Τρίτη 20 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
Ο Ε. Σεβαρντνάτζε σύμβουλος του Κ. Ανάν!

Ο πρώην Πρόεδρος της Γεωργίας, Εντουαρντ Σεβαρντνάτζε, αποδέχτηκε την πρόταση που του έκανε ο ΓΓ του ΟΗΕ Κ. Ανάν, να γίνει σύμβουλός του. Αυτό ανακοινώθηκε από πολλές δημοσιογραφικές πηγές της Τιφλίδας, που σημειώνουν ότι την πρόταση στον πρώην Γεωργιανό Πρόεδρο, εκ μέρους του Ανάν, έκανε ο Τσάντρι Γκαουτάμι, αντιπρόεδρος του Παιδικού Ιδρύματος του ΟΗΕ, που στάλθηκε γι' αυτόν το λόγο στην Τιφλίδα.

Οπως πολύ χαρακτηριστικά μεταδίδουν οι ανταποκριτές της εφημερίδας «Νεζαβίμαγια Γκαζέτα» από τη γεωργιανή πρωτεύουσα: «Με αυτόν τον τρόπο, η Δύση έδωσε να γίνει κατανοητό ότι δεν ξέχασε τις εξαίρετες υπηρεσίες του πρώην υπουργού Εξωτερικών της ΕΣΣΔ, την προσφορά του στη λήξη του ψυχρού πολέμου, στην αποχώρηση των σοβιετικών στρατευμάτων από την Ανατολική Ευρώπη και, φυσικά, την υπηρεσία του, ώστε οι συνέπειες της διάλυσης της Σοβιετικής Ενωσης να είναι ωφέλιμες στη Δύση. Μάλιστα, αυτή η εκτίμηση φαίνεται να είναι τόσο μεγάλη, που η πρόταση για να γίνει σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ να απευθύνεται στον Ε. Σεβαρντνάτζε κι όχι, για παράδειγμα, στον πρώην Πρόεδρο της ΕΣΣΔ, Μ. Γκορμπατσόφ».

Προσπάθεια σωτηρίας

Να σημειωθεί ότι αν και ο νέος Πρόεδρος Μ. Σαακασβίλι, εκ πρώτης όψεως, φέρθηκε αρκετά γενναιόδωρα προς τον Ε. Σεβαρντνάτζε, αφήνοντάς του ένα προεδρικό μέγαρο και 5.000 δολάρια σύνταξη, τα σύννεφα γύρω από την οικογένεια Σεβαρντνάτζε έχουν το τελευταίο διάστημα συσσωρευτεί. Στη φυλακή βρίσκεται, ήδη, ο γαμπρός του πρώην Προέδρου, Γ. Τζιχταμπερίτζε, αφού καταδικάστηκε για οφειλή 350 χιλιάδων δολαρίων προς το Δημόσιο, ενώ οι εισαγγελικές αρχές έχουν «ράμματα» για τη «γούνα» και άλλων μελών της οικογένειας Σεβαρντνάτζε. Ο Μ. Σαακασβίλι φαίνεται, με πρόσφατη συνέντευξή του, να άναψε το «πράσινο φως» σε μια βιομηχανία διώξεων προς την οικογένεια Σεβαρντνάτζε, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η οικογένεια Σεβαρντνάτζε, τη δεκαετία της κυριαρχίας της, μετατράπηκε στην πλουσιότερη οικογένεια της Γεωργίας. Οι πηγές αυτού του πλουτισμού θα πρέπει προσεκτικά να εξεταστούν και αν αποδειχτούν παράνομες, τότε να συλληφθούν όλοι τους, συμπεριλαμβανομένου και του πρώην προέδρου».

Μοιάζει, λοιπόν, ότι η «πρόσληψη» του Ε. Σεβαρντνάτζε από τον Κ. Ανάν να είναι μια προσπάθεια σωτηρίας ή «θωράκισης» του πρώην Γεωργιανού Προέδρου και της φαμίλιας του από τα «φίλια πυρά» του νέου τοποτηρητή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Γεωργία.

Οπως, όμως, και να έχουν τα πράγματα, όποια ερμηνεία και αν δώσει κανείς, η ουσία είναι πως, για άλλη μια φορά, ο Ανάν αυτοαποκαλύπτεται! Παραφράζοντας τη γνωστή παροιμία, μπορούμε να πούμε: «Δείξε μου τους "συμβούλους" σου να σου πω ποιος είσαι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ