Τρίτη 18 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
Οξύνεται η αντιπαράθεση γαιοκτημόνων - βετεράνων του πολέμου

ΧΑΡΑΡΕ.-

Αυξάνεται μέρα με τη μέρα η ένταση στις υπό κατάληψη εκτάσεις των λευκών γαιοκτημόνων της Ζιμπάμπουε, ανεβαίνει δε και το πολιτικό θερμόμετρο σ' όλη τη χώρα ενόψει των επικείμενων εκλογών. Μέσα στο Σαββατοκύριακο, πρώτη φορά από την προ δύο μηνών έναρξη των καταλήψεων, υπήρξε το πρώτο θύμα από την πλευρά της λευκής μειοψηφίας γαιοκτημόνων, που αν και αποτελεί το 0,75% του πληθυσμού της χώρας εκμεταλλεύεται το 80% της καλλιεργήσιμης γης.

Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, μέσα στο Σαββατοκύριακο, ένας 50χρονος λευκός γαιοκτήμονας σκοτώθηκε στην περιοχή Ματσέκε, στη διάρκεια αντιπαράθεσης με μαύρους βετεράνους του πολέμου για την ανεξαρτησία της χώρας. Το ίδιο 48ωρο, άλλοι πέντε λευκοί τραυματίστηκαν σοβαρά εξαιτίας του ξυλοδαρμού τους από καταληψίες, ενώ δύο μαύροι πολίτες σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε το Σάββατο στην πρωτεύουσα Χαράρε.

Αυτές οι δραματικές εξελίξεις έκαναν την πλειοψηφία των λευκών γαιοκτημόνων να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ οδήγησαν τον Πρόεδρο Ρόμπερτ Μουγκάμπε να απευθύνει χτες έκκληση για την εκτόνωση της έντασης αναγγέλλοντας πως θα λάβει δραστικά μέτρα για την αποκατάσταση της τάξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ