Παρασκευή 15 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑ ΕΝΤΑΘΕΙ Η ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΝΤΡΟΠΗΣ
από ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ με βιομήχανους

Ο αγώνας τώρα πια - και στις 20 του Μάη η στάση εργασίας και στις 27 του μήνα η 24ωρη απεργία - παίρνει νέα χαρακτηριστικά. Προβάλλει η ανάγκη της πολιτικοποίησης των αιτημάτων, η ένταση της κατακραυγής ενάντια στην κυβέρνηση, στους βιομήχανους και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες της συναλλαγής

Σε μια νέα, διετή, Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, πέρα για πέρα απαράδεκτη, η οποία κάνει ακόμα φτωχότερους τους εργαζόμενους και πολλαπλασιάζει τα υπερκέρδη του μεγάλου κεφαλαίου, συμφώνησε χτες η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ και ειδικότερα οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ.

Ετσι, το μεροκάματο του εξευτελιστικά αμειβόμενου ανειδίκευτου εργάτη φτάνει μόλις στις 6.364 δρχ. μεικτά (!), με μια αύξηση μόλις 156 δραχμών τη μέρα. Σε ποσοστά, η "αύξηση" για το 1998 είναι 2,5% και 2%.

Η εξέλιξη αυτή - που συγκέντρωσε τα χειροκροτήματα των εργοδοτικών οργανώσεων - δημιουργεί νέα δεδομένα για τα χαρακτηριστικά των απεργιακών κινητοποιήσεων της ΓΣΕΕ, της στάσης εργασίας στις ΔΕΚΟ στις 20 του Μάη και της 24ωρης πανεργατικής πανελλαδικής κινητοποίησης στις 27 του Μάη.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος, κάλεσε τους εργαζόμενους να ενισχύσουν το ταξικό ρεύμα στο συνδικαλιστικό κίνημα και να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους, μπροστά στη διεκδίκηση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, και την απόκρουση της σφοδρής επίθεσης στις εργασιακές σχέσεις, το οχτάωρο και τον ίδιο τον θεσμό των συλλογικών συμβάσεων, ώστε να ξεσηκωθεί κατακραυγή απέναντι σε κεφάλαιο και κυβέρνηση. Σε ταξικό αγώνα καλεί τους εργαζόμενους η ΔΑΣ στη ΓΣΕΕ.


ΣΕΛ.  13

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ