Παρασκευή 2 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Νέες πτυχές του σκανδάλου «ξεπούλημα»

Η γερμανική πολυεθνική που καταβρόχθισε τα ναυπηγεία ετοιμάζεται να ζητήσει και... αποζημιώσεις(!)

Ηταν κάποτε ελληνικό ναυπηγείο. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το παραχώρησε στους Γερμανούς της HDW, όμως οι γενικότερες αναδιαρθρώσεις στον κλάδο είχαν σαν αποτέλεσμα την παράδοση των Γερμανών στις ΗΠΑ, ενώ οι πολυεθνικοί συνεργάτες των μέχρι χτες κυβερνώντων, ετοιμάζονται τώρα να ζητήσουν και αποζημίωση...

Eurokinissi

Ηταν κάποτε ελληνικό ναυπηγείο. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το παραχώρησε στους Γερμανούς της HDW, όμως οι γενικότερες αναδιαρθρώσεις στον κλάδο είχαν σαν αποτέλεσμα την παράδοση των Γερμανών στις ΗΠΑ, ενώ οι πολυεθνικοί συνεργάτες των μέχρι χτες κυβερνώντων, ετοιμάζονται τώρα να ζητήσουν και αποζημίωση...
Ούτε ένας χρόνος δε χρειάστηκε να περάσει για να φανούν μερικές μόνο από τις διαστάσεις του τεράστιου σκανδάλου του ξεπουλήματος των ναυπηγείων του Σκαραμαγκά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η γερμανική HDW η οποία «αγόρασε» το Σκαραμαγκά, ετοιμάζεται να καταθέσει αγωγή κατά της ΕΤΒΑ (πωλήτρια τράπεζα) και του ελληνικού δημοσίου, διεκδικώντας το ποσό των 150 εκατ. ευρώ (50 δισ. δραχμές) διότι, όπως υποστηρίζει, κατά τη διαδικασία πώλησης, αποκρύφτηκαν υποχρεώσεις των ναυπηγείων έναντι του ΟΣΕ και του Στρίντζη, τις οποίες τώρα καλείται να πληρώσει η HDW.

Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσα «απλά» όπως επιχειρεί να τα εμφανίσει η γερμανική εταιρία. Η HDW βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση. Ηδη έχει περάσει στα χέρια της αμερικανικής τράπεζας (One Equity Partners) η οποία με τη σειρά της προσπαθεί να την πουλήσει στη γερμανική Thyssen Krupp. Η τελευταία, θέτει ως όρο να μην επιβαρυνθεί με τις υποχρεώσεις των θυγατρικών της. Οι υποχρεώσεις που ισχυρίζεται ότι αποκρύφτηκαν, ήταν σε γνώση της, είχε όμως, τις διαβεβαιώσεις των κυβερνώντων, ότι στην πορεία του χρόνου θα εξαλείφονταν με τη διαμεσολάβηση του ελληνικού δημοσίου. Βέβαια, ως αυτή τη στιγμή, κανείς εκ των δύο προαναφερθέντων δεν έχει διεκδικήσει επισήμως αποζημιώσεις από το Σκαραμαγκά. Γι' αυτό λοιπόν οι Γερμανοί με εκβιαστικό τρόπο, επιχειρούν να αποκομίσουν νέες παραγγελίες από το ελληνικό δημόσιο, (οι σημερινές ξεπερνούν το 1 τρισ. δραχμές!) και ταυτοχρόνως, να μην προχωρήσουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 15 δισ. δραχμών, όπως υποχρεώνονται βάσει της συμφωνίας πώλησης.

Αποσκοπούν όμως και στην παραπέρα δραστική μείωση των εργαζομένων, επιχειρώντας, μέσω του Σκαραμαγκά να καλύψουν υποχρεώσεις και της μητρικής HDW. Σ' αυτό το πλαίσιο, δε θα είναι παράξενο να απαιτήσουν και την αναστροφή της πώλησης των ναυπηγείων, δηλαδή να επιστραφούν στο ελληνικό δημόσιο, το οποίο, σε μια τέτοια περίπτωση θα κληθεί να πληρώσει πολλαπλάσια από τα 2 δισ. δραχμές που έλαβε. Την ίδια στιγμή, οι Γερμανοί παραβιάζοντας τις συμβάσεις με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, μεταφέρουν εργασίες στη Γερμανία, σε μια προσπάθεια μείωσης του κόστους κατασκευής, ώστε, επί προϋπολογισμένων κονδυλίων, να κερδίσουν τα μέγιστα.

Η νέα αυτή πτυχή του σκανδάλου, αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό της αθρόας και μαζικής εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Είναι όμως ενδεικτική, για να αποκαλυφθούν οι πραγματικές προθέσεις των κυβερνώντων, που κατασυκοφάντησαν και οδήγησαν τεχνητά τις δημόσιες επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας σε καθεστώς υποβάθμισης, ώστε να εμφανίσουν αργότερα τους μνηστήρες που παρουσίασαν ως σωτήρες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Σκαραμαγκάς είναι το μεγαλύτερο ναυπηγείο της Ανατολικής Μεσογείου, στρατηγικής σημασίας για την εθνική άμυνα της χώρας. Ομως οι κυβερνώντες δε δίστασαν να το παραδώσουν στους Γερμανούς και αυτοί με τη σειρά τους στους Αμερικανούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ