Τρίτη 20 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Το «συντομότερο δυνατό» αποχωρούν οι Ισπανοί στρατιώτες

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Την αποχώρηση των Ισπανών στρατιωτών από το Ιράκ «το συντομότερο δυνατό» διέταξε λίγες μόλις ώρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του την Κυριακή ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Θαπατέρο. Ο Ισπανός πρωθυπουργός που είχε εξαγγείλει την αποχώρηση των στρατιωτών για την 31η Ιούνη, υποστήριξε ότι σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες της κυβέρνησής του δεν προβλέπεται μια νέα απόφαση του ΟΗΕ για το Ιράκ που να ικανοποιεί τους όρους της Ισπανίας, οπότε και αποφάσισε να επισπεύσει την αποχώρηση των στρατιωτών. Εντός τεσσάρων ή πέντε βδομάδων τοποθέτησε την αποχώρηση ο Πολωνός διοικητής της πολυεθνικής δύναμης, στρατηγός Μιέτσισλαλ Μπιένιεκ.

Ο Ισπανός ΥΠΕΞ Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος πάντως έσπευσε να κάνει σαφές ότι η αποχώρηση των στρατιωτών δε σημαίνει και παράλληλη εγκατάλειψη του «αγώνα κατά της τρομοκρατίας» όπως ούτε και τη χαλάρωση των «παραδοσιακών δεσμών με τις ΗΠΑ». Η Ισπανία «δεν αποκηρύσσει τις προσπάθειες σταθεροποίησης και εκδημοκρατισμού του Ιράκ» είπε χαρακτηριστικά ο Μορατίνος που αναμένεται να βρεθεί σήμερα στην Ουάσιγκτον προκειμένου να συναντήσει τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ. Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι που υποστήριξε ότι η ισπανική κυβέρνηση «συντάσσεται με τη δική μας θέση και το χάσμα που εμπόδιζε την Ευρώπη να έχει μια κοινή γραμμή στο θέμα αυτό κλείνει».

Επικριτικές, όπως αναμενόταν, ήταν οι δηλώσεις αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου Τζορτζ Μπους. Χτες στη διάρκεια πεντάλεπτης τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Θαπατέρο, ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε τη λύπη του για την «αιφνίδια απόφαση» της νέας κυβέρνησης και παράλληλα υπογράμμισε με νόημα «πόσο σημαντικό είναι να εξεταστούν με σύνεση οι μελλοντικές αποφάσεις για να μη δοθούν ψεύτικες ενθαρρύνσεις στους τρομοκράτες»... Οξεία κριτική στην ισπανική κυβέρνηση άσκησε και ο Αυστραλός ΥΠΕΞ Αλεξάντερ Ντάουνερ, ενώ ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία Τζον Κέρι. «Λυπούμαι για την απόφαση του πρωθυπουργού Θαπατέρο... Ηλπιζα πως ο πρωθυπουργός θα επαναθεωρούσε την απόφασή του κι ελπίζω πως στις προσεχείς ημέρες οι ΗΠΑ κι ολόκληρος ο κόσμος θα μπορέσουν να συνεργαστούν για να βρουν έναν τρόπο προκειμένου η Ισπανία να συνεχίσει να εμπλέκεται στο Ιράκ» τόνισε χαρακτηριστικά ο Γερουσιαστής Κέρι. Η σύμβουλος του Τζορτζ Μπους σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αναμένουν ότι και άλλες χώρες που διατηρούν δυνάμεις στο Ιράκ θα επανεξετάσουν τη θέση τους μετά την απόφαση της Ισπανίας.

Αντίκτυπο και στο εσωτερικό του Ιράκ είχε πάντως η απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης, αφού ο ιρακινός σιίτης ηγέτης Μοκτάντα Σαντρ κάλεσε τους οπαδούς του να σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον των ισπανικών στρατιωτικών δυνάμεων. «Απευθύνουμε έκκληση για τη διαφύλαξη της ασφάλειας των ισπανικών δυνάμεων μέχρι την αναχώρησή τους, όσο οι δυνάμεις αυτές δεν επιδίδονται σε επιθέσεις εναντίον του ιρακινού λαού», δήλωσε ο Καΐς αλ Χαζάαλι, εκπρόσωπος του Σαντρ και κάλεσε τις υπόλοιπες χώρες που συμμετέχουν στην κατοχή να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Ισπανών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ