Τρίτη 22 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΣΕΒΕΕ
Προτάσεις για φορολογικό - αναπτυξιακό νόμο

Επιμένει να αγνοεί την ουσία της δικομματικής πολιτικής και κάνει προτάσεις εντός της λογικής της

Επικρίσεις για τον τρόπο φορολόγησης των ΕΒΕ και προτάσεις για τη διαμόρφωση του νέου φορολογικού και του νέου αναπτυξιακού νόμου περιέχουν τα υπομνήματα που κατέθεσε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας στις αντίστοιχες επιτροπές του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Αν και ορισμένες επισημάνσεις για την κατάσταση μέχρι τώρα, κυρίως για το φορολογικό καθεστώς, είναι σωστές, είναι εμφανής η προσπάθεια της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ να υπερασπιστεί πλευρές της πολιτικής που έχει εφαρμοστεί, ενώ πολλές από τις προτάσεις της κινούνται, κυρίως σε σχέση με τον αναπτυξιακό νόμο, στο πλαίσιο της «πρασινογάλαζης» πολιτικής για την τόνωση της «επιχειρηματικότητας».

Για τη φορολόγηση αναφέρει ότι για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις ισχύει ένας «εκβιαστικός πειθαναγκασμός», οι καταβαλλόμενοι φόροι τους τελικά διπλασιάζονται με την εκ των υστέρων ρύθμιση του φορολογικού καθεστώτος, ο συντελεστής φορολόγησης 25% είναι πλασματικός για τις ΟΕ και ΕΕ. Καταλογίζει στο φορολογικό σύστημα αδιαφάνεια, πολυπλοκότητα, εξωλογιστικούς προσδιορισμούς, αναδρομικές φορολογίες και προτείνει μεταξύ άλλων: Διατήρηση του λογιστικού προσδιορισμού των κερδών, αφορολόγητο όριο 15 χιλ. ευρώ για όλα τα φυσικά πρόσωπα ανεξάρτητα από την προέλευση του εισοδήματος, μείωση των φόρων και διαμόρφωση του συντελεστή στο 20% και τελικά στο 15%, πλήρης κατάργηση του φόρου για ατομικές και προσωπικές εταιρίες με ακαθάριστα έσοδα έως 300 χιλ. ευρώ.

Για τον αναπτυξιακό νόμο, η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί ότι χρειάζονται αλλαγές ώστε να ενισχύει παλιές και νέες επιχειρήσεις χωρίς να συνδέεται η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με τις επιχορηγήσεις. Προτείνει κατηγοριοποίηση των επιχειρήσεων σύμφωνα με τους απασχολούμενους και ανάλογη δέσμευση κονδυλίων, τακτική αναπροσαρμογή των κονδυλίων αυτών και ειδικό κεφάλαιο στον αναπτυξιακό νόμο για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Τέλος, προτείνει συμμετοχή των συνδικαλιστικών οργάνων σε διάφορες επιτροπές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ