομάδα, που αποκαλείται «Στρατός του Αλ Κουντς», βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίες είχαν στόχο τους «σιωνιστές μασόνους».


Associated Press

Τέλος, χτες, άγνωστος τηλεφώνησε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο «Skynews» και υποστήριξε ότι η επίθεση έγινε από την «Αλ Κάιντα», ενώ ακόμη απείλησε με χτύπημα την Ιταλία.

Στα περίεργα της υπόθεσης πρέπει να προστεθεί ότι η επίθεση στη Μαδρίτη έγινε 911 μέρες μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, την 11η μέρα του μήνα και στις 7.30 το πρωί. Πάντως, Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν πως αυτή η οργάνωση «έχει ισχυριστεί αρκετές φορές ότι έχει την ευθύνη για χτυπήματα, αλλά δεν έχει αποσαφηνιστεί ποια είναι η διασύνδεσή της με την "Αλ Κάιντα"».

Διαψεύδει η ίδια η ΕΤΑ

Η σημαντικότερη εξέλιξη ωστόσο της χτεσινής μέρας ήταν το γεγονός ότι η ΕΤΑ διέψευσε οποιαδήποτε ανάμειξή της στην τραγωδία.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, άγνωστος τηλεφώνησε στη βασκική εφημερίδα «Γκάρα» (μέσω της οποίας η ΕΤΑ κάνει συνήθως τις ανακοινώσεις της) και έκανε την εξής ανακοίνωση: «Η ΕΤΑ δεν φέρει καμία ευθύνη για τις επιθέσεις στη Μαδρίτη».

Παράλληλα, με δηλώσεις για το θέμα επανήλθε και ο εκπρόσωπος του εκτός νόμου βασκικού κόμματος Μπατασούνα, Αρνάλντο Οτέγκι.

Ο Οτέγκι χαρακτηριστικά δήλωσε ότι ο Αθνάρ «ψεύδεται εσκεμμένα και γνωρίζει ποιος διέπραξε τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη, αλλά θα επιμείνει στην εκδοχή περί ευθύνης της ΕΤΑ μέχρι τις εκλογές της Κυριακής». Ο Βάσκος πολιτικός επανέλαβε ότι το Μπατασούνα δεν υποστηρίζει παρά μόνο μία εκδοχή, αυτήν που θεωρεί ότι την ευθύνη για τις επιθέσεις φέρει «μία οργάνωση σχετιζόμενη με την αραβική αντίσταση» ή ότι οι επιθέσεις οφείλονται στη σημερινή κατάσταση στο Ιράκ. Παράλληλα, και ο Πρόεδρος της χώρας των Βάσκων, Χουάν Χοσέ Ιμπαρέτσε, δήλωσε ότι «υπάρχουν λογικές αμφιβολίες όσον αφορά στην ευθύνη των επιθέσεων».

Συνεχίζονται οι έρευνες


Associated Press

Η ισπανική αστυνομία βρήκε στην περιοχή όπου έγιναν οι επιθέσεις ένα σακίδιο πλάτης που περιέχει εκρηκτικά και προοριζόταν για τις επιθέσεις, έγινε γνωστό χτες από το υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με τον ιδιωτικό ραδιοσταθμό «Cadena Ser», αυτό το σακίδιο περιείχε δέκα κιλά εκρηκτικών, ένα κιλό σφαιρίδια και ένα κινητό τηλέφωνο που επρόκειτο να προκαλέσει την ανατίναξη των εκρηκτικών όταν κάποιος θα καλούσε τον αριθμό του. Σύμφωνα με τον Αθέμπες, οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν με την ανατίναξη δέκα παγιδευμένων σακιδίων πλάτης. Οι πυροτεχνουργοί ανατίναξαν επίσης ελεγχόμενα δύο άλλα παγιδευμένα σακίδια που δεν είχαν εκραγεί.

Σύμφωνα με το ραδιοσταθμό «Cadena Ser», τα εκρηκτικά που περιείχε το σακίδιο ήταν πλαστική εκρηκτική ύλη «Special C», που κατασκευάζεται στην Ισπανία από την επιχείρηση «Rio Tinto». Ωστόσο, σύμφωνα με το ραδιοσταθμό, πηγή της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας δήλωσε πως το εκρηκτικό «δεν ήταν ένα συνηθισμένο εκρηκτικό της ΕΤΑ», αλλά ένα εκρηκτικό που χρησιμοποιεί μια «άλλη τρομοκρατική οργάνωση η οποία συνδέεται με τον ισλαμικό εξτρεμισμό». Τέλος, Αμερικανοί ειδικοί δεν απέκλειαν την περίπτωση να έγιναν οι επιθέσεις από καμικάζι, ενώ η Europol τάχθηκε υπέρ του σεναρίου ΕΤΑ.

Παρουσία Ευρωπαίων αξιωματούχων

Στη χτεσινή μεγάλη διαδήλωση της Μαδρίτης παρέστησαν οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και της Γαλλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Ζαν Πιερ Ραφαρέν, αντίστοιχα, όπως και ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Γιόσκα Φίσερ. Παράλληλα, αναμενόταν να παραστούν και ο Ρομάνο Πρόντι όπως και ο Χαβιέ Σολάνα. Τα συλλυπητήριά τους εξέφρασαν και χτες αξιωματούχοι από όλον τον κόσμο, που πάντως δεν παρέλειψαν να τονίσουν ότι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας πρέπει να γίνει πιο εντατικός.

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, που κάλεσε τους συμπατριώτες του να επαγρυπνούν απέναντι στην τρομοκρατία που σύμφωνα με τον ίδιο χτυπά όλες τις μεγάλες χώρες του κόσμου. «Κάθε γενιά έχει τους δικούς της πολέμους. Η γενιά του πατέρα μου πολέμησε εναντίον του ναζισμού και αυτός τελείωσε. Η γενιά μου μεγάλωσε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου που τώρα έχει τελειώσει. Ο πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας είναι μια μάχη εναντίον επικίνδυνων φανατικών», κατέληξε ο Μπλερ... Τέλος, ο Τζορτζ Μπους, από την οικία του Ισπανού πρέσβη στην Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι «η επίθεση μάς υπενθυμίζει πως υπάρχουν πραγματικά κακοί άνθρωποι στον κόσμο πρόθυμοι να σκοτώσουν αθώους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ