Παρασκευή 15 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
"Αυξήσεις" στα πλαίσια της... ΟΝΕ!

Με τη συμφωνία ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, "έκλεισε" χτες διετής ΕΓΣΣΕ που προκαλεί την ικανοποίηση των εργοδοτών. Σε αντεπίθεση καλεί ο Γ. Μαυρίκος, με μαζική μαχητική συμμετοχή στις επερχόμενες κινητοποιήσεις 20 και 27 Μάη

Σε μια απαράδεκτη διετή συμφωνία για την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας,συναίνεσε χθες η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ και ειδικότερα οι επικεφαλής των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ.Η συμφωνία αυτή, που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες εξευτελιστικά αμειβόμενους ανειδίκευτους εργάτες και λειτουργεί ως "πιλότος" για τις κλαδικές συμβάσεις, χαρακτηρίστηκε "συμφωνία της ντροπής" από τον αντιπρόεδρο της Συνομοσπονδίας, Γ. Μαυρίκο.Ο ίδιος τόνισε ότι είναι αναγκαίο οι εργαζόμενοι να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους για την υπογραφή ικανοποιητικών κλαδικών συμβάσεων και να δώσουν νέα χαρακτηριστικά αντίστασης και καταδίκης των κυβερνητικών και εργοδοτικών προκλήσεων στις επερχόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ για τις 20 (στάση εργασίας) και 27 Μάη (πανελλαδική απεργία).

Οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ,εμφανίστηκαν κάτι παραπάνω από ικανοποιημένοι, κατά την ανακοίνωση της συμφωνίας μετά το τέλος της συνάντησης που έγινε στα γραφεία της Συνομοσπονδίας.

Ανάλογα "ικανοποιημένος" δήλωσε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος,σημειώνοντας ότι η σύμβαση "διασφαλίζει το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων για τα δυο επόμενα χρόνια και το βελτιώνει" (!), ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή δόθηκαν αυτές οι αυξήσεις σε περιβάλλον που δεν ευνοούσε τη... χορήγηση αυξήσεων. Οσο για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανέργων - κάτι που είχε ανακοινώσει ότι θα το κάνει η κυβέρνηση - σημείωσε ότι "οι κοινωνικοί εταίροι αφουγκράζονται την αγωνία του κόσμου"!

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Ι. Στράτο,ο θεσμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων "απέδωσε", σε μια δύσκολη στιγμή που πρέπει να επιδιωχτεί η συμμετοχή της χώρας στην ΟΝΕ. "Το καλό αργεί να γίνει", δήλωσε ο πρόεδρος των εμπόρων Χ. Φώλιας,που επίσης εξέφρασε την ικανοποίησή του, μπροστά και στην πορεία προς την ΟΝΕ. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Κανελλόπουλος,εξέφρασε την ικανοποίησή του για την "ευτυχή κατάληξη", σημείωσε ότι οι αυξήσεις που δίνονται "έχουν εξαντλήσει όποιο περιθώριο υπάρχει" και τόνισε πως είναι σημαντικό ότι η σύμβαση αυτή "εξασφαλίζει την εργασιακή ειρήνη"!

Τη διαφωνία της ΑΠ για το ύψος των αυξήσεων και τη διάρκεια της σύμβασης, επισήμανε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Α. Καλύβης.Ο Γ. Μανώλης,γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, δήλωσε ότι πρόκειται "για την καλύτερη σύμβαση για τους εργαζόμενους"!

Τι προβλέπει η συμφωνία

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, η νέα ΕΓΣΣΕ, η οποία θα υπογραφεί τη Δευτέρα 18 Μάη, προβλέπει στο οικονομικό μέρος, για το 1998:

Αύξηση 2,7% από 1.1.98, από την οποία το 0,2% προβλεπόταν από την προηγούμενη ΕΓΣΣΕ ως διορθωτικό. Αύξηση 2% από 1.7.98. Αν ο πληθωρισμός του 1998 ξεπεράσει το 3,5%,θα δοθεί διορθωτικό ποσό στις 1.1.99 μέχρι και του 4,5%.Δηλαδή, η όποια διορθωτική αύξηση δοθεί, δε θα μπορεί να ξεπεράσει το 1%.

Για το 1999: Αύξηση 1,4% από 1.1.99 και 1,4% από 1.7.99. Οι αυξήσεις για το 1999 υπολογίζονται με πληθωρισμό 2%.Αν ξεπεραστεί αυτό το ποσοστό από τον πληθωρισμό, η υπέρβαση θα δοθεί στις 1.1.2000. Αν το 1998 ο πληθωρισμός ξεπεράσει το 4,5%,η υπέρβαση θα δοθεί στις 31.12.1999.

Στο θεσμικό μέρος, οι εργοδότες αρνήθηκαν και να συζητήσουν ακόμα τα κυριότερα αιτήματα. Αντίθετα, περιορίστηκαν σε τρία ζητήματα, στα οποία συναίνεσαν σε κάποιες μικρές ρυθμίσεις, χωρίς να αποδεχτούν τις θέσεις της ΓΣΕΕ.

Για τα θεσμικά, προβλέπεται:

Κανονική άδεια πέντε βδομάδων από το 1998 για όσους έχουν προϋπηρεσία 15 ετών στον ίδιο εργοδότη. Από το 1999 οι πέντε βδομάδες θα δίνονται σε όσους έχουν 12 χρόνια προϋπηρεσία στον ίδιο εργοδότη ή 14 χρόνια προϋπηρεσίας γενικά.

Κάλυψη από πόρους του ΛΑΕΚ, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης νέων ανέργων μέχρι 29 ετών, οι οποίοι δεν καλύπτονται από άλλο φορέα. Για το σκοπό αυτό θα γίνει σχετική μελέτη των οικονομικών δεδομένων και θα υπογραφτεί προγραμματική συμφωνία με το ΙΚΑ.

Αναπροσαρμογή των αποζημιώσεων των εργατοτεχνιτών σε περίπτωση απόλυσης: Από 2 μήνες μέχρι ένα έτος υπηρεσίας, 5 μεροκάματα αποζημίωση. Από 1 έως 3 έτη, 7 μεροκάματα. Από 2 έως 5 έτη υπηρεσίας, η αποζημίωση αυξάνεται από 13 που ήταν σε 15 μεροκάματα. Από 5 έως 10 έτη υπηρεσίας, η αποζημίωση αυξάνεται από 26 σε 30 μεροκάματα. Από 10 έως 15 έτη, η αποζημίωση αυξάνεται από 52 σε 60 μεροκάματα. Από 15 έως 20 έτη, η αποζημίωση αυξάνεται από 85 σε 90 μεροκάματα. Από 20 έτη και πάνω υπηρεσίας, η αποζημίωση αυξάνεται από 100 σε 105 μεροκάματα.

Χορήγηση άδειας για συμμετοχή σε εξετάσεις και σε εργαζόμενους που έχουν υπερβεί το 28ο έτος της ηλικίας τους, για όλη τη διάρκεια των σπουδών προσαυξημένη κατά δυο έτη.

Τα δυο μέρη συμφώνησαν επίσης να προσπαθήσουν "για την προαγωγή της ισότητας στη μεταχείριση των εργαζομένων, που αν και δε συνδέονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας, ωστόσο παρέχουν εργασία υπό συνθήκες εξάρτησης (άτυπες μορφές εργασίας) "... Ακόμα, θα συνεργαστούν για θέματα ναρκωτικών, αλκοολισμού και αναγνωρίζουν την ανάγκη αντιμετώπισης ρατσιστικών, φυλετικών και θρησκευτικών διαχωρισμών.

Οπως επισήμανε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, οι εργοδότες απέρριψαν κάθε συζήτηση για το 35ωρο.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ συνεδρίασε μετά τη συνάντηση και ενέκρινε τη συμφωνία με τις ψήφους των συμβούλων της ΠΑΣΚΕ (επιφύλαξη εκφράστηκε από τον Χ. Λιακόπουλο) και της ΔΑΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ