Τρίτη 18 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΔΝΤ - ΠΤ
Στο στόχαστρο χιλιάδων διαδηλωτών

Oι διαδηλώσεις έγιναν παρα τα πολύ σκληρα αστυνομικά μέτρα

Associated Press

Oι διαδηλώσεις έγιναν παρα τα πολύ σκληρα αστυνομικά μέτρα
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Σε πόλη των εσχάτων ορίων έχει μεταβληθεί το τελευταίο τριήμερο η Ουάσιγκτον, καθώς η αστυνομική βία που εκδηλώνεται με σχεδιασμένη μανία κατά των συγκεντρωμένων διαδηλωτών, που διαμαρτύρονται κατά των δύο Οργανισμών, είναι το κύριο χαρακτηριστικό τη στιγμή που η ίδια η καθημερινή ζωή της πόλης έχει παραλύσει μετά από εντολές και πάλι της Αστυνομίας και της κυβέρνησης.

Οι εκπρόσωποι 182 κρατών-μελών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας τελικά κατάφεραν να συγκεντρωθούν χτες το πρωί στην έδρα των Οργανισμών για να συμμετάσχουν στη δεύτερη και τελική μέρα των κοινών εργασιών των δύο Οργανισμών, αλλά δυο ώρες νωρίτερα από την προγραμματισμένη έναρξή τους, που ήταν στις 9.30. Ο λόγος ήταν η επιχείρηση που οργανώθηκε από την Αστυνομία της Ουάσιγκτον για να μπορέσουν να φτάσουν τελικά οι εκπρόσωποι στις εργασίες και να μην μπλοκαριστούν από τους διαδηλωτές που είχαν «ακροβολιστεί» σε όλη την πόλη.

Εξάλλου, παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που είχε λάβει η Αστυνομία την Κυριακή, οι διαδηλωτές σε αρκετές περιπτώσεις κατόρθωσαν να αποκλείσουν τους συμμετέχοντες, όπως αποκλείστηκαν επί 6 ώρες μέσα στο ξενοδοχείο τους, χωρίς να μπορούν να βγουν, οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας, της Πορτογαλίας, της Βραζιλίας και της Ταϊλάνδης. Ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, αντιμετώπισε ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα, καθώς προσπάθησε, επιπρόσθετα, επί 4 ώρες να προσέλθει στο κέντρο των συνομιλιών και δεν κατόρθωσε να μπει, χρησιμοποιώντας αρχικά ένα αυτοκίνητο της γαλλικής πρεσβείας και στη συνέχεια ένα λεωφορείο. Τελικά ο Φαμπιούς δεν μπόρεσε να παραστεί στην εναρκτήρια εκδήλωση της συνόδου και εκπροσωπήθηκε από έναν συνεργάτη του.


Associated Press

Αυτά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμμετέχοντες στη σύνοδο, παρά τη «μικρή παρουσία των διαδηλωτών», όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας της Ουάσιγκτον. Πάντως χτες το απόγευμα - τοπική ώρα - αναμενόταν η πιο μεγάλη διαδήλωση κατά των εργασιών της συνόδου, καθώς ακόμη μεγαλύτερος αριθμός διαδηλωτών από τους περίπου 20.000 της πρώτης μέρας - όπως ανέφεραν οι οργανωτές - συνέρρευσε χτες στην Ουάσιγκτον.

Βία και τρομοκρατία

Από πολλές πόλεις της αμερικανικής επικράτειας συνέχισαν να φτάνουν χτες διαδηλωτές για να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις, αγνοώντας τη βία και την τρομοκρατία, με τις οποίες αντιμετωπίζονται οι διαδηλωτές, ακόμη και οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, με αποτέλεσμα άγνωστος αριθμός να νοσηλεύονται καθώς τραυματίστηκαν από αστυνομικούς, ενώ περισσότεροι από 800 έχουν συλληφθεί από το Σάββατο.

Εξάλλου, οι εντολές και οι προθέσεις της Αστυνομίας ήταν σαφείς: «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε οποιαδήποτε εκδήλωση κοινωνικής ανυπακοής». Ενώ από την προηγούμενη Δευτέρα είχαν αρχίσει οι σποραδικές προληπτικές συλλήψεις. Συνεπώς, περισσότερο από αναμενόμενες ήταν οι 637 συλλήψεις που έγιναν το Σάββατο σε μια επίδειξη δύναμης της Αστυνομίας εναντίον όσων διαδήλωναν το απόγευμα του Σαββάτου εναντίον της «παγκοσμιοποίησης», με αφορμή τη σύνοδο του ΔΝΤ και της ΠΤ. Οι αστυνομικοί, υποστηριζόμενοι από θωρακισμένα οχήματα, σταμάτησαν τους διαδηλωτές σε απόσταση περίπου έξι τετραγώνων από το Λευκό Οίκο και άρχισαν τις συλλήψεις, «για διαδήλωση χωρίς σχετική άδεια». Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται ένας τουρίστας και μία φωτορεπόρτερ, οι οποίοι κρατούσαν πανό στα οποία είχαν γράψει συνθήματα όπως «Σταματήστε τον καπιταλισμό». Τελικά η συλληφθείσα φωτογράφος της «Ουάσιγκτον Ποστ» Κάρολ Γκούζι, η οποία έχει βραβευτεί τρεις φορές με βραβεία «Πούλιτζερ» για τη φωτογραφία, απελευθερώθηκε λίγο αργότερα.

Πολλαπλάσιος ήταν ο αριθμός των διαδηλωτών την Κυριακή, κατά την πρώτη μέρα των εργασιών της κοινής συνόδου. Περίπου 20.000 διαδηλωτές προσπάθησαν να παρεμποδίσουν την πραγματοποίηση της συνόδου και συγκρούστηκαν με την Αστυνομία, ενώ χιλιάδες αστυνομικοί απέκλεισαν διάφορα τετράγωνα στην καρδιά της αμερικανικής πρωτεύουσας για να επιτραπεί η συνέχιση των συναντήσεων μεταξύ των παγκόσμιων οικονομικών ηγετών, ενώ ακόμη περίπου 60 διαδηλωτές συνελήφθησαν επειδή είχαν κλείσει το πεζοδρόμιο και εμπόδιζαν την πρόσβαση στο κτίριο.

Κατά τις προχτεσινές διαδηλώσεις, ένας φωτογράφος του «Ασοσιέιτεντ Πρες» χτυπήθηκε στο κεφάλι και έχασε τις αισθήσεις του στη διάρκεια σύγκρουσης μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών. Ο Χίσουν Γιμ νοσηλεύεται με διάσειση και ενώ ο ίδιος δήλωσε ότι δε γνωρίζει ποιος τον χτύπησε, ορισμένοι διαδηλωτές δηλώνουν ότι χτυπήθηκε από κλομπ αστυνομικού. Νωρίτερα ένας ρεπόρτερ του ραδιοφωνικού σταθμού του «Ασοσιέιτεντ Πρες» χτυπήθηκε στην πλάτη από κλομπ αστυνομικού. Πάντως, για να διαλύσουν τη διαδήλωση μπροστά από το κτίριο της συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι περίπου 2.000 αστυνομικοί που είχαν κινητοποιηθεί χρησιμοποίησαν δακρυγόνα, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, ενώ σύμφωνα με τον αρχηγό της Αστυνομίας τα χημικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν «καπνογόνα» και «σπρέι πιπεριού». Ολη τη μέρα ελικόπτερα της Αστυνομίας περιπολούσαν πάνω από το χώρο των επεισοδίων και τα πληρώματά τους έλεγχαν από αέρος τις κινήσεις των διαδηλωτών. Η Αστυνομία είχε διακόψει μάλιστα την κυκλοφορία σε τρεις σταθμούς του υπόγειου σιδηροδρόμου για να αποτρέψει την άφιξη νέων ομάδων διαδηλωτών.

Παρά την «επιτυχία της Αστυνομίας» και το «μικρό αριθμό των διαδηλωτών», το πρωί της Δευτέρας κατέφθασαν και δύο επίλεκτες μονάδες της εθνοφρουράς για να ενισχύουν τις αστυνομικές δυνάμεις. Από τα χαράματα, και κατά την επιχείρηση για να μπορέσουν να μεταφέρουν τους συμμετέχοντες στη σύνοδο, η Αστυνομία συνέλαβε ακόμη 100 διαδηλωτές που τους «έπιασαν στα πράσα» ενώ προσπαθούσαν να εμποδίσουν την προσέλευση. Εκτός όμως από την Ουάσιγκτον, διαδηλώσεις κατά του ΔΝΤ και της ΠΤ έγιναν και σε άλλες χώρες, όπως στην Τουρκία, στην Τσεχία, στις Φιλιππίνες κ.α.

«Στάχτη στα μάτια»

Παρά τα εκτεταμένα επεισόδια, τις παρενοχλήσεις και τις διαδηλώσεις, οι εργασίες της εαρινής κοινής συνόδου ΔΝΤ-ΠΤ πραγματοποιήθηκαν με κύριο θέμα τις μεταρρυθμίσεις στο ΔΝΤ. Κύριο χαρακτηριστικό οι «πιέσεις από πολλές πλευρές» για τη μείωση του χρέους των φτωχών χωρών αλλά και οι εσωτερικές αντιθέσεις που και αυτές εκδηλώθηκαν. Ασφυκτικές, πάντως, χαρακτηρίστηκαν οι πιέσεις προς το ΔΝΤ, προκειμένου να «εργαστεί για την ταχύτερη και αποτελεσματική εφαρμογή» του σχεδίου για τη μείωση του εξωτερικού χρέους των φτωχότερων κρατών», που άσκησαν οι υπουργοί Οικονομικών, οι οποίοι εκπροσωπούν όλα τα μέλη του διεθνούς χρηματοοικονομικού οργανισμού. Οπως δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν, που προεδρεύει της Διεθνούς Χρηματοοικονομικής Επιτροπής, πολιτικού οργάνου του ΔΝΤ, οι ομόλογοί του αξίωσαν «να έχει ληφθεί μέχρι τα τέλη της χρονιάς μία απόφαση για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό χωρών που θα αποπληρώσουν τα δάνεια».

Από την πλευρά του, ο προσωρινός γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Στάνλεϊ Φίσερ, υπογράμμισε ότι το Ταμείο αναμένει την έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου για να πωληθούν - σε μία πράξη εκτός των πλαισίων της αγοράς - ακόμη 5 εκατ. ουγκιές χρυσού, προκειμένου να χρηματοδοτήσει από τη δική του πλευρά την εκμηδένιση του εξωτερικού χρέους των ασθενεστέρων κρατών. Επίσης, το πολιτικό όργανο του ΔΝΤ ενέκρινε το σχέδιο για την τήρηση αυστηρότερων κριτηρίων ελέγχου στα δάνεια που παρέχει το Ταμείο, ιδιαίτερα μετά τις καταγγελίες ότι χώρες που συνήψαν δάνεια, όπως η Ρωσία και η Ουκρανία, τα καταχράστηκαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ