Σάββατο 8 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
«Ενα βήμα» πριν τη συμφωνία

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.- Κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για το οριστικό(;) τέλος των εχθροπραξιών μεταξύ της ισλαμικής κυβέρνησης του Ομάρ αλ Μπασίρ και των ανταρτών του Σουδανικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου του Τζον Γκάρανγκ ανακοίνωναν χτες πως βρίσκονται διπλωμάτες προσκείμενοι στην τράπεζα των μαραθώνιων συνομιλιών στη Ναϊβάσα της Κένιας. Μολονότι οι πηγές αυτές έφεραν τον αντιπρόεδρο του Σουδάν Αλί Οσμάν Μοχάμεντ Τάχα και τον ηγέτη των ανταρτών του σουδανικού νότου, Τζον Γκάρανγκ, «έτοιμους να υπογράψουν» γενική ειρηνευτική συμφωνία, αόριστες παρέμεναν οι πληροφορίες σχετικά με τις μεγάλες διαφορές αμφοτέρων πλευρών σε ζητήματα όπως το καθεστώς διοίκησης του κεντρικού και νότιου Σουδάν, η τήρηση ή όχι του ισλαμικού νόμου μόνον για τους μουσουλμάνους του Χαρτούμ κλπ.

ΟΗΕ: «Βασίλειο τρόμου στο Νταρφούρ»...

Την ίδια ωστόσο ώρα που διπλωματικοί κύκλοι και οι υπουργοί Εξωτερικών του Τζιμπουτί, της Ερυθραίας, της Αιθιοπίας, της Κένιας και της Ουγκάντα εξέφραζαν αισιοδοξία για ενδεχόμενη συμφωνία που θα «τερματίσει» τον 21χρονο πόλεμο του Σουδάν, αξιωματούχοι του ΟΗΕ επέκριναν σφόδρα τη σουδανική κυβέρνηση για το δράμα εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων της δυτικής επαρχίας, Νταρφούρ. Οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών, επικαλούμενοι έκθεση εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού, επέρριψαν ευθύνες στην κυβέρνηση του Σουδάν για την «εθνοκάθαρση των κατοίκων του Νταρφούρ», κάνοντας λόγο για «βασίλειο τρόμου» στην περιοχή και για συστηματική λιμοκτονία των κατοίκων απ' τις παραστρατιωτικές οργανώσεις που εμποδίζουν τις αποστολές τροφίμων και βοήθειας στην περιοχή. Στην έκθεσή τους η κυβέρνηση του Ομάρ αλ Μπασίρ χαρακτηρίζεται ως άμεσα υπεύθυνη για τον εξοπλισμό και τη στήριξη των οργανωμένων παραστρατιωτικών ομάδων αραβικών φύλων γνωστών ως Ντάντζαγουιντ, που κάνουν (εδώ και πολύ καιρό) φονικές επιδρομές κατά των Αφρικανών που ζουν στην περιοχή..

Ο υπουργός Εξωτερικών του Σουδάν Μουσταφά Ισμαήλ παραδέχτηκε πως «ίσως» γίνονται παραβιάσεις δικαιωμάτων των κατοίκων του Νταρφούρ, όμως αρνήθηκε πως συνεχίζονται οι επιχειρήσεις εθνοκάθαρσης...

Η έκθεση του ΟΗΕ επρόκειτο να παρουσιαστεί και να συζητηθεί αργότερα χτες βράδυ στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαδρομή συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων(2011-07-02 00:00:00.0)
Απόρριψη πρότασης Ανάν(2006-11-29 00:00:00.0)
Απαιτήσεις και πιέσεις στο Σουδάν(2005-04-15 00:00:00.0)
«Παραβιάζει την εθνική κυριαρχία» η απόφαση του ΟΗΕ...(2005-04-05 00:00:00.0)
Ομάρ αλ Μπασίρ(2005-04-03 00:00:00.0)
Υπογραφή γενικής ειρηνευτικής συμφωνίας(2005-01-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ