Παρασκευή 2 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΑΡΙΘΜΟΣ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ
Κερδοσκοπία σε βάρος της λαϊκής κατανάλωσης

Ο χώρος του χονδρεμπορίου και οι μεγαλοεπιχειρηματίες που τον λυμαίνονται τροφοδοτούν το κύμα της ακρίβειας που πλήττει τα λαϊκά εισοδήματα της χώρας. Οι χονδρέμποροι, όπως ακριβώς και οι βιομήχανοι - που έχουν το «πάνω χέρι» στη διαμόρφωση των τιμών - τιμολογούν τα εμπορεύματα με διαφορετικά μέτρα και σταθμά, με γνώμονα πάντα τη μεγιστοποίηση των κερδών τους. Ετσι, ανάλογα με το εάν τα προορίζουν για την ντόπια κατανάλωση ή για εξαγωγή σε άλλες χώρες, χρεώνουν πολύ υψηλότερα περιθώρια κέρδους σε βάρος της εγχώριας κατανάλωσης.

Τα παραπάνω στοιχειοθετούνται και από τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), που αφορούν στον τιμάριθμο χονδρικής για το μήνα Φλεβάρη του 2004. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι τιμές χονδρικής αυξήθηκαν, σε ετήσια βάση:

  • 0,5% στα εξαγόμενα προϊόντα (βιομηχανικής και αγροτικής παραγωγής).
  • 4,7% στα αγροτικά προϊόντα που πωλούνται στην ντόπια αγορά.
  • 2,5% στα βιομηχανικά προϊόντα που πωλούνται στην εγχώρια αγορά.

Τα παραπάνω στοιχεία της ΕΣΥΕ, με τις αναλυτικές εξελίξεις των τιμών στο χονδρεμπόριο, διαψεύδουν τους ισχυρισμούς των βιομηχάνων ότι δήθεν οι βιομήχανοι δεν επιδίδονται στο σπορ της κερδοσκοπίας...

Ο γενικός μέσος δείκτης τιμών δωδεκαμήνου (Μάρτης 2003 - Φλεβάρης 2004 έναντι Μάρτη 2003 με Φλεβάρη 2002) αυξήθηκε 2,1%, έναντι αύξησης 1,9% την αντίστοιχη περσινή περίοδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ