Πέμπτη 13 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΓΣΕΕ
Η πλειοψηφία στο διαλογικό ... τούνελ

Την προκήρυξη απεργιακής κινητοποίησης για Συλλογική Σύμβαση και συμβασιούχους, ζήτησε το ΠΑΜΕ

Αγωνιστική κινητοποίηση με την προκήρυξη απεργίας για την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και την εξασφάλιση του δικαιώματος σε σταθερή και πλήρη εργασία για τους συμβασιούχους, ζήτησαν τα στελέχη του ΠΑΜΕ, στη χτεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΓΣΕΕ. Με ευθύνη, όμως, της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, και τα δύο ζητήματα παραπέμπονται στο «διάλογο», καθώς σήμερα το πρωί γίνεται η πέμπτη κατά σειρά συνάντηση με τους εργοδότες για τη σύμβαση, ενώ αργά το βράδυ έχει οριστεί συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, για το ζήτημα της έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος που αφορά στους συμβασιούχους του ιδιωτικού τομέα.

Και χτες στην ολομέλεια της διοίκησης, η πλειοψηφία επιβεβαίωσε ότι παζαρεύει με τους εργοδότες «αυξήσεις», που σε καμιά περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων και πως εμμένει στην πεπατημένη της κωλυσιεργίας. Ακολουθεί, δηλαδή, μια τακτική, που αντικειμενικά τροφοδοτεί την προκλητικότητα των εργοδοτών και καθυστερεί τη σύναψη των 120 και πλέον κλαδικών συμβάσεων.

Παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΠΑΜΕ, ο Θοδωρής Κούτρας, μεταξύ άλλων, άλλων υπογράμμισε: Με το να παραπέμπουμε τη Συλλογική Σύμβαση από συνάντηση σε ...συνάντηση δεν κερδίζουμε τίποτα. Ολες οι μέχρι τώρα προτάσεις του ΣΕΒ πρέπει να απορριφτούν. Τώρα απαιτείται η προκήρυξη απεργίας, ώστε να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση στους εργοδότες, αλλά και προς την κυβέρνηση, που δεν μπορεί να τηρεί τη στάση του Πόντιου Πιλάτου. Να κλιμακωθεί η πάλη για πραγματικές αυξήσεις, για κατώτερο μεροκάματο 44 ευρώ και μισθό στα 1.100 ευρώ.

Για τους συμβασιούχους, ο συνδικαλιστής σημείωσε ότι το άθλιο παιχνίδι σε βάρος των συμβασιούχων συνεχίζεται, καθώς το Προεδρικό Διάταγμα δεν εξασφαλίζει το δικαίωμα στη σταθερή εργασία, και πως κοσκινίζει τους συμβασιούχους πετώντας τη συντριπτική πλειοψηφία στην ανεργία.

Τα στελέχη του ΠΑΜΕ υπογράμμισαν ότι η τοποθέτηση της ΓΣΕΕ, «ενώ επισημαίνει τις εξαιρέσεις σε βάρος των συμβασιούχων, αρνείται να απορρίψει το αντεργατικό αυτό κατασκεύασμα και ενισχύει την κυβέρνηση, στο όνομα αναζήτησης ...βελτιώσεων».

Την ανάγκη της κοινής πάλης όλων των εργαζομένων και των συμβασιούχων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ενάντια σε κάθε μορφή «ευελιξίας», ανέδειξε στην παρέμβασή της η Μαρία Τσαγκατάκη, στέλεχος του ΠΑΜΕ. Η συνδικαλίστρια μετέφερε τη ζοφερή πραγματικότητα, που έχει επιβληθεί στο χώρο του εμπορίου και των υπηρεσιών σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, που κανένα Προεδρικό Διάταγμα δεν προστατεύει, αφού η γενικότερη πολιτική των κυβερνήσεων προωθεί το μοντέλο του «απασχολήσιμου».

Η μερική απασχόληση, το ωρομίσθιο, η ενοικίαση εργαζομένων - είπε - η οποία στον ιδιωτικό τομέα άρχισε να προωθείται από τα μέσα της δεκαετίας του '80, επιβάλλεται και στο Δημόσιο. Με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες, επιμηκύνουν την εργασία μέχρι τις 11 το βράδυ. Επιβουλεύονται την κυριακάτικη αργία, ενώ στην ΕΕ προωθείται οδηγία για 7ήμερη εργασία. Ποια, λοιπόν, μπορεί να είναι η προστασία - που υποτίθεται ότι θα εξασφαλίσουν τα Προεδρικά Διατάγματα - για τους εργαζόμενους μέσα σ' αυτήν την πραγματικότητα;

Στην ολομέλεια, στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι των συμβασιούχων, πολλοί ομιλητές ανέδειξαν το μεγάλο πρόβλημα της ενοικίασης των εργαζομένων, της εργασίας, δηλαδή, μέσω των δουλεμπορικών γραφείων ή εργολάβων. Μορφές εργασίας, που έχουν πάρει τεράστια διάσταση και όπου «πρωταγωνιστές» αναδεικνύονται οι μεγάλες εταιρίες και ειδικά οι πρώην ΔΕΚΟ. Ετσι, όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν κανένα δικαίωμα και δεν τους εξασφαλίζει καμία κοινοτική οδηγία, ούτε τα Προεδρικά Διατάγματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ