Κυριακή 6 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ «ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ»
«Μαζί» υπερασπίζοντας το Μάαστριχτ

Διαδήλωση στο Πόρτο της Πορτογαλίας, δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών ενάντια στην πολιτική της ΕΕ, με αφορμή τη σύνοδο Κορυφής στη Σάντα Φέιρα

Associated Press

Διαδήλωση στο Πόρτο της Πορτογαλίας, δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών ενάντια στην πολιτική της ΕΕ, με αφορμή τη σύνοδο Κορυφής στη Σάντα Φέιρα
O πρόεδρος του ΣΥΝ χρησιμοποιεί σαν βασικό επιχείρημα ενάντια στο ΚΚΕ κάτι που ο ίδιος προσπαθεί να περάσει στην κοινή γνώμη ως γεγονός. Λέει ότι ο ΣΥΝ - σε αντίθεση με το «απομονωμένο» ΚΚΕ - παλεύει μαζί με το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) «εκεί όπου συνυπάρχουν οι Ευρωπαίοι πολίτες για να διεκδικήσουν έναν διαφορετικό κόσμο». Πέρα από τα ουσιαστικά ζητήματα που υπάρχουν για το ΚΕΑ (καταστατικό και πρόγραμμα φτιαγμένα από την ΕΕ), ας δούμε σ' αυτό το σημείωμα ορισμένες «λεπτομέρειες» γι' αυτό το «μαζί».

Δεδομένα: Από τα 105 κόμματα που αυτοπροσδιορίζονται ως αριστερά στην Ευρώπη μόνο 15 εμφανίζονται στη λίστα του ΚΕΑ. Μια προσεκτική ανάγνωση οδηγεί επί της ουσίας σε 4 κόμματα, που με τον ΣΥΝ γίνονται 5. Τα υπόλοιπα μέχρι το νούμερο 15 είτε είναι υποσύνολα των βασικών τεσσάρων (π.χ., Σαν Μαρίνο), είτε με δύναμη που σ' αυτή τουλάχιστον τη φάση μόνο διακοσμητικό ρόλο τους επιφυλάσσει. Αυτό είναι το ΚΕΑ. Το ενδιαφέρον, όμως, δεν είναι αριθμητικό, αν και οι αριθμοί στην προκειμένη περίπτωση έχουν τη σημασία τους όταν μια ομάδα επιχειρεί να εμφανιστεί ως το όλον της Αριστεράς και μάλιστα μ' αυτήν την ιδιότητα επιδιώκει να παίξει όχι μόνο με τις επιχορηγήσεις της ΕΕ αλλά και ενάντια στο σύνολο της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, καθώς από το καταστατικό της ακόμα δέχεται ως θεωρητικό πλαίσιο την υπεράσπιση της σημερινής ΕΕ και καταδικάζει ό,τι η ΕΕ θεωρεί τρομοκρατικό, δηλαδή ό,τι θίγει τα συμφέροντα του κεφαλαίου (γνωστή η πρόνοια για επέμβαση του ευρωστρατού στο εσωτερικό μιας χώρας όταν θίγονται τα συμφέροντα της όποιας «Πεσινέ», επέμβαση που κατοχυρώνεται και με το Ευρωσύνταγμα).

Αναφέραμε ήδη πως πρόκειται κατ' ουσία για 4 κόμματα, και εξηγούμαστε: Τα στοιχεία προέρχονται από πηγή φιλική προς το εγχείρημα. Στην εφημερίδα «Εποχή» (30 του Μάη 2004) αναφέρεται συγκεκριμένα ότι οι κυριότερες συνιστώσες του ΚΕΑ είναι το Γαλλικό ΚΚ, το PDS Γερμανίας, η Κομμουνιστική Επανίδρυση από την Ιταλία και η Ενωμένη Αριστερά της Ισπανίας.

Στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται για τη Γαλλία ότι το ΚΚ έχει απέναντί του πλέον «την κοινή τροτσκιστική λίστα των LO της Λαγκιγιέ και LCR του Κριβίν, αλλά και τη λίστα της ATTAC καθώς και την ευρωπαλαιστινιακή λίστα». Ενδιαφέρον, πάντως, έχει το γεγονός ότι το ΓΚΚ χαρακτηρίζει το σχέδιο του Ευρωσυντάγματος «χειρότερο και από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ». Κάτι με το οποίο διαφωνεί βεβαίως ο ΣΥΝ.

Να θυμίσουμε εδώ ότι στην Ιταλία ο Μπερτινότι όρισε σαν θεμέλιο του ΚΕΑ την καταδίκη του ...Στάλιν! Σ' αυτή τη γραμμή έχει κολλήσει σαν στρείδι και ο ΣΥΝ. Για το Ευρωσύνταγμα, πάντως, ο αρθρογράφος της «Εποχής» αναφέρει πως τα δύο κόμματα της Μεσογείου (Ιταλία, Ισπανία) εκτιμούν ότι αυτό είναι όχι μόνο «άχρηστο αλλά και επιζήμιο στη φιλοσοφία του Μάαστριχτ», σχόλιο που σημαίνει «ΝΑΙ στο Μάαστριχτ», το οποίο μάλιστα πρέπει και να διαφυλαχτεί!

Ενδιαφέρον έχει και η διατύπωση του τέταρτου πόλου, του γερμανικού PDS, που όχι μόνο είναι υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ αλλά και «διακηρύσσει την πίστη του σ' αυτή και την εμβάθυνσή της». Οπως επίσης λέει «ναι» σ' ενός τύπου ευρωσύνταγμα, που σημαίνει συμφωνία για πολιτική ενοποίηση αυτής της ΕΕ ως το επίπεδο του ενιαίου κράτους.

Για την Ισπανία, αντλώντας πάντα στοιχεία από το ίδιο έντυπο, διαβάζουμε την εκτίμηση ότι η ΕΑ και το ΚΚΙ βρίσκονται μπροστά «στον κατακερματισμό των δυνάμεών τους, προδικάζοντας μια νέα ήττα στις ευρωεκλογές». Ενα πρόβλημα εντοπίστηκε στο γεγονός ότι ο Γκασπάρ Γιαμαθάρεθ, γενικός συντονιστής της ΕΑ, σε συμμαχία με τον Φελίπε Αλκαράθ, πρώην κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΕΑ, απέκλεισε από την πρώτη θέση του ψηφοδελτίου τον ίδιο τον Γραμματέα του ΚΚΙ, Φρανθίσκο Φρούτος. Ταυτόχρονα, εμφάνισε ένα «ενωτικό» ψηφοδέλτιο με την «Πρωτοβουλία για την Καταλονία-Πράσινοι» και άλλες μικρότερες ομάδες, όπως το Πράσινο Δίκτυο, το Μπλόκο Αστούριας, τους Πράσινους Αραγονίας, τους Πράσινους Βαλεαρίδων Νήσων, τη Δημοκρατική Αριστερά.

Αποτέλεσμα: Οδηγείται στις εκλογές με «εξαιρετικά κλονισμένη συνοχή» και με κίνδυνο να «εισπράξει μια δεύτερη εκλογική ψυχρολουσία». Αυτό όμως είναι μόνο το εκλογικό πρόβλημα.

Στη συνεδρίαση του Ομοσπονδιακού Πολιτικού Συμβουλίου (κάτι σαν ΚΕ) σημαντικό τμήμα των μελών φώναζε συνθήματα καταγγέλλοντας την εκλογή Μάγιερ (πρώην βουλευτής του ΚΚΙ) ως «πολιτική απάτη» και μιλώντας για «τεχνητή πλειοψηφία».

Είχε προηγηθεί η επιλογή Γιαμαθάρεθ να προτείνει επικεφαλής τον εισαγγελέα εναντίον της διαφθοράς Κάρλος Βιγιαρέχο σε αντιπαράθεση με τον Φρούτος. Στην ψηφοφορία για τον Μάγιερ η διεύθυνση της ΕΑ ζήτησε οι αντιπρόσωποι να ψηφίσουν είτε υπέρ ή να απόσχουν. Απέκλεισε το κατά και το λευκό που ζητούσαν οι προσκείμενοι στον Φρούτος. Ο αναλυτής εκτιμά ότι δύσκολα ο Γιαμαθάρεθ δε θα παραιτηθεί «ανοίγοντας το κουτί της Πανδώρας τόσο στην ΕΑ όσο και στο ΚΚΙ». Ο ίδιος βέβαια ο Γιαμαθάρεθ εκτιμά ότι θα επανέλθουν οι 400.000 ψηφοφόροι που «δάνεισε» στους Σοσιαλιστές!

Πρόβλημα επίσης σοβαρό υπάρχει και με την ομάδα «Ενωμένη και Εναλλακτική Αριστερά» (EuiA) και το ΚΚ Καταλονίας (Psuc Viu). Κι αυτό γιατί ενώ μετέχουν στην ΕΑ, χωρίς καν να τους ενημερώσει ο Γιαμαθάρεθ έκανε συμφωνία με την «Πρωτοβουλία Καταλονίας-Πράσινοι».

Η συμφωνία καταγγέλθηκε από τους Καταλανούς κομμουνιστές, που δήλωσαν ότι δε θα στηρίξουν το ψηφοδέλτιο όπως δε θα κάνει το ίδιο και η EuiA.

Το Καταλάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα κατήγγειλε επίσης ότι η «Πρωτοβουλία για την Καταλονία-Πράσινοι» ενώ κατεβαίνει σε συμμαχία με την ΕΑ στις εκλογές κι ενώ η ΕΑ μετέχει στο ΚΕΑ, η «Πρωτοβουλία» έχει ήδη δεσμευτεί να μπει στην ομάδα των Πρασίνων. Ακόμα χειρότερα, σημαντικό τμήμα στελεχών της «Πρωτοβουλίας» έχει υποστηρίξει την εισβολή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ! Είναι κι αυτό ένα από τα στοιχεία του «μαζί» που επικαλείται ο ΣΥΝ...

Η κατάσταση χαρακτηρίστηκε «σχιζοφρενική» από τον ίδιο τον πρώην γραμματέα του ΚΚΙ Χούλιο Αγκίτα. Ο οποίος αποκάλυψε ότι το 99,5% των μελών της ηγεσίας της ΕΑ που ζητάνε αλλαγές στο ΚΚΙ, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ηγεσία του ίδιου του ΚΚΙ! Δηλαδή, χρησιμοποιούν την ΕΑ για να επιβάλουν αλλαγές που οι ίδιοι δεν μπορούν να επιβάλουν στο ΚΚΙ! Μήπως θυμίζει κάτι από την απόπειρα διάλυσης του ΚΚΕ επί εποχής ενιαίου ΣΥΝ η περίπτωση της Ισπανίας; Ο Αγκίτα έχει παρομοιάσει την ΕΑ, τη βασική δηλαδή συνιστώσα του ΚΕΑ, με «ακυβέρνητη βάρκα που κατευθυνόταν χωρίς τιμόνι από τα κύματα». Σε αντίθεση με αυτόν η Ρόζα Αγκιλάρ, στέλεχος του ΚΚΙ, ζήτησε το ΚΚΙ να περάσει στην πέμπτη θέση γιατί αυτό θα φέρει κόσμο στην ΕΑ! Του οπορτουνισμού το μεγαλείο; Αυτοί ξέρουν.

Αν αναρωτιέται κάποιος τι βρίσκεται πίσω απ' όλα αυτά αρκούν οι απαντήσεις που έδωσε μόλις προχτές ο πρόεδρος του ΣΥΝ στο Ζάππειο. Στην απλή ερώτηση αν θέλει τον ευρωστρατό απάντησε με ...άλλα λόγια να αγαπιόμαστε, επί της ουσίας ότι ναι, τον θέλει. Αυτό δεν είναι άσχετο με το γεγονός ότι θέλει και το Ευρωσύνταγμα, το οποίο, μεταξύ άλλων, δίνει εντολή στον ευρωστρατό να επεμβαίνει στο εσωτερικό χωρών αν θίγονται τα συμφέροντα εταιριών. Ποια είναι η βάση πίσω κι απ' αυτά; Ακούει σε τρεις λέξεις: Συνθήκη του Μάαστριχτ. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ όταν ρωτήθηκε αν έστω και τώρα εκτιμά ότι ήταν λάθος η υπερψήφισή της από τον ΣΥΝ απάντησε ευθέως ότι «αυτό το ιστορικό και πρωτότυπο εγχείρημα αφορά και την Αριστερά» και συμπλήρωσε, «αλίμονο αν το αποκηρύξουμε»!

Είναι μάλλον απόλυτα κατανοητό ποιο είναι το περιεχόμενο του «μαζί» που χρησιμοποιεί ο πρόεδρος του ΣΥΝ. Κι έχει το θράσος να καταγγέλλει ότι το ΚΚΕ απευθύνεται με ύβρεις στον ΣΥΝ. Οταν ο ίδιος φτύνει κατάμουτρα κάθε αριστερή συνείδηση. Τι σχέση, τώρα, έχει όλο αυτό με την Αριστερά; Αυτό, όπως επίσης είναι γνωστό, θα το κρίνει μόνο ο ταμίας της ΕΕ. Στον οποίο καλούνται να καταφύγουν όλοι αυτοί για να πάρουν έγκριση ότι έχουν δικαίωμα να είναι Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς εγκεκριμένο από την ΕΕ. «Θου Κύριε...».


Θ. Λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ