Πέμπτη 8 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κινδύνεψε ξανά η Πάρνηθα

Ενας 75χρονος νεκρός από τη χτεσινή πυρκαγιά

Θέμα χρόνου ήταν αυτό που συνέβη χτες στην Πάρνηθα. Ενας άνθρωπος νεκρός και κατεστραμμένο δάσος ήταν το αποτέλεσμα της χτεσινής πυρκαγιάς. Μιας πυρκαγιάς που απείλησε για άλλη μια φορά τον τελευταίο δασικό πνεύμονα της Αττικής.

Είτε οφειλόταν σε εμπρησμό, είτε σε τυχαίο γεγονός, αιτία της καταστροφής των δασών της χώρας μας ήταν και είναι η δασοκτόνα πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Η πολιτική που αντιμετωπίζει το δάσος ως αντικείμενο κερδοσκοπίας, που αναθεώρησε το άρθρο 24 του Συντάγματος, που κάνει αβάντα στα οργανωμένα συμφέροντα, που δεν προχωρά στο εθνικό δασικό κτηματολόγιο, που είναι ηθικός αυτουργός της καταστροφής του δασικού πλούτου της χώρας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά ξεκίνησε στις 12.46 το μεσημέρι, σε δασική έκταση στη θέση Μετόχι, κοντά στο τελεφερίκ, και επεκτάθηκε γρήγορα λόγω της υψηλής έντασης των ανέμων που έπνεαν με εφτά μποφόρ. Ενα πύρινο μέτωπο μήκους δυο χιλιομέτρων κύκλωσε το δάσος και εισέβαλε σε κατοικίες των Θρακομακεδόνων και των Αχαρνών. Η γρήγορη επέκταση της πυρκαγιάς, που είχε πολλά μέτωπα, αφήνει ερωτηματικά, ενώ στην επέκτασή της συνέβαλαν τα πολλά ακαθάριστα από ξερά χόρτα οικόπεδα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούσαν από αυλή σε αυλή. Επικίνδυνη έγινε η κατάσταση όταν οι φλόγες ξέφυγαν σε ρέμα στη συμβολή των οδών Μόλας και Θρακομακεδόνων. Στις τέσσερις το απόγευμα η προσπάθεια επικεντρώθηκε στην περιοχή γύρω από το στρατόπεδο Μαυροβουνάκη.

Κάτοικοι των δυο δήμων με λάστιχα και κλαδιά στα χέρια προσπαθούσαν να σώσουν τις περιουσίες τους, με κίνδυνο της ζωής τους. Δυστυχώς, ένας άνθρωπος 75 χρόνων, ο Νίκος Φουρτούνας, έχασε τη ζωή του στην περιοχή της Αμυγδαλέζας, πάνω από την ανθαγορά. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, 20 κατοικίες έχουν υποστεί ζημιές.

Στις 3.30 το απόγευμα ο περιφερειάρχης της Πυροσβεστικής, Γ. Μητροπέτρος, με δηλώσεις του ανέφερε πως η κατάσταση είχε βελτιωθεί. Ηδη είχαν αρχίσει οι ρίψεις από αεροπλάνα και ελικόπτερα, ενώ ενεργό παρέμενε ένα δυτικό μέτωπο στην περιοχή Πανοράματος κοντά στις σχολές της Αστυνομίας.

Περίπου στις 4.30 μ.μ. η Πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι η πυρκαγιά ήταν υπό έλεγχο. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, κάηκαν 150 στρέμματα δάσους και 50 στρέμματα από οικόπεδα.

Στον τόπο επιχείρησαν 220 πυροσβέστες με 60 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 80 ατόμων της ΕΜΑΚ, ενώ συμμετείχαν και οκτώ αεροπλάνα και πέντε ελικόπτερα. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης και 51 υδροφόρα από δήμους, νομαρχίες και την ΕΥΔΑΠ, ενώ κινητοποιήθηκαν και εννιά εθελοντικές ομάδες και 65 στρατιώτες.

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή Τάκη Τσιόγκα και τον γραμματέα της ΝΕ Αττικής του Κόμματος, Χρήστο Κολοβό, βρέθηκαν κοντά στους πληγέντες. Συναντήθηκαν με τον κοινοτάρχη Θρακομακεδόνων Θέμη Οικονόμου, στον οποίο εξέφρασαν τη συμπαράσταση του ΚΚΕ και υπογράμμισαν την ανάγκη χορήγησης περισσότερων κονδυλίων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για να αντεπεξέρχεται σε αυτές τις ανάγκες, αλλά και να μπορούν να αντιμετωπίζουν ανάλογα περιστατικά. Τόνισαν την ανάγκη γρήγορης αποκατάστασης των κατοίκων που έχασαν τις περιουσίες τους.

«Ηχώ» των ανακοινώσεων της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν η δήλωση που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που κινήθηκε στο γνωστό στερεότυπο: ο κρατικός μηχανισμός έκανε ό,τι μπορούσε, θα δοθούν αποζημιώσεις στους πληγέντες. Λίγο έλειψε να επαναλάβει ακόμα και την αστεία όσο και εξοργιστική δικαιολογία περί «ακραίων καιρικών φαινομένων».

Αφού εξέφρασε τη θλίψη της κυβέρνησης για την «απώλεια ενός συνανθρώπου μας», ο Θ. Ρουσόπουλος υποστήριξε ότι η Πυροσβεστική, η Πολιτική Προστασία, η νομαρχία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση «κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες, υπό ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες, προκειμένου να θέσουν, το ταχύτερο δυνατό, υπό έλεγχο την πυρκαγιά». Για τα αίτια της πυρκαγιάς παρέπεμψε στο Ανακριτικό της Πυροσβεστικής, ενώ προανήγγειλε την άμεση, πλήρη και αντικειμενική καταγραφή των ζημιών «προκειμένου να καταβληθούν στους πληγέντες οι αποζημιώσεις που προβλέπονται κατά νόμο».

Σε αυξημένη ετοιμότητα θα πρέπει να βρίσκονται σήμερα οι δήμοι και οι νομαρχίες των περιοχών Εύβοιας, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, Αθηνών, Πειραιώς, Κορινθίας, Βοιωτίας και Αργολίδας, καθώς ο κίνδυνος να εκδηλωθεί πυρκαγιά είναι υψηλός. Αυτό προκύπτει από το χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει καθημερινά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ