Παρασκευή 2 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΑΓΟΡΑ
«Ανοίγει» με 10 ευρώ το κατσίκι

Καίνε οι τιμές σε κρέατα και οπωροκηπευτικά

Eurokinissi

Τιμές, κυρίως στα «παραδοσιακά» είδη των ημερών, που «χορεύουν» στο ρυθμό της ακρίβειας επικρατούσαν χτες στην αγορά, προεξοφλώντας το «Γολγοθά» της Μεγάλης Βδομάδας για τους εργαζόμενους που θα αναγκαστούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να τα φέρουν βόλτα με τα έξοδα των γιορτών. Ειδικά για το παραδοσιακό ντόπιο κατσίκι γάλακτος, στη Βαρβάκειο αγορά η τιμή έφτασε χτες, πριν καλά καλά «ζεσταθεί» η αγορά, τα 9 ευρώ το κιλό, ξεκινώντας από τα 6,50 ευρώ, ενώ στα συνοικιακά κρεοπωλεία ξεπέρασε τα 10 ευρώ το κιλό. Ας σημειωθεί ότι σε αυτά τα επίπεδα έφτασε πέρσι το κατσίκι στα μέσα της Μεγάλης Βδομάδας και συγκεκριμένα τη Μ. Τετάρτη, όταν άρχιζε να κορυφώνεται η κίνηση. Ενώ, την αντίστοιχη περίοδο δέκα περίπου μέρες πριν από το Πάσχα το κατσίκι στη Βαρβάκειο δεν ξεπερνούσε τα 8 ευρώ και το αρνί τα 7 ευρώ το κιλό.

Με τα τωρινά δεδομένα και με βάση το γεγονός ότι το Πάσχα πέφτει νωρίς και δεν υπάρχουν μεγάλες εισκομίσεις στην αγορά, αλλά και ότι φέτος υπάρχει μεγάλη ζήτηση για κατσίκια στην Ιταλία, αφού το Πάσχα συμπίπτει με εκείνο των Καθολικών, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η τιμή του ντόπιου κατσικιού με την κορύφωση της κίνησης στην αγορά θα ξεπεράσει τα 10 ευρώ το κιλό.

Επίσης, στη Βαρβάκειο πωλούνταν χτες αρνί εισαγωγής στα 6 ευρώ το κιλό, συκωταριές ντόπιες στα 4,50-6 ευρώ και εισαγωγής στα 4 ευρώ το κιλό, έντερα 3-5 ευρώ το κιλό και κατεψυγμένα εισαγωγής από χώρες της ΕΕ στα 3,50 ευρώ το κιλό. Στα σούπερ μάρκετ η τιμή του κατσικιού διαμορφωνόταν χτες και στα 8,5 ευρώ το κιλό, ενώ και σ' αυτά οι «γιορτινές» τιμές θα διαμορφωθούν από τη Μ. Δευτέρα.

Τα οπωροκηπευτικά

«Φωτιά και λάβρα» είναι και οι τιμές στα οπωροκηπευτικά. Τα μαρούλια πωλούνται μέχρι και 1 ευρώ το ένα, το σπανάκι επίσης στο 1 ευρώ το κιλό, τα φρέσκα κρεμμυδάκια μέχρι 2,50 ευρώ το κιλό, τα ξερά στα 0,90-1 ευρώ το κιλό, τα αγγουράκια μέχρι 1,70 ευρώ το κιλό, τα λεμόνια 0,80-1,20 ευρώ, οι ντομάτες 0,70-1,75 ευρώ, οι πατάτες - κυρίως εισαγωγής - έφτασαν τα 0,83 ευρώ. Τα μανταρίνια πωλούνταν χτες στο 1 ευρώ το κιλό, τα μήλα μέχρι 2,20 ευρώ ανάλογα με την ποικιλία, τα αχλάδια μέχρι 2,20 ευρώ και τα πορτοκάλια 0,45-1,50 ευρώ το κιλό.

Κατά τα άλλα, το υπουργείο Ανάπτυξης διά στόματος του υφυπουργού Γ. Παπαθανασίου αναγνωρίζει ανέξοδα - και δεν έχει λόγο να μην το κάνει αφού βρίσκεται μόλις τρεις εβδομάδες στην κυβέρνηση - ότι υπάρχει ακρίβεια στην αγορά και μιλά για αυστηροποίηση των ελέγχων όσον αφορά στην τήρηση των κανόνων υγιεινής στα καταστήματα και τη νομοθεσία για την ενημέρωση των καταναλωτών. Ο ίδιος συναντήθηκε χτες με εκπροσώπους καταναλωτικών οργανώσεων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ). Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της Ενωσης Καταναλωτών Ελλάδας Μ. Τσιφάκης επέστησε την προσοχή των καταναλωτών, λέγοντας ότι στην αγορά «βαφτίζονται» εισαγόμενα αμνοερίφια ελληνικά. Από τη μεριά του ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Χ. Κουρής εκτίμησε ότι φέτος το πασχαλινό τραπέζι θα είναι ακριβότερο σε σχέση με πέρσι κατά 13%-14%. Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ επανέλαβε την αξίωση των εμποροβιομηχάνων, επιχείρησε για άλλη μια φορά να αποδώσει στο κόστος των επιχειρήσεων την ακρίβεια, ισχυριζόμενος ότι αν δε μειωθεί το κόστος, δεν μπορούν να μειωθούν οι τιμές.

  • Σήμερα τα καταστήματα θα κλείσουν στις 9.00 το βράδυ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ