Τρίτη 20 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ - ΠΕΡΟΥ
«Θάνατος στις πολυεθνικές»

ΛΑ ΠΑΣ-ΛΙΜΑ.-

Η εξέγερση των φτωχών, το μεγάλο κύμα λαϊκής αντίστασης ενάντια στις πολυεθνικές και την πολιτική του άκρατου φιλελευθερισμού στην αμερικανική υποήπειρο, έκανε και πάλι την εμφάνισή του στους δρόμους της Βολιβίας. Ολες σχεδόν οι κύριες οδικές αρτηρίες της Βολιβίας, κατακλύστηκαν από χιλιάδες διαδηλωτές ανταποκρινόμενοι στο κάλεσα της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών.

Ο τελικός προορισμός των διαδηλώσεων ήταν το προεδρικό μέγαρο: «Θάνατος στις πολυεθνικές» ακούστηκε σαν ιαχή από τους διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την πολιτική του προέδρου Κάρλος Μέσα όσον αφορά τόσο την υιοθέτηση όλων των όρων και επιταγών των ΗΠΑ και του ΔΝΤ αλλά και την πολιτική του έναντι του «φυσικού αερίου», απαιτώντας την εθνικοποίηση όλου του ενεργειακού τομέα.

«Το φυσικό αέριο της Βολιβίας δεν είναι για πούλημα», δηλώνουν οι διαδηλωτές και σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταφέρει το Econoticias, ετοιμάζονται για «πόλεμο ή θάνατο». Κατ' αρχήν, το πρώτο βήμα θα είναι γενική απεργία επ' αόριστο και δεκάδες κινητοποιήσεις με στόχο να σταματήσουν ΚΑΙ ΠΑΛΙ τα σχέδια εξαγωγής φυσικού αερίου που εκπονεί η βολιβιανή κυβέρνηση. Σύμφωνα με δηλώσεις του ηγέτη του COB, Χάιμε Σολάρες, η κυβέρνηση έχει διορία μέχρι την 1η Μάη για ν' αλλάξει την πολιτική της, αλλιώς θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέα εξέγερση, που θα ξεκινήσει με τον αποκλεισμό των εθνικών οδών στις 2 Μάη και γενική απεργία από τη Δευτέρα 3 Μάη.

Τέλος, από την άλλη πλευρά της λίμνης Τιτικάκα, το άλλο τμήμα της ιθαγενικής κοινότητας των Αϊμαρά, που κατοικεί στο Περού, συνεχίζει τις κινητοποιήσεις του και τον αποκλεισμό των εθνικών δρόμων στο πλαίσιο διαμαρτυρίας ενάντια στην κυβερνητική διαφθορά. Η συνέχιση της κινητοποίησης θα μπορούσε να παραλύσει όλη την επαρχία, που αποτελεί περιοχή στρατηγικής σημασίας καθώς η διαδρομή του παναμερικανικού Νότου - που συνδέει το Περού με τη Βολιβία και τις υπόλοιπες χώρες της Νότιας Αμερικής - έχει κλείσει εδώ και 15 μέρες από χιλιάδες ιθαγενείς που προέρχονται από ορεινές επαρχίες, σε μια έκταση 10 χιλιομέτρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ