Σάββατο 27 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Φιλεργατικοί» με αντεργατικές θέσεις!

Είναι πραγματικά κωμικοτραγικό να είσαι συνένοχος στην επίθεση σε βάρος των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και την ίδια στιγμή να προσπαθείς να λανσάρεις φιλεργατικό πρόσωπο. Αυτό το έργο είδαμε να παίζεται για άλλη μια φορά στη σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών, που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης το βράδυ της Τετάρτης, με στόχο την προετοιμασία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 31 του Μάρτη.

Οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και της «Αυτόνομης Παρέμβασης» (ΣΥΝ) σχοινοβατούσαν επικίνδυνα, ανάμεσα στο κωμικό και το τραγικό.

Είδαμε, λοιπόν, πως οι «παραγωγικές δυνάμεις», οι «κοινωνικοί εταίροι» έγιναν και πάλι βιομήχανοι, εργοδότες. Επαψαν να είναι ο «κοινωνικός συνομιλητής» και έγιναν ο αντίπαλος της εργατικής τάξης, κυρίως για τις «κεντροαριστερές» δυνάμεις.

Είδαμε να προσπαθούν να πείσουν για το ειλικρινές ενδιαφέρον τους, οξύνοντας τη φραστική αντιπαράθεση. Να μιλούν με αγανάκτηση για τα δεινά των εργαζομένων και τις αλλεπάλληλες θυσίες, που έκαναν τόσα χρόνια για να στηρίξουν την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. Και να διαπιστώνουν πως ήρθε η ώρα να εισπράξουν επιτέλους και οι εργαζόμενοι μερίδιο από τη συμμετοχή τους στις θυσίες. Και την ίδια στιγμή συνεχίζουν να έχουν μπούσουλα της πολιτικής τους την εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων!

Δεν είναι καινούρια η τακτική τους. Παραμένουν σταθερά προσηλωμένοι στην επιχείρηση σύγχυσης και αποπροσανατολισμού της εργατικής τάξης. Στην επιχείρηση καλλιέργειας κλίματος ηττοπάθειας και μοιρολατρίας. Παράλληλα, άρχισαν τις εκπτώσεις και τώρα μιλούν για διεκδίκηση μείωσης του χρόνου εργασίας σε 39 ώρες, παραπέμποντας στο μέλλον το στόχο του 35ωρου.

Οι ίδιοι που δηλώνουν πως θεωρούν «απαράδεκτη και εμπαιγμό για τους εργαζόμενους της χώρας» την πρόταση του ΣΕΒ για αύξηση 3,2%, η οποία στην πραγματικότητα αντιστοιχεί σε αύξηση περίπου 0,70 ευρώ μεικτά στο μεροκάματο, συντάσσονται με το αίτημα της ΓΣΕΕ για αυξήσεις 8%, το οποίο στην πραγματικότητα αντιστοιχεί σε αύξηση 1,70 ευρώ μεικτά στο μεροκάματο.

Στις αυξήσεις πείνας που δίνουν οι βιομήχανοι, αντιπαρατάσσονται με τη διεκδίκηση αυξήσεων πείνας. Και επειδή αντιλαμβάνονται πως το διεκδικητικό πλαίσιο της ΓΣΕΕ δεν ικανοποιεί τους εργαζόμενους, αφού ούτε στο ελάχιστο δεν καλύπτει τις πραγματικές απώλειες εισοδήματος και καθόλου δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες τους, εμφανίζονται να δηλώνουν πως το 8% δεν είναι μεν το επιθυμητό, είναι όμως αυτό που αποφάσισε η ΓΣΕΕ και πρέπει να το αποδεχτούμε. Λες και δεν είναι οι παρατάξεις τους (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ) που συναποφάσισαν αυτό το συμβιβαστικό διεκδικητικό πλαίσιο, αλλά κάποιος άλλος, άσχετος.

Είναι επικίνδυνοι. Γι' αυτό η εργατική τάξη πρέπει να τους γυρίσει την πλάτη. Μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα να κλιμακώσει τον αγώνα ενάντια στην αδιαλλαξία του ΣΕΒ, ενάντια στους πολιτικούς του εκπροσώπους και τα στηρίγματά τους μέσα στα συνδικάτα. Οι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν σημαία τους το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, που απαντά στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης, της εργατικής, λαϊκής οικογένειας. Γι' αυτό ούτε βήμα πίσω από το αίτημα για 1.100 ευρώ κατώτερο μισθό και 44 ευρώ κατώτερο μεροκάματο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κρίσιμη ταξική αναμέτρηση (2008-02-10 00:00:00.0)
Η μάχη των συλλογικών συμβάσεων (2007-02-09 00:00:00.0)
Τα... τριήμερα των εργατοπατέρων (2005-03-16 00:00:00.0)
Συνεργούν στη λιτότητα εργοδότες και ΓΣΕΕ (2004-01-20 00:00:00.0)
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΝΤΡΟΠΗΣ από ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ με βιομήχανους (1998-05-15 00:00:00.0)
Για αγωνιστικό και ταξικό περιεχόμενο (1996-04-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ