Πέμπτη 22 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Κι άλλες ζημιές στις καλλιέργειές τους

Την άμεση καταγραφή των ζημιών και την καταβολή δίκαιων αποζημιώσεων απαιτούν από την κυβέρνηση οι πληγέντες αγρότες του Τυρνάβου

Νέο πλήγμα στο εισόδημά τους δέχονται οι αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου, ύστερα από τα «χτυπήματα» του παγετού, με αποτέλεσμα να έχουν περιέλθει σε οικονομικό αδιέξοδο. Αυτή τη φορά έχουν ν' αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ακαρπίας των αχλαδοκαλλιεργειών, που κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται στον παγετό του 2002, αλλά και του περασμένου Φλεβάρη, καθώς προξένησε ζημιές στα καρποφόρα όργανα των δέντρων. Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που επισκέφτηκαν την επαρχία μαζί με κλιμάκιο του Τμήματος Φυτοπροστασίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, το πρόβλημα της ακαρπίας ξεπερνά το 60% και αφορά, περίπου, 4.000 στρέμματα καλλιεργειών της ποικιλίας αχλαδιού «Κρυστάλλι», κυρίως στα χωριά Δένδρα, Πλατανούλια και Αγία Σοφία. Οι ζημιές θεωρούνται μη αναστρέψιμες, ενώ απαιτούνται παρεμβάσεις στα δέντρα, όπως κλάδεμα, για τη βελτίωση της καρποφορίας από την επόμενη χρονιά.

Οι πληγέντες αγρότες, που τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στο έλεος των καιρικών συνθηκών, αφού με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει σήμερα η ΝΔ και με τις μεγάλες καθυστερήσεις καταβολής των αποζημιώσεων, αντιμετωπίζουν, πλέον, πρόβλημα επιβίωσης και πολλοί αδυνατούν να συνεχίσουν την καλλιεργητική τους δραστηριότητα. Ζητούν, δε, από την κυβέρνηση να γίνει άμεσα η καταγραφή και των νέων ζημιών και να καταβληθούν δίκαιες αποζημιώσεις, διαμηνύοντας ότι αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους, θα βγουν ξανά στους δρόμους του αγώνα, διεκδικώντας το δίκιο τους και το δικαίωμά τους να παραμείνουν στα χωράφια τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ