Πέμπτη 22 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Τρίβουν τα χέρια τους οι κερδοσκόποι

Eurokinissi

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ διαμορφώθηκαν οι τιμές των υγρών καυσίμων όλη την προηγούμενη βδομάδα, συνεχίζοντας τη φρενήρη τους πορεία, με το γνωστό πρόσχημα από τη μεριά εταιριών και διυλιστηρίων ότι για τις ανατιμήσεις «φταίει» η άνοδος των διεθνών τιμών και η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου, αυξάνοντας έτσι τα υπερκέρδη τους σε βάρος των καταναλωτών. Ετσι, σύμφωνα με τις τιμοληψίες του υπουργείου Ανάπτυξης, σε δείγμα 2.200 πρατηρίων σε όλη τη χώρα μέσα σε μια εβδομάδα η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης διαμορφώθηκε στα 79,2 λεπτά το λίτρο από 78,1 λεπτά την προηγούμενη βδομάδα, ενώ στην Αττική η αντίστοιχη μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 79,5 λεπτά το λίτρο. Με βάση πάντα τα ίδια στοιχεία, η μέση τιμή της σούπερ διαμορφώθηκε την εβδομάδα που πέρασε στα 84,1 λεπτά το λίτρο από 83 λεπτά και του ντίζελ στα 69,8 λεπτά έναντι 69,1 λεπτά το λίτρο.

Οπως προκύπτει από το σχετικό πίνακα με τις τιμοληψίες του υπουργείου σε πραγματικές τιμές, βάσει των οποίων συνάγεται ο μέσος όρος που ανακοινώνεται, σε 25 πόλεις και 21 νομούς σε όλη τη χώρα η τιμή της αμόλυβδης κυμαίνεται μεταξύ 80 και 86 λεπτών το λίτρο. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι μόνο σε πέντε πόλεις και συγκεκριμένα στη Δράμα, την Τρίπολη, τα Τρίκαλα, την Πάτρα και τη Λούτσα βρέθηκαν πρατήρια που περιλαμβάνονται στο σχετικό δείγμα που πωλούσαν την αμόλυβδη κάτω από τα 70 λεπτά το λίτρο, ενώ σε 18 πόλεις δεν υπήρχε πρατήριο να πουλάει κάτω από 80 λεπτά το λίτρο.

Το πρωί ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας δήλωνε ανέξοδα ότι με τον ίδιο τρόπο που η κυβέρνηση «έφραξε το δρόμο» στην αισχροκέρδεια το Πάσχα στην αγορά, έτσι θα πράξει και τώρα με τις τιμές των καυσίμων. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι όσο η κυβέρνηση απορρίπτει όπως ο διάολος το λιβάνι και την ιδέα του ελέγχου της διαμόρφωσης των τιμών από τις διυλιστικές μονάδες και τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, εκεί δηλαδή όπου βρίσκεται η πηγή της αισχροκέρδειας που διαχέεται σε ολόκληρη την αγορά, τέτοιες δηλώσεις γίνονται μόνο για αποπροσανατολισμό και τα όποια μέτρα παίρνονται κατά καιρούς σε περιόδους έξαρσης δεν μπορεί παρά να είναι αποσπασματικά και πρόσκαιρα πυροσβεστικά.

Στο μεταξύ, μέχρι αργά χτες το βράδυ, βρισκόταν σε εξέλιξη σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων στο κύκλωμα διακίνησης καυσίμων, για να... αντιμετωπίσουν το θέμα των ανατιμήσεων!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ