Τρίτη 20 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΗΠΑ
Η «τρομοκρατία» πάντα στο προσκήνιο

ΛΟΝΔΙΝΟ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-

Μια ακόμη επιχείρηση «σκούπα» της αντιτρομοκρατικής στο Μάντσεστερ στον απόηχο των δηλώσεων του κληρικού σεΐχη Ομάρ Μπάκρι Μοχάμαντ στο πορτογαλικό περιοδικό Publica: «Είναι αναπόφευκτη μία επίθεση. Διότι αρκετές επιθέσεις προετοιμάζονται από αρκετές ομάδες», όπως η Αλ Κάιντα του Λονδίνου, που είναι «πολύ καλά οργανωμένη και έχει μεγάλη απήχηση στους κόλπους των νεαρών μουσουλμάνων... είναι έτοιμη να εξαπολύσει μεγάλη επιχείρηση» όπως υποστήριξε ο γεννημένος στη Συρία κληρικός που φέρεται ότι είναι αρχηγός της οργάνωσης αλ-Μουχατζιρούν με έδρα το Λονδίνο και θεωρείται ύποπτη για διασυνδέσεις με την αλ-Κάιντα.

Οι βρετανικές αρχές αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις δηλώσεις του Μοχάμαντ. Αντ' αυτού απάντησαν με μία ακόμη επιχείρηση «σκούπα», της βρετανικής αστυνομίας. Συνολικά δέκα άτομα συνελήφθησαν στο Μάντσεστερ ως ύποπτα ότι έδωσαν εντολές, προετοίμασαν ή εξώθησαν σε πράξεις τρομοκρατίας, αναφέρεται σε ανακοίνωση της αστυνομίας. Η αστυνομία διευκρίνισε ότι αστυνομικοί από τρεις υπηρεσίες συμμετείχαν στις επιδρομές, αλλά δεν έκανε γνωστές άλλες λεπτομέρειες. Εκπρόσωπος της αστυνομίας είχε δηλώσει νωρίτερα πως οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν βάσει του Αντιτρομοκρατικού Νόμου.

Κοντολίζα Ράις: «Στόχος οι εκλογές»

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού η Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Μπους, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε: «Εκτιμώ ότι πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη ότι οι τρομοκράτες μπορεί να κάνουν κάτι στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου» σε τηλεοπτική της συνέντευξη στο δίκτυο Fox News, αναφερόμενη στο παράδειγμα των επιθέσεων της 11ης Μαρτίου στη Μαδρίτη, τρεις μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία.

Η Ράις τόνισε ότι οι κυβερνητικές υπηρεσίες ασφαλείας ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε τρομοκρατική επίθεση ως τις εκλογές της 2ας Νοεμβρίου και λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα, για να την αποτρέψουν. Πρόσθεσε πάντως πως δεν μπορεί να δώσει απόλυτες εγγυήσεις ότι θα αποτραπεί οποιαδήποτε επίθεση.

Τέλος, σύμφωνα με το ΑΡ, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Τομ Ριτζ, σχηματίζει μία νέα κυβερνητική δύναμη κρούσης με στόχο τον καλύτερο συντονισμό της δημόσιας και ιδιωτικής ασφάλειας, με την ελπίδα ότι θα αποτραπούν τυχόν μελλοντικές τρομοκρατικές επιθέσεις εντός των ΗΠΑ. Η δύναμη θα κάνει την εμφάνισή της κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου του Μεμόριαλ Ντέι, στα τέλη Μάη δηλώνει ο Ριτζ τονίζοντας ότι όλες οι δημόσιες πανηγυρικές εκδηλώσεις αυτού του χρόνου μπορεί να είναι «ελκυστικοί στόχοι για την Αλ Κάιντα και όλες τις παραφυάδες της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ