Παρασκευή 2 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΕ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μεθοδεύουν την «απελευθέρωση» των ... τιμολογίων

Με πρόσχημα την υποχρέωση της ΔΕΗ να πληρώνει για τη χρήση λιγνίτη, απειλείται η εκτόξευση των τιμολογίων της και διευκολύνεται η εισβολή ιδιωτών στον κλάδο

Ενα ακόμη βήμα για την εκτόξευση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας στα ύψη, ώστε οι ιδιώτες υποψήφιοι ηλεκτροπαραγωγοί να έχουν διά βίου εξασφαλισμένα κέρδη, έκανε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με επιστολή της προς την ελληνική κυβέρνηση δίνει διορία δύο μηνών, προκειμένου να δικαιολογήσει - με τρόπο προφανώς που θα θεωρούνταν ικανοποιητικός από την ΕΕ - γιατί η ΔΕΗ έχει δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης του λιγνίτη για ηλεκτροπαραγωγή. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή δεν υπάρξει ικανοποιητική απάντηση, τότε η εντολή της ΕΕ είναι σαφής: Το σχετικό πλεονέκτημα πρέπει να αφαιρεθεί από τη ΔΕΗ!

Είναι πασιφανές ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να κρίνει καμία απάντηση ικανοποιητική, αλλά μάλλον δεν είναι και στις προθέσεις της κυβέρνησης να προσπαθήσει να αποδείξει κάτι τέτοιο. Εχοντας ως αποκλειστικό της μπούσουλα την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με την αθρόα είσοδο ιδιωτών, ΕΕ και κυβέρνηση, επιχειρούν προκλητικά να ικανοποιήσουν το πάγιο αίτημα των τελευταίων για αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην επιστολή της ΕΕ επισημαίνεται ότι τα αποκλειστικά δικαιώματα που χορηγήθηκαν (το 1959 και το 1975) στη ΔΕΗ για την εξόρυξη λιγνίτη, από τον οποίο παράγεται το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, ενδέχεται να παραβαίνουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες ανταγωνισμού και ιδίως το άρθρο 86 της Συνθήκης των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η παραβίαση του κοινοτικού δικαίου συνίσταται στο ότι η ΔΕΗ είναι σε θέση να προστατεύσει τη δεσπόζουσα θέση που κατέχει στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας χάρη στα αποκλειστικά δικαιώματα εξόρυξης λιγνίτη τα οποία διαθέτει.

Ετσι, λοιπόν, με πρόσχημα τον ...υγιή ανταγωνισμό του μεγάλου κεφαλαίου αλλά και με ψευτοεπιχείρημα την προστασία του περιβάλλοντος, θα επιβάλουν στη ΔΕΗ να πληρώνει το λιγνίτη που χρησιμοποιεί για την ηλεκτροπαραγωγή. Το σχετικό κόστος βέβαια - αφού η ΔΕΗ ως ΑΕ λειτουργεί με αυστηρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια - θα μετακυληθεί στους καταναλωτές, δηλαδή στον ελληνικό λαό, με την κατακόρυφη αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας. Με αυτό τον τρόπο, οι ιδιώτες θα εξασφαλίσουν την είσοδό τους στην ηλεκτροπαραγωγή ανταγωνιζόμενοι τη ΔΕΗ, στήνοντας όλοι μαζί - και η ΔΕΗ - ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι στις πλάτες του ελληνικού λαού!

Αν αναλογιστούμε ότι η ΔΕΗ θα υποχρεωθεί να πληρώνει το λιγνίτη, που αντιστοιχεί στο περίπου 70% της παραγωγής ηλεκτρισμού στη χώρα μας, είναι εύκολο να φανταστεί κανείς σε ποια ύψη θα φτάσει η τιμή του ρεύματος. Αλλωστε, το χαμηλό κόστος που παρέχει το συγκεκριμένο καύσιμο είναι αυτό που καθορίζει τα ενιαία τιμολόγια για τη χώρα, αφού η τιμή της παραγόμενης κιλοβατώρας ανά καύσιμο είναι διαφορετική.

Επίσης, χτες, η ΕΕ διέταξε έρευνα για να διαπιστώσει κατά πόσο υφίστανται οι καταγγελίες ιδιωτών που εγκαλούν πως η ΔΕΗ, καταχρώμενη τη δεσπόζουσα θέση της, θέτει ετεροβαρείς όρους στις συμφωνίες της με τους μεγάλους πελάτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ