Σάββατο 13 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΪΤΗ
Νέες διαδηλώσεις κατά της κατοχής

ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.--

Οι οδομαχίες συνεχίζονται, όπως και οι διαδηλώσεις, όπου η πλειονότητα αυτών είναι από οπαδούς του Κόμματος Λαβαλάς και καταγγέλλεται η «κατοχή» εκ μέρους των Αμερικανών και Γάλλων μισθοφόρων. Δε λείπουν φυσικά και οι συγκρούσεις κυρίως στις φτωχογειτονιές της πρωτεύουσας Πορτ Ο Πρενς.

Οι χτεσινές συγκρούσεις είχαν αποτέλεσμα να χάσουν και τη ζωή τους δύο άνθρωποι και να τραυματιστούν έξι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων και των ταραχών χρησιμοποιήθηκαν όπλα από τους διαδηλωτές και τους αστυνομικούς. Νωρίτερα, η αστυνομία είχε χρησιμοποιήσει δακρυγόνα για να διαλύσει διαδήλωση υποστηρικτών του Αριστίντ, που φώναζαν «Θέλουμε πίσω τον πρόεδρο» και «Χωρίς τον Αριστίντ δεν υπάρχει ειρήνη».

Τα επεισόδια αναφέρθηκαν την ώρα που άνδρες της αϊτινής αστυνομίας μαζί με Αμερικανούς και Γάλλους πεζοναύτες άρχιζαν έρευνες για τον εντοπισμό αποθηκών με όπλα. Παρ' όλο που οι έρευνες αυτές δεν «απέδωσαν» καρπούς - και πώς ήταν δυνατόν άλλωστε - ο επικεφαλής των Αμερικανών πεζοναυτών συνταγματάρχης Μαρκ Γκουρκάνους δήλωσε ότι «το μήνυμα αυτής της επιχείρησης είναι πως είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε στη μείωση της οπλοκατοχής».

Παράλληλα, ο Ζαν Μπερτράν Αριστίντ ανακοίνωσε ότι την επόμενη βδομάδα θα επιστρέψει στην Καραϊβική για να επισκεφθεί την Τζαμάικα, μία ενέργεια που εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να προκαλέσει «κλιμάκωση» της έντασης στην Αϊτή. Τέλος, πληροφορίες της καναδικής εφημερίδας «Toronto Star» αναφέρουν ότι ο Αριστίντ καταθέτει μηνύσεις εναντίον του υπουργού Αμύνης των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Κόλιν Πάουελ, του αναπληρωτού υπουργού Εξωτερικών Ρότζερ Νοριέγκα και του δεύτερου τη τάξει στη διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στην Αϊτή, Λουίς Μορένο, κατηγορώντας τους για εγκληματικές ενέργειες και συνωμοσία που προκάλεσαν την ανατροπή του και, τέλος, για την απαγωγή του ίδιου και της γυναίκας του και την αναγκαστική τους μετάβαση στην Αφρική, σύμφωνα με επιστολή του δικηγόρου του Αϊρα Κούρτζμπαν προς τον υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Τζον Ασκροφντ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το δολοφονικό πρόσωπο της κατοχής (2004-03-23 00:00:00.0)
Δυσοίωνες εξελίξεις (2004-02-26 00:00:00.0)
Εμφύλιος σε απόσταση αναπνοής (2004-02-17 00:00:00.0)
Νέος κύκλος αιματηρών επεισοδίων (2004-02-07 00:00:00.0)
Δολοφονία πολιτικού "εντείνει" το κλίμα πόλωσης (1999-03-02 00:00:00.0)
Νέοι "υποψήφιοι" προς δολοφονία (1995-04-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ