Παρασκευή 9 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αγώνας για να σωθεί το κτήμα «ΦΙΞ»

To κτήμα «ΦΙΞ», στο Ν. Ηράκλειο, ένας πνεύμονας πρασίνου 27 στρεμμάτων με 1.800 δέντρα και ένα νεοκλασικό διατηρητέο κτίριο, θα γίνει περιουσία του λαού με αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Αυτό διατράνωσαν χθες το βράδυ κάτοικοι της πόλης που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Παλιού Δημαρχείου, για να παρακολουθήσουν ανοιχτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οι κάτοικοι δήλωσαν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν στο υπουργείο Πολιτισμού να σταματήσει τη διαδικασία απαλλοτρίωσης, την οποία έχει αποφασίσει το ίδιο. Η συγκεκριμένη απόφαση είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης το Γενάρη του 2002, αλλά, λόγω «περιστολής» κρατικών δαπανών, το ΥΠΠΟ είναι έτοιμο να άρει την απαλλοτρίωση.

Μετά από προσπάθειες δεκαετιών του λαού του Ν. Ηρακλείου, το κτήμα «ΦΙΞ» είχε ενταχθεί σε πρόγραμμα απαλλοτριώσεων του ΥΠΠΟ. Στις 24 Μάη του 2004 κατατέθηκαν με καθυστέρηση τα χρήματα για την απαλλοτρίωση (4,5 δισ. δραχμές) στην Τράπεζα της Ελλάδας και ορίστηκε και υπόλογος, ο οποίος επρόκειτο να καλέσει τους δικαιούχους για να εισπράξουν την αποζημίωση. Στις αρχές του Ιούνη του 2004, ο υπόλογος έλαβε «άνωθεν» εντολή να σταματήσει η διαδικασία απόδοσης χρημάτων και δόθηκε εντολή για να ξεκινήσει η διαδικασία άρσης της απαλλοτρίωσης. Το Δημοτικό Συμβούλιο Ν. Ηρακλείου, αμέσως, σε έκτακτη συνεδρίαση την 1η Ιούλη, συζήτησε το θέμα και κάλεσε τους δημότες να διεκδικήσουν μαχητικά την ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης, ώστε να αποτραπεί η τσιμεντοποίηση του κτήματος.

Να σημειωθεί ότι από τις 6 Ιούλη, αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου προσπαθεί να συναντηθεί με την αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Φ. Πετραλιά, χωρίς όμως αποτέλεσμα, αφού η αναπληρωτής υπουργός επικαλείται φόρτο εργασίας. Χτες το μεσημέρι, ο δήμαρχος, Γιώργος Μαστοράκος, και εκπρόσωποι του ΔΣ παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, όπου σημείωσαν ότι ήδη το ΥΠΠΟ έχει αποστείλει την απόφαση για άρση της απαλλοτρίωσης στα αρμόδια υπουργεία, Οικονομικών και ΠΕΧΩΔΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ