Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΑΚΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 1999
Το φορολογικό «γιουρούσι» με τη γλώσσα των αριθμών

Αυξημένα κατά 914 δισ. δραχμές ήταν στο 11μηνο Γενάρης - Νοέμβρης 1999 τα κρατικά έσοδα, συγκριτικά  με το 11ηνο του 1998. Αποκαλυπτικά για το μέγεθος της φοροληστείας τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών

 

Συνεχίστηκε και το 1999 - για μια ακόμη χρονιά - άγρια φορολογική αφαίμαξη των λαϊκών εισοδημάτων, ελέω της αντιλαϊκής φορομπηχτικής πολιτικής που εφάρμοσε και συνεχίζει να εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Του λόγου το αληθές, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει τρελάνει τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα στους φόρους, το επιβεβαιώνουν τα ίδια τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Ενδεικτικά αναφέρουμε δύο μόνο από αυτά τα επίσημα στοιχεία. Πρώτον, το γεγονός ότι τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν στο εντεκάμηνο του 1999 κατά 10,8%, 914 δισ. δραχμές, σε σχέση με το εντεκάμηνο του 1998. Δηλαδή η αύξηση των συνολικών τακτικών εσόδων ήταν υπερτριπλάσια του ρυθμού αύξησης του πληθωρισμού. Δεύτερον, ότι σε σχέση με τον επίσημο στόχο που είχε θέσει η κυβέρνηση, τα συνολικά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού, είναι αυξημένα κατά το ποσό των 431 δισ. δραχμών!

Αναλυτικά, από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, για την εκτέλεση του τακτικού προϋπολογισμού εσόδων στο εντεκάμηνο Γενάρης - Νοέμβρης 1999, προκύπτει ότι:

  • Το σύνολο των εσόδων που μπήκαν στα ταμεία του κράτους ανήλθε στο ποσό των 9.416 δισ. δραχμών, έναντι 8.498 δισ. δραχμών την αντίστοιχη περίοδο του 1998.
  • Ενώ η κυβέρνηση είχε θέσει σαν επίσημο στόχο την αύξηση των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού κατά 483 δισ. δραχμές ή 6%, τελικά εισπράχθηκαν επιπλέον 914 δισ. δραχμές. Δηλαδή υπήρξε υπέρβαση του αρχικού στόχου κατά 431 δισ. δραχμές! Το ότι τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 10,8%, ενώ ο πληθωρισμός στο εντεκάμηνο έτρεχε με ρυθμό γύρω στο 2,5%, αποτελεί αδιάσειστο τεκμήριο της υπερφορολόγησης των λαϊκών εισοδημάτων.

Το γεγονός ότι χρόνο με το χρόνο αυξάνεται η υπερφορολόγηση των λαϊκών εισοδημάτων προκύπτει και από τα ίδια τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Την αύξηση του μεριδίου συμμετοχής των φορολογικών εσόδων στο σύνολο των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού κατά περίπου 0,3 ποσοστιαίες μονάδες. Συγκεκριμένα, από 66,6% που ήταν στο εντεκάμηνο του 1998, το μερίδιο των φορολογικών εσόδων στο σύνολο των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανέβηκε φέτος στο 69,9%.
  • Το γεγονός ότι τα συνολικά φορολογικά έσοδα (έσοδα ΔΟΥ) αυξήθηκαν κατά 11,3%, ποσοστό που είναι υπερτριπλάσιο του επίσημου πληθωρισμού.
  • Την προκλητικά μεγάλη αύξηση των εσόδων από φόρο εισοδήματος - σε ποσοστό 14,1% - που είναι σχεδόν πενταπλάσια της ονομαστικής αύξησης των μισθών και συντάξεων (κινήθηκε μεταξύ 2% και 3%).
  • Την αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ κατά 7,5%, ποσοστό που είναι επίσης υπερδιπλάσιο του πληθωρισμού.

Τα παραπάνω, αναλυτικά, στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τεκμηριώνουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την υπερφορολόγηση των ισχνών λαϊκών εισοδημάτων, ενώ οι πολυδιαφημισμένες «φορολογικές ελαφρύνσεις» που εξάγγειλε για το 2000 η κυβέρνηση - προσβλέποντας στην υφαρπαγή της λαϊκής ψήφου - αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ