Παρασκευή 9 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκδηλώσεις τιμής για τη μάχη της Αμφιλοχίας

Εκδηλώσεις αύριο Σάββατο και την Κυριακή, 10-11 Ιούλη

Το Παράρτημα Αμφιλοχίας της ΠΕΑΕΑ και ο Δήμος διοργανώνουν αύριο Σάββατο και την Κυριακή 10-11 Ιούλη, εκδηλώσεις τιμής για τη μεγάλη μάχη που έδωσε η VΙΙΙ Μεραρχία του ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών και κατέλαβε την πόλη. Οι εκδηλώσεις αφιερώνονται στα 60 χρόνια από την ίδρυση της ΠΕΕΑ (Κυβέρνηση του Βουνού). Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση στις 10 π.μ. της Κυριακής θα είναι ο Κώστας Αλυσσανδράκης, πανεπιστημιακός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, πρώην ευρωβουλευτής.

Η μάχη της Αμφιλοχίας ίσως είναι η μοναδική μάχη που δόθηκε σε παράταξη από τον ΕΛΑΣ με διπλό στόχο: Να χτυπηθούν οι ναζιστικές δυνάμεις κατοχής που προσπαθούσαν με μεγάλης έκτασης εκκαθαριστικές επιχειρήσεις (συμμετείχαν 18.000 επίλεκτες και πλήρως εξοπλισμένες δυνάμεις του κατακτητή) να ανοίξουν διάδρομο υποχώρησής τους προς βορράν, καθώς μπροστά στην προέλαση του Κόκκινου Στρατού κινδύνευαν να αποκοπούν από βορράν. Ταυτόχρονα, να ανακουφιστεί η ΙΧ Μεραρχία του ΕΛΑΣ Δ. Μακεδονίας, που βρέθηκε σε μεγάλη πίεση, σχεδόν σε ασφυκτικό κλοιό.

Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, το Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ αποφάσισε επιθέσεις αντιπερισπασμού, με σκοπό την ανακούφιση της ΙΧ Μεραρχίας και την καταστροφή της μεγαλύτερης και ισχυρότερης στρατιωτικής βάσης των κατακτητών στη Δ. Ελλάδα, την Αμφιλοχία. Το βάρος έπεσε στην VIII Μεραρχία που κάλυπτε την περιοχή Ηπείρου - Δυτ. Στερεάς και ήταν διατεταγμένη δυτικά του Αχελώου μέχρι και τα αλβανικά σύνορα. Το μέτωπο επιχειρήσεων αντιπερισπασμού είχε μήκος περίπου 80 χιλ. (από γέφυρα Αχελώου μέχρι Κομπότι Αρτας)!

Σε διακήρυξη - κάλεσμα, σχετικά με το γιορτασμό των 60 χρόνων από τη μάχη της Αμφιλοχίας, τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ Αμφιλοχίας, Αγρινίου, Μεσολογγίου, Ναυπάκτου, Θέρμου, Μακρύνειας, Αιτωλικού, Βόνιτσας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Αρτας, Ιωαννίνων και ο Πανελλήνιος Πολιτιστικός Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, τονίζεται: Τα ψηφίσματα του Εθνικού Συμβουλίου της ΠΕΕΑ έθεσαν τις βάσεις για μια πραγματικά λαϊκοδημοκρατική κοινωνία, προβλέποντας πως όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό και ασκούνται από το λαό και ότι η λαϊκή κυριαρχία είναι ιερή και απαραβίαστη. Οι αξίες αυτές και τα μηνύματα είναι επίκαιρα και σήμερα, καθώς, με το λεγόμενο "Ευρωσύνταγμα", καταργείται μέρος της εθνικής κυριαρχίας και με τους "τρομονόμους" που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και Ν. Δημοκρατία καταργούνται δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες. Ενώ με το πρόσχημα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων η χώρα τίθεται υπό ΝΑΤΟική κατοχή και αμερικανοκρατείται. Την ίδια στιγμή, στρατεύματα της χώρας μας συμμετέχουν στην ιμπεριαλιστική κατοχή σε ξένες χώρες.

Ομως, επισημαίνεται, οι λαοί αγωνίζονται ενάντια σ' αυτά, για τις ελευθερίες τους. Λένε όχι στη μοιρολατρία και την υποταγή και ορθώνουν ανάστημα έναντι της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά και των υποστηρικτών τους. Και οι Ελληνες εργαζόμενοι αγωνίζονται, ακόμα, ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εναλλάξ στην κυβέρνηση. Αυτό είναι και το αντιστασιακό εξεγερτικό πνεύμα και μήνυμα της Εθνικής μας Αντίστασης, που ούτε αποχρωματίζεται, ούτε μπαίνει στο χρονοντούλαπο. Δίνεται η απάντηση σε όσους πασχίζουν να αποσυνδέσουν την Αντίσταση από το ΚΚΕ, που ήταν η ραχοκοκαλιά ο καθοδηγητής και ο αιμοδότης της Μεγάλης ΕΑΜικής Αντίστασης, της Εθνικής μας Αντίστασης.

Για συμμετοχή στις εκδηλώσεις, τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν με αναχώρηση αύριο Σάββατο 10.7.2004, ώρα 7.30 π.μ., από την πλατεία Κάνιγγος (πληροφορίες: 210.8234.296 και 8831.368).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ