Πέμπτη 22 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Το ορυχείο της ΔΕΗ έφτασε στο χωριό

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι του δημοτικού διαμερίσματος Αγ. Αναργύρων του Δήμου Αετού στο Νομό Φλώρινας που βρίσκεται δίπλα σε ορυχείο της ΔΕΗ και το οποίο δημιουργεί εκρηκτικά προβλήματα (υγείας των κατοίκων, περιβαλλοντικά, ασφάλειας του οικισμού, κλπ.). Το σοβαρό αυτό θέμα φέρνει το ΚΚΕ στη Βουλή με Ερώτηση των βουλευτών Γιώργου Χουρμουζιάδη και Αγγελου Τζέκη. Στην Ερώτηση που απευθύνεται στον υπουργό Ανάπτυξης, οι δύο βουλευτές ζητούν από την κυβέρνηση να καταθέσει ποια μέτρα προτίθεται να πάρει για να ικανοποιηθεί το αίτημα των κατοίκων για μετεγκατάσταση του οικισμού, καθώς για την ικανοποίηση των αιτημάτων των κατοίκων του δημοτικού διαμερίσματος Αγ. Αναργύρων.

Στην Ερώτηση αναφέρεται ότι «ήδη το ορυχείο και σκαπτικά μηχανήματα έχουν φτάσει σχεδόν 60 μέτρα από τα πρώτα σπίτια του χωριού! Αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα: Καθιζήσεις του εδάφους, ρωγμές σε δρόμους, σπίτια κλπ. Οι κίνδυνοι για την ασφάλεια των κατοίκων και συνολικά του οικισμού είναι τεράστιοι. Σοβαροί κίνδυνοι υπάρχουν και για τον υδροφόρο ορίζοντα, ενώ με εξαφάνιση απειλείται η λίμνη Χειμαδίτιδα, ένας από τους ιδιαίτερα σημαντικούς υγροβιότοπους της περιοχής και πηγή ζωής για τους κατοίκους. Μεγάλη είναι και η ατμοσφαιρική ρύπανση της περιοχής, ενώ σοβαροί κίνδυνοι απειλούν την υγεία των κατοίκων (αλλά και των εργαζομένων στο ορυχείο). Οι πνευμονοπάθειες, οι καρκίνοι και άλλες ασθένειες, που σχετίζονται με τα παραπάνω, έχουν αυξηθεί επικίνδυνα (υπολογίζεται ότι το 35% των κατοίκων της περιοχής πάσχει από κάποιο πνευμονικό νόσημα). Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ούτε "σαν ασπιρίνη για θεραπεία καρκίνου".

Αίτημα των κατοίκων εδώ και πολλά χρόνια, που επαναβεβαιώθηκε σε λαϊκή συνέλευση των κατοίκων του δημοτικού διαμερίσματος λίγο πριν τις εκλογές (1/2/2004), καθώς και σε ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αετού είναι η μετεγκατάσταση του χωριού σε νέο οικισμό, μακριά από το ορυχείο, καθώς και η λήψη άμεσων μέτρων (ώσπου να γίνει η μετεγκατάσταση) για την ασφάλεια και την προστασία της υγείας, γενικότερα του περιβάλλοντος. Επιπλέον, να προσληφθεί στη ΔΕΗ ένα τουλάχιστον άτομο από κάθε πληττόμενη οικογένεια.

Το κόστος της μετεγκατάστασης υπολογίζεται σε 60 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Η ΔΕΗ μέχρι σήμερα αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματα των κατοίκων με διάφορα προσχήματα. Οι κάτοικοι των Αγ. Αναργύρων είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε όλα τα επίπεδα και με κάθε μορφή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ