Πέμπτη 22 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΠΝΟΣ - ΒΑΜΒΑΚΙ - ΛΑΔΙ
Αντιαγροτικών παζαριών συνέχεια

Ξεκίνησε χτες στο Λουξεμβούργο το έκτακτο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της ΕΕ

Ξεκίνησε χτες στο Λουξεμβούργο το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ με θέμα την αναθεώρηση των καθεστώτων στήριξης σε καπνό, βαμβάκι και λάδι. Από το πρωί άρχισαν οι «διμερείς συναντήσεις», ή αλλιώς, με απλά λόγια, τα «αλισβερίσια» στην καμπούρα των αγροτών, μεταξύ των υπουργών των κρατών-μελών, οι οποίες θα ολοκληρώνονταν αργά χτες το βράδυ, οπότε και θα παρουσιαζόταν από την ιρλανδική προεδρία το πολυαναμενόμενο κείμενο «συμβιβαστικής λύσης», πάνω στο οποίο θα συνεχίζονταν οι διαβουλεύσεις μέχρι αργά το βράδυ.

Τα αντιαγροτικά σχέδια, που επεξεργάζονται τα επιτελεία των Βρυξελλών, είναι ήδη γνωστά προ πολλού. Ετσι, στο έκτακτο συμβούλιο ελάχιστα περιθώρια - ακόμα και επιμέρους βελτιώσεων - φαίνεται να υπάρχουν. Αυτό φάνηκε και από την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Αυστριακός επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Φρ. Φίσλερ, στους Ελληνες δημοσιογράφους. Ο κοινοτικός επίτροπος υπεραμύνθηκε μέχρι κεραίας των προτάσεων της Επιτροπής, υποστηρίζοντας μάλιστα, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η ανησυχία που έχει προκληθεί στους Ελληνες αγρότες ...είναι προϊόν μη ορθής κατανόησης του περιεχομένου των προτάσεων αυτών! Η ελληνική κυβέρνηση, όπως φαίνεται από τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, Σ. Τσιτουρίδη, είναι δεδομένο ότι δε σκοπεύει - πώς θα μπορούσε άλλωστε - να προβάλει ιδιαίτερες αντιστάσεις στην ουσία των προτάσεων της Επιτροπής. Εχει, ωστόσο, εδώ και καιρό διαμορφώσει το κατάλληλο κλίμα, ώστε, με τη βοήθεια πάντα του φίλα προσκείμενου Τύπου, να παρουσιάσει ως μέγιστη νίκη των ελληνικών συμφερόντων ό,τι «ψίχουλο» του δώσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι.

Με αφορμή το χτεσινό συμβούλιο ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μ Χρυσοχοΐδης, βρήκε ευκαιρία να εξυμνήσει το κυβερνητικό έργο του κόμματός του και στον τομέα της γεωργίας. Στα πλαίσια αυτά, υποστήριξε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση κατάφερε να «κλειδώσει τις χρηματοδοτήσεις (σ.σ. των προϊόντων), κατά χώρα και κλάδο, στα ισχύοντα ακριβώς μέχρι σήμερα επίπεδα μέχρι και το 2013». Προσπαθώντας έτσι αφ' ενός να αποκρύψει τις τραγικές ευθύνες του ΠΑΣΟΚ, αφού επί κυβέρνησής του ψηφίστηκε η καταστροφική από κάθε άποψη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ και αφ' ετέρου να συνεχίσει το δικομματικό «σκυλοκαυγά», που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα, σε μια καταφανή προσπάθεια αποπροσανατολισμού του αγροτικού κόσμου από την ουσία του προβλήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ