Τετάρτη 17 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΕΛΑ
Ζητήθηκαν διευκρινίσεις από τον Β. Ζήση

«Βροχή» ερωτήσεων δέχτηκε χτες από την έδρα του δικαστηρίου ο δημοσιογράφος Β. Ζήσης για την κατάθεσή του σχετικά με την υπόθεση του ΕΛΑ. Ο αναπληρωτής εφέτης Γρ. Μάμαλης ρώτησε ευθέως τον μάρτυρα αν είχε σχέσεις με μυστικές υπηρεσίες, ελληνικές ή ξένες.

Αλλη μια ερώτηση που δέχτηκε ο Β. Ζήσης είναι πώς του παρέδωσε έγγραφα της «Στάζι» βουλευτής του κόμματος των Πρασίνων, όταν αυτός έκανε «δημοσιογραφική έρευνα», όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, για λογαριασμό συντηρητικής εφημερίδας. Στο ίδιο μοτίβο ήταν και η ερώτηση, από πού γνωρίζει ο μάρτυρας ότι η CIA ζήτησε να μη δοθούν στην Ελλάδα τα αρχεία της «Στάζι». Στην τελευταία ερώτηση ο δημοσιογράφος Β. Ζήσης απάντησε ότι πηγή του ήταν ο πρώην υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Μ. Νηστικάκης.

Αλλά και κάποιοι από τους συνηγόρους υπεράσπισης, αναφερόμενοι στην κατάθεση του μάρτυρα, είπαν ότι αυτή εξυπηρετεί ανταγωνισμούς και σκοπιμότητες οικονομικών παραγόντων.

Στο μεταξύ, το δικαστήριο έκανε δεκτό αίτημα για την κλήση σε κατάθεση των Μ. Νηστικάκη, πρώην αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., Στ. Παπαθεμελή, πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης, Χρ. Γιαλουρίδη, καθηγητή Πανεπιστημίου, και Μ. Μπόση, ως μελών επιτροπής για την τρομοκρατία. Αντίθετα, το δικαστήριο απέρριψε αίτημα για να μην αναγνωστούν τα έγγραφα από τη «Στάζι» και αποφάσισε ότι για κάθε έγγραφο θα αποφαίνεται χωριστά, εφόσον αμφισβητείται η γνησιότητά του.

Αρνητικό ήταν το δικαστήριο και στο αίτημα να διαβιβαστούν στον αρμόδιο εισαγγελέα τόσο οι αναφορές που έχει υποβάλει στο παρελθόν ο Β. Ζήσης όσο και το περιεχόμενο της κατάθεσής του, ώστε να ερευνηθεί αν όντως προκύπτουν ευθύνες πολιτικών ή δικαστικών προσώπων για μη διερεύνηση των καταγγελιών του δημοσιογράφου. Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι επίμαχες καταγγελίες έχουν τεθεί υπόψη της Δικαιοσύνης και έχουν κριθεί. Συνεπώς δεν είναι αρμόδιο το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων να τις επαναφέρει.

Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ο Β. Ζήσης υποστήριξε ότι η υπόθεση των λεγόμενων αρχείων της «Στάζι» δεν ερευνήθηκε το 1995, προκειμένου να συγκαλυφτεί η δραστηριότητα του επιχειρηματία Σ. Κόκκαλη.

Στο μεταξύ, η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Ελ. Μπρίλη, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» κάθε αναφορά σε πρόσωπα που δεν είναι παράγοντες της δίκης ή δε σχετίζονται με την υπόθεση του ΕΛΑ. Να σημειωθεί ότι αυτή η τοποθέτηση της προέδρου ήρθε ως απάντηση σε αιτιάσεις που δέχτηκε από τον Α. Κωνσταντάκη, συνήγορο υπεράσπισης της Ειρ. Αθανασάκη, με αφορμή την κατάθεση του Β. Ζήση ότι εντός της δικαστικής αίθουσας διεξάγεται μία παράλληλη δίκη που αφορά συγκεκριμένο επιχειρηματία, γεγονός που επιτρέπει η πρόεδρος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μάρτυρας «αγνώστου διαμονής»... (2005-03-17 00:00:00.0)
Σάλος από τα έγγραφα της Αντιτρομοκρατικής (2004-07-23 00:00:00.0)
«Κατασκευασμένη η κατηγορία για Αγαπίου» (2004-06-08 00:00:00.0)
Συνεχίζεται με την κατάθεση της Μ. Μπόση (2004-04-01 00:00:00.0)
Δεν αναγνώρισε κανέναν (2004-02-28 00:00:00.0)
Θέμα δημοκρατικής νομιμότητας έθεσαν οι συνήγοροι (2004-02-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ