Πέμπτη 13 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.- Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Βραζιλίας ακύρωσε τη βίζα του Αμερικανού δημοσιογράφου Λάρι Ρόχτερ, ανταποκριτή της εφημερίδας New York Times, μέτρο που πρόκειται να επισύρει την απέλασή του από τη χώρα. Σε ανακοινωθέν Τύπου, το υπουργείο τονίζει πως θεωρεί «ακατάλληλη την παρουσία στο εθνικό έδαφος» του συντάκτη του άρθρου, κατά το οποίο εν ολίγοις ο πρόεδρος της χώρας, Λουίς Ιγκνάσιου «Λούλα» ντα Σίλβα φερόταν να «έχει τάσεις αλκοολισμού» και αυτό ν' αποτελεί «εθνική ανησυχία» για τη Βραζιλία.

ΧΑΡΤΟΥΜ.- Ο Σουδανός υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε χτες πως συμφώνησε με ομολόγους του από το Τσαντ να επιλυθούν «μέσω άμεσων επαφών» πρόσφατα προβλήματα στις διμερείς σχέσεις, που προκλήθηκαν μετά τις πρόσφατες συγκρούσεις σουδανικών παραστρατιωτικών ομάδων με το στρατό του Τσαντ. Υποβάθμισε τα πρόσφατα μεθοριακά ένοπλα επεισόδια ως «φυλετικά» και κατέληξε διαβεβαιώνοντας πως δε θα αποτελέσουν πηγή διμερούς έντασης, γιατί «υπάρχουν καλές προθέσεις και από τις δύο πλευρές»...

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.- Η ανάφλεξη των συγκρούσεων το τελευταίο τετραήμερο στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου, μεταξύ ένοπλων ομάδων «αντίπαλων» πολεμάρχων είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 20 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 70.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.- Απολύονται, έως το 2008, 21.340 δημόσιοι υπάλληλοι στην Κένια, στο πλαίσιο κυβερνητικού προγράμματος για την αναδιάρθωση του δημόσιου τομέα, κατ' απαίτηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

ΠΕΚΙΝΟ.- Ξεκίνησαν χτες στο Πεκίνο οι εξαμερείς συνομιλίες εργασίας μεταξύ ανωτέρων αξιωματούχων, με βασικό θέμα το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα. Η αντιπροσωπεία της ΛΔ Κορέας σημείωσε πως η επιτυχία των συνομιλιών θα κριθεί από το εάν οι ΗΠΑ θα συμφωνήσουν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της, με αντάλλαγμα την αναστολή του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ.- Κρούσμα επιδημίας ιογενούς ασθένειας με συμπτώματα που θυμίζουν γρίπη, γνωστή ως «πυρετός τύπου Q», εκδηλώνεται το τελευταίο πενθήμερο στη σερβοβοσνιακή πόλη, Μπάνια Λούκα. Εως χτες είχαν ασθενήσει 78 άτομα, που νοσηλεύτηκαν με συμπτώματα πόνους στις αρθρώσεις, ναυτία, υψηλό πυρετό. Η ασθένεια συνήθως μεταδίδεται στον άνθρωπο από βοοειδή. Οι σερβοβοσνιακές αρχές ξεκίνησαν τη λήψη αυστηρών υγειονομικών μέτρων για τον περιορισμό της νόσου.

ΧΑΡΑΡΕ.- Ο υπουργός Γεωργίας της Ζιμπάμπουε, Τζόζεφ Μάντε, ανακοίνωσε 15πλάσια αύξηση της φετινής γεωργικής παραγωγής, την οποία απέδωσε και στις αυξημένες βροχοπτώσεις, αλλά και στο γεγονός πως άρχισε να καρποφορεί η αγροτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Μουγκάμπε για τον αναμοιρασμό των μεγάλων γαιοκτημάτων σε ακτήμονες.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.- Ο 52χρονος Αυστραλός Γουίλιαμ Μπράουν, πρώην διπλωμάτης που εργαζόταν στην πρεσβεία της χώρας του στην Ινδονησία και καταδικάστηκε προχτές για σεξουαλική επίθεση έναντι δύο αγοριών στο Μπαλί, βρέθηκε χτες κρεμασμένος στο κελί της φυλακής όπου κρατούνταν.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Χθες βράδυ άρχισε η καταμέτρηση των ψήφων μετά το πέρας της μαραθώνιας διαδικασίας των εκλογών στην Ινδία. Από τα 675 εκατ. έχοντες - έχουσες δικαίωμα ψήφου, το άσκησε ένα 56%, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Καθώς επιμένουν οι εκτιμήσεις ότι το BJP μάλλον δε θα κατακτήσει πλειοψηφία στη Βουλή, εντείνονται οι διαπραγματεύσεις με μικρά κόμματα για το σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης.

ΠΕΚΙΝΟ.-«Τουλάχιστον 20» Κινέζοι εργαζόμενοι σκοτώθηκαν χθες από την κατάρρευση σκαλωσιάς ύψους δεκάδων μέτρων σε καπνοδόχο υπό κατασκευή εργοστασίου, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Νέα Κίνα.

ΑΓΚΥΡΑ.-«Να λάβει υπ' όψιν της» τις αντιρρήσεις του στρατού για τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, και ειδικά όσον αφορά στην αύξηση της ποσόστωσης εισόδου στην ανώτατη εκπαίδευση φοιτητών στα ισλαμικά ιεροδιδασκαλεία, κάλεσε την κυβέρνηση Ερντογάν ο στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, διοικητής της 1ης στρατιάς.

ΜΑΝΙΛΑ.- Μέλη του κόμματος του κύριου αντιπάλου της Προέδρου Αρόγιο, του πρώην ηθοποιού Φερνάντο Πόε Τζούνιορ, προειδοποίησαν για «λαϊκή εξέγερση», αν οι αρχές αποπειραθούν να ευνοήσουν την επάνοδό της στην εξουσία με νοθεία. Δημοσκοπήσεις επιμένουν ότι η Πρόεδρος αναφαίνεται ως η νικήτρια, διευρύνοντας μάλιστα το προβάδισμά της στο 9%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ