Παρασκευή 11 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙ ...ΑΡΙΘΜΟΙ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ
Τα «λουκέτα» των ΕΒΕ

Στις 18 - 19 Ιούνη, λίγες μόλις μέρες μετά τις ευρωεκλογές, συνέρχεται ακόμη μια Σύνοδος. Είναι σίγουρο ότι αυτό το όργανο δε θα ασχοληθεί άμεσα με τον μηχανουργό του Πειραιά, τον έμπορο λευκών ειδών στο Παγκράτι, τον γυψαδόρο στη Λάρισα, τον ξυλουργό - επιπλοποιό στην Πάτρα, στην Καλαμάτα, στην Ηπειρο και στη Μακεδονία. Θα ασχοληθεί, όμως, έμμεσα με όλους αυτούς τους ΕΒΕ, εξετάζοντας τρόπους για να ενισχύσει περισσότερο το μεγάλο κεφάλαιο, τον κύριο αντίπαλό τους, μαζί με κάποιες «μικρομεσαίες» επιχειρήσεις που έχουν τζίρο και κέρδη εκατομμυρίων ευρώ!

Είναι οι λεγόμενες «βιώσιμες» επιχειρήσεις που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον της ΕΕ στη «Χάρτα των ΜΜΕ» και στην «Πράσινη Βίβλο για την Επιχειρηματικότητα». Δυο ντοκουμέντα που προβάλλονται και από το δικομματισμό στην Ελλάδα σαν την απόδειξη του ενδιαφέροντος για το μέλλον των μικρών επιχειρήσεων. Πρόσφατα, πολύ εύστοχα ένας υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ χαρακτήρισε τα περί «επιχειρηματικότητας» την «πιο κίβδηλη διακήρυξη της ΕΕ», καθώς και διαδικασία που στόχο έχει να μεταφέρει στους ΕΒΕ τα υψηλά ποσοστά ανεργίας των εργαζομένων. Εξάλλου, το ενδιαφέρον του ΣΕΒ για την ενίσχυση της «επιχειρηματικότητας», αρκεί για να υπονομεύσει καθοριστικά την «τιμιότητα» αυτής της έννοιας. Στο τέλος, για το μεγάλο κεφάλαιο σημασία έχει να κυκλοφορεί το χρήμα των φτωχών, να ανοίγουν αυτοί δρόμους και να έρχεται μετά αυτό και να «μαζεύει».

Η πραγματικότητα επιβεβαιώνει, για άλλη μια φορά, αυτές τις εκτιμήσεις, καθώς τα τελευταία χρόνια, το 50% των νέων μικρών επιχειρήσεων που ανοίγουν κλείνουν στα δύο χρόνια λειτουργίας και το 70% κλείνουν στα τρία χρόνια λειτουργίας. Το 2003 άνοιξαν 82.512 μικρές επιχειρήσεις. Το 2005 αναμένεται να κλείσουν οι μισές από αυτές κι ακόμη περισσότερες, με δεδομένο ότι πολλές ενάρξεις λειτουργίας αφορούν δικηγόρους και ανάλογα επαγγέλματα. Το 2006 θα λειτουργούν μόνο 2 από τις 10 μικρές επιχειρήσεις που άνοιξαν πέρσι, ενώ όλα τα μηνύματα από τους ΕΒΕ μιλούν για αύξηση των «λουκέτων» και για μαγαζιά που επιβιώνουν μετά βίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ