Σάββατο 8 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Ρεσιτάλ υποκρισίας από Μπους και Ράμσφελντ
  • Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις
  • Σκληρές συγκρούσεις στις σιιτικές πόλεις

Οι ταπεινώσεις του ιρακινού λαού δε συμβαίνουν μόνο μέσα από τους τοίχους της φυλακής

Associated Press

Οι ταπεινώσεις του ιρακινού λαού δε συμβαίνουν μόνο μέσα από τους τοίχους της φυλακής
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με τον κυνισμό που διακρίνει τους εκπροσώπους του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ, ο Αμερικάνος υπουργός Αμυνας απέδωσε σε «λάθος εκτίμηση της σοβαρότητας της κατάστασης» το ότι δεν «ενημέρωσε εγκαίρως» τον Πρόεδρο και τα δύο σώματα του Κογκρέσου για τα βασανιστήρια Ιρακινών κρατουμένων. Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός Πρόεδρος ζητούσε «νέα συγνώμη» από τον ιρακινό λαό διά μέσου μιας ακόμη συνέντευξής του, ενώ στο Ιράκ οι μάχες συνεχίζονταν με τους σιίτες στο νότο.

Την «πλήρη ευθύνη» για τα βασανιστήρια σε πολιτικό επίπεδο ανέλαβε, χτες, ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, αναγνωρίζοντας «λάθος χειρισμό» της κατάστασης. Συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΣ, Ρίτσαρντ Μάγιερς, παραδέχτηκε, επίσης, ότι υπάρχουν πολλές ακόμη φωτογραφίες αλλά και βίντεο που «δείχνουν βίαιες πράξεις, οι οποίες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν βασανιστήρια».

Ο Ράμσφελντ ζήτησε προθεσμία ημερών ώστε να ολοκληρωθεί η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά και να συγκεντρωθεί το σύνολο των στοιχείων, προκειμένου να επιστρέψει ενώπιον της επιτροπής του Κογκρέσου για δεύτερη κατάθεση. Απέφυγε επισταμένα να διευκρινίσει με ακρίβεια ποιος ακριβώς ήταν υπεύθυνος για τις ανακρίσεις στη φυλακή Αμπού Γράιμπ. Μετά, όμως, από επίμονες ερωτήσεις Γερουσιαστών, παραδέχτηκε ότι στις ανακρίσεις εμπλέκονται και υπάλληλοι 2 ιδιωτικών εταιριών ασφαλείας, που αποτελούνται, φυσικά, από μισθοφόρους.

Καθημερινά τα αθώα θύματα της κατοχής

Associated Press

Καθημερινά τα αθώα θύματα της κατοχής
Πολλές εφημερίδες χτες, αρχής γενομένης από τους «Νιου Γιορκ Τάιμς», τάσσονταν υπέρ της άμεσης απομάκρυνσης του Ντόναλντ Ράμσφελντ. «Τα λόγια δεν αρκούν. Ο Πρόεδρος Μπους θα πρέπει να αποδείξει ότι αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της υπόθεσης» επιχειρηματολογεί στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα. Την εμπιστοσύνη του στον υπουργό Αμυνας εξέφρασε, πάντως, ο Κόλιν Πάουελ, μετά τον Μπους, εκτιμώντας, όμως, ότι οι «εικόνες των βασανιστηρίων κατέστρεψαν την εξωτερική μας πολιτική στη Μέση Ανατολή».

Ενώ ολοένα και περισσότερες φωτογραφίες και ντοκουμέντα έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τα βασανιστήρια, στις ΗΠΑ, χτες η βρετανική εφημερίδα «Ντέιλι Μίρρορ», επανήλθε στο θέμα, σε ό,τι αφορά τις ανάλογες καταγγελίες για Βρετανούς στρατιώτες. Η εφημερίδα τονίζει ότι το υπουργείο Αμυνας ανοίγει δεύτερη διαδικασία έρευνας (καθώς η πρώτη προς το παρόν εξετάζει την αυθεντικότητα των φωτογραφιών που δημοσιεύτηκαν) καθώς ένας Βρετανός στρατιώτης προχώρησε σε προσωπική καταγγελία, στην οποία εμπεριέχονται ακριβέστατα στοιχεία.

Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, πάντως, χτες ανακοίνωσε ότι στην έκθεση που έχει συντάξει για τα όσα είδε στα κέντρα κράτησης Ιρακινών από πέρυσι το Μάρτη μέχρι το Νοέμβρη του 2003, αναφέρεται ρητώς ότι τα βασανιστήρια «δεν ήταν μεμονωμένα ατυχή περιστατικά, αλλά συστηματική διαδικασία που ακολουθήθηκε με πολύ φρικτότερο τρόπο σε άλλες φυλακές, εκτός της Αμπού Γράιμπ, από όπου υπάρχει φωτογραφικό υλικό». Επίσης, αναφέρει ότι ανάλογα αποδεικτικά στοιχεία έχει συλλέξει και για τους Βρετανούς στρατιώτες.

Πιέζουν οι Αμερικανοί στις σιιτικές πόλεις

Εξω από το κολαστήριο της Αμπού Γράιμπ περιμένει νέα για κάποιο συγγενή της

Associated Press

Εξω από το κολαστήριο της Αμπού Γράιμπ περιμένει νέα για κάποιο συγγενή της
Σκληρές συγκρούσεις σημειώθηκαν και χτες, για πολλοστή συνεχόμενη ημέρα στις σιιτικές πόλεις Νατζάφ και Καρμπάλα, που είναι περικυκλωμένες από κατοχικές δυνάμεις και γίνονται αλλεπάλληλες προσπάθειες ανακατάληψής τους, σταδιακά. Στη Νατζάφ οι αντάρτες της πολιτοφυλακής του Μουκτάντα Σαντρ επιτέθηκαν με όλμους στο κυβερνείο της πόλης, το οποίο έχει καταληφθεί, από την Πέμπτη, από τις αμερικανικές δυνάμεις. Στα εκεί περίχωρα σημειώθηκε σφοδρή ανταλλαγή πυρών, κατά την οποία, σύμφωνα με τις κατοχικές δυνάμεις, σκοτώθηκαν 12 Ιρακινοί μαχητές.

Στις συγκρούσεις της Καρμπάλα, από το κέντρο της οποίας τελικά αποχώρησαν και πάλι οι αμερικανικές δυνάμεις, σκοτώθηκαν 8 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν 14. Παρά το σφικτό κλοιό, πάντως, ο σιίτης ηγέτης Μουκτάντα Σαντρ κατάφερε, συνοδευόμενος από εκατοντάδες βαριά οπλισμένους υποστηρικτές του, να μεταβεί από τη Νατζάφ στην Κούφα όπου κήρυξε στην παραδοσιακή προσευχή της Παρασκευής. Με εντολή του, μάλιστα, οι σιίτες της Βαγδάτης προσευχήθηκαν μαζί με τους σουνίτες συμπολίτες τους στο μεγαλύτερο τέμενος της πρωτεύουσας, Αμπού Χανίφα, για να εκφράσουν την ενότητά τους.

Στη Μοσούλη, από έκρηξη βόμβας σκοτώθηκαν 4 Ιρακινοί αστυνομικοί και τραυματίστηκε άλλος ένας. Τέλος, αργά το απόγευμα, επιβεβαιώθηκε ότι στην περιοχή Λατιφίγια, νοτίως της Βαγδάτης, σκοτώθηκαν σε ενέδρα αγνώστων ενόπλων ο έμπειρος και βραβευμένος πολεμικός ανταποκριτής της πολωνικής τηλεόρασης, Βαλντεμάρ Μίλεβιτς και ο εικονολήπτης του, Αλγερινο-πολωνός Μουνίρ Μπουαμράνε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ