Κυριακή 28 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ
Το παρασκήνιο των εκλογών

Με τις σημερινές βουλευτικές εκλογές στη Γεωργία ολοκληρώνεται στην ουσία ο κύκλος της «πολιτικής αλλαγής» που ξεκίνησε με την ανατροπή του Εντουαρντ Σεβαρντνάτζε τον περασμένο χειμώνα. Ο πρόεδρος της χώρας Μιχαήλ Σαακασβίλι και οι πολιτικοί «φίλοι» και σύμμαχοί του αναμένεται και σε αυτές τις εκλογές (όπως και στις προεδρικές) να επικρατήσουν των αντιπάλων τους, χωρίς αυτό ωστόσο να σημαίνει ότι δε θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να εμφανιστούν όσο περισσότερο ισχυροί γίνεται. Η περίοδος όμως πριν από τις εκλογές σημαδεύτηκε για ακόμη μια φορά από την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της κεντρικής εξουσίας και του προέδρου της αυτόνομης επαρχίας της Αντζαρίας Ασλάν Αμπασίτζε. Οπως γίνεται εύκολα φανερό η έξαρση στις ήδη κακές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών αυτή τη χρονική περίοδο μόνο τυχαία δεν ήταν.

Η διαμάχη υποκινήθηκε μεθοδικά από τον Μιχαήλ Σαακασβίλι όταν πριν από περίπου δύο εβδομάδες διεμήνυε ότι η επανένωση της Γεωργίας αποτελεί «ιστορικό χρέος» του και πως θα επανέφερε την Αντζαρία υπό την έλεγχο της Τιφλίδας με «κάθε μέσο». Ακολούθησε η άρνηση των αρχών της αυτόνομης επαρχίας να επιτρέψουν στον γεωργιανό πρόεδρο να εισέλθει στην περιοχή τους για να λάβει μέρος σε προεκλογικές συγκεντρώσεις. Ως απάντηση η Τιφλίδα διέταξε τον ναυτικό αποκλεισμό του λιμανιού της πρωτεύουσας της Αντζαρίας, Βατούμι και επέβαλε οικονομικό εμπάργκο κατά της περιοχής. Τελικά η κρίση λύθηκε μετά από κατ' ιδίαν συνομιλίες μεταξύ των δύο προέδρων στο Βατούμι. «Παρεξήγηση» τη χαρακτήρισε ο Σαακασβίλι και τόνισε πως δεν «υπάρχουν θέματα που να μη λύνονται με διάλογο». Τις ημέρες της κρίσης ωστόσο η χώρα λίγο έλειψε να οδηγηθεί στον εμφύλιο πόλεμο. Ομάδες Αντζάρων που οπλοφορούσαν περιπολούσαν τα σύνορα, ενώ ο Αμπασίτζε είχε κηρύξει την επαρχία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης...

Μετά τις συνομιλίες έγινε γνωστό ότι ο Αμπασίτζε συμφώνησε στα εξής προκειμένου να λυθεί το εμπάργκο. Να επιτρέψει τη συμμετοχή της Αντζαρίας στις σημερινές εκλογές (και παράλληλα στο να επιτρέψει σε κόμματα φιλικά στο Σαακασβίλι να λειτουργήσουν ελεύθερα πριν τις εκλογές). Να πληρώσει φόρους στην Τιφλίδα από τη μεταφορά του πετρελαίου στο λιμάνι του Βατούμι και από τα τελωνεία της επαρχίας και να αφοπλίσει όσους εξοπλίστηκαν τις ημέρες της κρίσης. Παράλληλα υποσχέθηκε να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Είναι προφανές ότι ο πρόεδρος της Γεωργίας νίκησε κατά κράτος τον αντίπαλό του. Η μόνιμη πηγή διαμάχης μεταξύ των δύο πλευρών (και στην ουσία αυτή που διατηρούσε σε μεγάλο βαθμό το καθεστώς αυτονομίας) ήταν η άρνηση του Βατούμι να αποδώσει στην Τιφλίδα το παραμικρό κομμάτι από τα έσοδα του λιμανιού της και των τελωνείων της. Παράλληλα το σίγουρο ήταν ότι ο Αμπασίτζε θα έκανε τα πάντα προκειμένου τα κόμματα που κατευθύνονται από τη Γεωργία να αποτύχουν στις εκλογές. Τώρα η αντίθετη εξέλιξη είναι μάλλον πιο πιθανή.

Τα αίτια της ήττας του Αμπασίτζε είναι ποικίλα αν και μάλλον σκοτεινά. Σίγουρα ο Σαακασβίλι έχει από πίσω του τόσο τις ΗΠΑ όσο και τη «διεθνή κοινότητα». Ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Βάλτερ Σβίμερ τηλεφώνησε στον Αμπασίτζε και του «σύστησε» να επιτρέψει την ελεύθερη διεξαγωγή των εκλογών. Παράλληλα είναι σαφές ότι τόσο το οικονομικό εμπάργκο όσο και ο ναυτικός αποκλεισμός στοίχισαν πολύ στο Βατούμι (που δεν έχει και πολλούς πόρους). Εξέλιξη - κλειδί ωστόσο θα πρέπει να θεωρηθεί η μερική αποστασιοποίηση της Ρωσίας από την όλη κρίση. Η Μόσχα προειδοποίησε μεν την Τιφλίδα με «σοβαρές συνέπειες» στην περίπτωση χρήσης βίας αλλά διεμήνυσε στη φρουρά της στη βάση του Βατούμι να μην εμπλακεί στην κρίση.

Πλέον το στοίχημα είναι το κατά πόσο ο Αμπασίτζε θα διευκολύνει τη διεξαγωγή των εκλογών στο έδαφος της επαρχίας του, πράξη που θα έχει μάλλον ως αποτέλεσμα την περαιτέρω αποδυνάμωσή του. Ο Σαακασβίλι παρά τις εκκλήσεις των «φίλων» του της «διεθνούς κοινότητας» επέβαλε το 7% ως το εκλογικό όριο εισόδου στη Βουλή (αντί για 4% ή 5%), οπότε ενδέχεται το κόμμα του Αμπασίτζε «Ενωση για τη Δημοκρατική Αναγέννηση» να μην καταφέρει να εκπροσωπηθεί. Αποδυναμωμένος και στριμωγμένος ο πρόεδρος της Αντζαρίας δεν έχει και πολλές επιλογές αλλά σίγουρα θα προσπαθήσει να προβάλει οποιαδήποτε αντίσταση μπορεί. Σίγουρα θα προσπαθήσει να εμποδίσει τον έλεγχο των τελωνείων από τους Γεωργιανούς επιθεωρητές, ενώ επίσης κατέβαλε κάθε προσπάθεια προκειμένου να κερδίσει τις εκλογές στην επαρχία του. Από την άλλη πλευρά ο Σαακασβίλι απείλησε ξανά με εμπάργκο την αυτόνομη επαρχία, ενώ η γενική εισαγγελία της Γεωργίας απηύθυνε κατηγορίες για «προδοσία» εναντίον υψηλόβαθμων Αντζάρων αξιωματούχων για το ρόλο τους στο επεισόδιο με το Σαακασβίλι στα σύνορα. Το αν οι εκλογές θα δώσουν το «τελικό χτύπημα» στον Αμπασίτζε είναι άγνωστο αλλά ανεξαρτήτως αποτελέσματος ίσως τελικά ο πρόεδρος της Αντζαρίας (όπως φημολογείται) να παραδώσει την εξουσία στο γιο του και δήμαρχο του Βατούμι Γκιόργκι Αμπασίτζε προκειμένου να αποκλιμακώσει την κατάσταση τουλάχιστον στο εσωτερικό της επαρχίας.


Γ. Παπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε τεντωμένο σχοινί (2004-08-01 00:00:00.0)
Ανατροπή του Αμπασίτζε (2004-05-07 00:00:00.0)
Ενταση (2004-03-17 00:00:00.0)
Μιχαήλ Σαακασβίλι (2004-01-04 00:00:00.0)
Η παρακαταθήκη της ανατροπής... (2004-01-01 00:00:00.0)
«Με πρόδωσαν οι ΗΠΑ» ισχυρίζεται ο Σεβαρντνάντζε... (2003-11-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ