Σάββατο 3 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ
Απολογείται στην ΕΕ

Την αντίδραση της ΔΕΗ προκάλεσε η προχτεσινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), με την οποία δίνει διορία δύο μηνών, εντός της οποίας η Ελλάδα θα πρέπει να παράσχει είτε ικανοποιητική αιτιολόγηση για το δικαίωμα που έχει εκχωρήσει το ελληνικό Δημόσιο στη ΔΕΗ να είναι ο αποκλειστικός χρήστης του λιγνίτη για ηλεκτροπαραγωγή, είτε να το καταργήσει! Σε εκτενή της ανακοίνωση, η ΔΕΗ σημειώνει πως μέχρι στιγμής η Επιχείρηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες του ελληνικού κράτους δεν έχουν γίνει αποδέκτες της προειδοποιητικής επιστολής της ΕΕ και επισημαίνει:

  • Στη ΔΕΗ έχει παραχωρηθεί το αποκλειστικό δικαίωμα εκμετάλλευσης λιγνιτικών κοιτασμάτων, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 63% των εκμεταλλεύσιμων λιγνιτικών αποθεμάτων της χώρας. Το 5% έχει εκμισθωθεί με μακροχρόνια συμβόλαια σε ιδιώτες και το υπόλοιπο 32% δεν έχει ακόμη παραχωρηθεί ή εκμισθωθεί για εκμετάλλευση. Συνεπώς, δεν αληθεύει ότι δεν υπάρχει πρόσβαση σε λιγνίτη σε άλλους δυνητικούς παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Δεν είναι αληθές ότι η ΔΕΗ χρησιμοποιεί χωρίς οικονομική επιβάρυνση το λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η ΔΕΗ επιβαρύνεται οικονομικά με σημαντικά ποσά λόγω της λιγνιτικής της δραστηριότητας. Συγκεκριμένα, υποχρεούται με την καταβολή «ειδικού τέλους» για τις περιοχές όπου αναπτύσσεται λιγνιτική δραστηριότητα και το οποίο ανέρχεται στο 0,4% του ετήσιου κύκλου εργασιών της από το σύνολο των πωλήσεων της ηλεκτρικής ενέργειας.

Αναφέρει, επίσης, ότι στη Γερμανία, που είναι η μεγαλύτερη λιγνιτοπαραγωγός χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση με ετήσια παραγωγή 180 εκατ. τόνων δεν επιβάλλεται κανένα εθνικό ή τοπικό τέλος ή φόρος ή μίσθωμα. Αντίθετα, μάλιστα, παρέχονται κίνητρα για επενδύσεις με κατεύθυνση την ανάπτυξη των δικών τους πηγών για την ασφάλεια τροφοδοσίας, την αύξηση της απασχόλησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ