Τρίτη 18 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
O K. Ράινχαρτ δείχνει «UCPMB» και αποχωρεί...

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Η τεταμένη κατάσταση στα διοικητικά όρια Κοσσυφοπεδίου με τη Νότια Σερβία ελλοχεύει κινδύνους αποσταθεροποίησης σ' όλη την περιοχή προειδοποίησε χτες ο απερχόμενος διοικητής της ΚΦΟΡ, Γερμανός στρατηγός Κλάους Ράινχαρντ στη διάρκεια της τελευταίας συνέντευξης Τύπου που έδωσε ένα 48ωρο προτού παραδώσει τη σκυτάλη στο νέο διοικητή της πολυεθνικής στρατιάς, Ισπανό στρατηγό, Χουάν Ορτούνο.

Ο Γερμανός στρατηγός υποστήριξε πως παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αποκλιμάκωση της έντασης στη σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο, η κατάσταση παραμένει εκρηκτική και αυτό παρά τις πρόσφατες «διαβεβαιώσεις» από ομάδες του νέου «ΟΥΤΣΕΚΑ», «UCPMB», που έχει βάση κοντά στην πόλη Ντομπροσίν. Αναφερόμενος στη νέα ανταρτική οργάνωση που διεκδικεί την «απελευθέρωση» της σερβικής κοιλάδας του Πρέσεβο, ο στρατηγός Ράινχαρντ δήλωσε: «Ειλικρινά όταν τους βλέπω να εκπαιδεύονται κάνοντας χρήση ολμοπυροβόλων στο Ντομπροσίν, δεν τους πιστεύω»...

Οι δηλώσεις του στρατηγού Ράινχαρντ αποκτούν ιδιαίτερη σημασία μετά και το νέο κρούσμα επίθεσης Κοσσοβάρων Αλβανών ανταρτών του «UCPMB» κατά σερβικού φυλακίου το βράδυ του περασμένου Σαββάτου. Αν και το περιστατικό δεν επιβεβαιώθηκε από επίσημες σερβικές πηγές, εντούτοις, η ημερήσια εφημερίδα του Βελιγραδίου «ΜΠΛΙΤΣ» αναφερόμενη στο παραπάνω περιστατικό έγραψε ότι η επίθεση κατά του αστυνομικού φυλακίου εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 21.00 το βράδυ του Σαββάτου, οπότε άγνωστοι από το χωριό Ντομπροσίν έριξαν πέντε χειροβομβίδες κατά σερβικού αστυνομικού φυλακίου που βρίσκεται στα διοικητικά όρια Κοσσυφοπεδίου - Νότιας Σερβίας. Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, η επίθεση με χειροβομβίδες συνοδεύτηκε και με ρίψεις πυρών.

Καταγγελίες για «σύνδρομο των Βαλκανίων»!

Δώδεκα Βρετανοί στρατιώτες που υπηρετούν στην πολυεθνική δύναμη ΚΦΟΡ αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες να υποβάλουν μήνυση κατά του υπουργείου Αμυνας της χώρας τους, καθώς υποφέρουν από σοβαρά προβλήματα υγείας, που κατά τους θεράποντες γιατρούς φαίνεται να συνδέονται από τη ρίψη βομβών αποεμπλουτισμένου ουρανίου στη διάρκεια των περσινών ΝΑΤΟικών επιδρομών στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.

Οπως δημοσιεύτηκε προχτές στους «Κυριακάτικους Τάιμς» του Λονδίνου, οι Βρετανοί στρατιώτες που προσανατολίζονται στην υποβολή μήνυσης κατά του βρετανικού Πενταγώνου είναι ηλικίας 20 έως 24 ετών, υποφέρουν, ως επί το πλείστον, από το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης ή ισχυρούς πόνους στις αρθρώσεις. Η βρετανική εφημερίδα αναφερόμενη στα σοβαρά προβλήματα υγείας των νεαρών Βρετανών στρατιωτών της ΚΦΟΡ (εκ των οποίων οι 11 εξακολουθούν να υπηρετούν σήμερα) υιοθετεί την «κωδική» ονομασία «Σύνδρομο του πολέμου των Βαλκανίων», θυμίζοντας έτσι τα συσσωρευμένα κρούσματα προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες που πήραν μέρος στον πόλεμο του Πολέμου στον Κόλπο.

Στο δημοσίευμα προστίθεται πως οι γιατροί που τους παρακολουθούν πιθανολογούν πως τα προβλήματα υγείας που παρουσιάζουν οι στρατιώτες οφείλονται στις βόμβες εμπλουτισμένου ουρανίου, που χρησιμοποιήθηκαν κατά τις ΝΑΤΟικές επιδρομές στο Κοσσυφοπέδιο το 1999. Η ίδια εφημερίδα σημειώνει πως εάν οι 12 Βρετανοί στρατιώτες δικαιωθούν και πετύχουν να αποζημιωθούν, τότε δεν αποκλείεται να ακολουθήσει ένα μεγάλο κύμα μηνύσεων κατά του βρετανικού Πενταγώνου, καθώς σήμερα περισσότεροι από 10.000 Βρετανοί στρατιώτες υπηρετούν στην ΚΦΟΡ.

Ομως, εάν αυτά τα προβλήματα εμφανίζονται ήδη στους άνδρες που υπηρετούν στην πολυεθνική ΚΦΟΡ, τότε τι τύχη περιμένει τον ντόπιο πληθυσμό; Οπως σημείωνε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός ερευνητής Νταν Φάχεϊ, του Στρατιωτικού Σχεδίου Τοξολογίας στην Ουάσιγκτον:«Ξέρουμε ότι χρησιμοποιήθηκε σε πάρα πολλές περιοχές, απ' ότι μας είχαν κάνει να πιστεύουμε. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αφορά τον ντόπιο πληθυσμό»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ