Πέμπτη 24 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τριμερής Καραμανλή - Ερντογάν - Μπους;

Τριμερής συνάντηση, μεταξύ των Κ. Καραμανλή - Τ. Ερντογάν - Τζ. Μπους, είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη.

Προς την κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκική πλευρά, γίνονται παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με πρόσχημα την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Στην πραγματικότητα, όμως, αντικείμενο της συνάντησης, αν γίνει, θα είναι τα Ελληνοτουρκικά (Αιγαίο) σε συνάρτηση με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ. Οπως είναι γνωστό, οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να διασφαλίσουν ότι δε θα υπάρξει κανένα πρόσκομμα «μέχρι τέλους», μέχρι το Δεκέμβρη δηλαδή, όταν η Τουρκία θα πάρει την ημερομηνία ένταξης. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δε θα ήθελε να επηρεαστεί η «θετική ψήφος» που έχει υποσχεθεί η ελληνική κυβέρνηση από τον ελληνοτουρκικό διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη διευθέτηση των «μεθοριακών διαφορών», σύμφωνα με την απόφαση του Ελσίνκι.

Η συνάντηση των τριών ηγετών θα πραγματοποιηθεί στο βαθμό που θα μπορούν στη συνέχεια να γίνουν ανακοινώσεις και θα υπάρχουν αποτελέσματα, έστω για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης. Ομως, παρά τη φημολογούμενη πρόθεση του Τούρκου πρωθυπουργού να προχωρήσει στην κατεύθυνση αυτή, ωστόσο υπάρχουν αντιδράσεις από το ανώτατο συμβούλιο Παιδείας, που δεν την αναγνωρίζει ως ανώτερη σχολή.

Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα δήλωναν ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη καμία τέτοια συνάντηση ούτε έχει γίνει καμία σχετική προεργασία ή βολιδοσκόπηση. Επισήμαιναν όμως την πρόθεση του Τ. Ερντογάν για τη λειτουργία της Σχολής της Χάλκης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να γίνει συνάντηση αν έχει να πει κάτι συγκεκριμένο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ