Τρίτη 18 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Αμερικανός βουλευτής «βλέπει» από κοντά τις κυρώσεις

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Εμφανώς αμήχανος και συγκλονισμένος απέφυγε τις μεγάλες δηλώσεις και τα πολλά λόγια ο Αμερικανός δημοκρατικός βουλευτής Τόνοι Χαλ, από το Οχάιο, ο οποίος έφτασε στη Βαγδάτη, για να «εξετάσει από κοντά τις καταγγελίες αξιωματούχων του Ιράκ και των Ηνωμένων Εθνών για σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων και τροφίμων στην ιρακινή επικράτεια». Ο Χαλ είναι ένας από τους ελάχιστους Αμερικανούς αξιωματούχους, που μεταβαίνει στη Βαγδάτη, μετά από το 1991.

Ο Χαλ, που έγινε θερμά αποδεκτός από τον Ιρακινό υπουργό Υγείας Ομέντ Μεντχάτ Μουμπάρακ, επισκέφθηκε, χτες, το κεντρικό παιδιατρικό νοσοκομείο της Βαγδάτης, όπου συνομίλησε με γιατρούς και νοσηλευόμενα παιδιά. Ο Αμερικανός βουλευτής, που θα καταθέσει σχετική έκθεση στο Κογκρέσο μετά το τέλος της τετραήμερης περιοδείας του, παραδέχτηκε ότι «δεν τίθεται καμία αμφιβολία για τις σοβαρότατες ελλείψεις σε φάρμακα», αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράκ στις οποίες επιμένει η Ουάσιγκτον, δηλώνοντας ότι είναι «ένα πολύ πολύπλοκο ζήτημα».

Οι γιατροί του νοσοκομείου ενημέρωσαν τον Χαλ ότι είναι εκατοντάδες τα παιδιά που πεθαίνουν από αβιταμίνωση, ενώ τόνισαν ότι εξαιτίας των χημικών που χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο του Κόλπου, έχει αυξηθεί ιδιαίτερα ο ρυθμός εμφάνισης περιστατικών καρκίνου, σε σημείο που υπολογίζεται ότι καθημερινά, μόνο στο συγκεκριμένο νοσοκομείο 2 παιδιά πεθαίνουν από λευχαιμία. Σύμφωνα με τις επίσημες εκθέσεις του Ιρακινού υπουργείου Υγείας, από το 1991 έως και τον Φεβρουάριο του 2000, 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, εκ των οποίων 750.000 παιδιά μικρότερα των 5 ετών, εξαιτίας της έλλειψης φαρμάκων και τροφίμων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ