Τετάρτη 21 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ
Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων μονιμοποίησης

Από σήμερα και μέχρι τις 19 Σεπτέμβρη θα πρέπει οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι του δημοσίου που πληρούν τις προϋποθέσεις μονιμοποίησής τους - όπως αυτές τίθενται στο Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύτηκε προχτές - να υποβάλλουν στην οικεία υπηρεσία ή φορέα σχετική αίτηση.

Η όλη διαδικασία, ωστόσο, αφορά ένα πολύ μικρό ποσοστό των υπαρχόντων συμβασιούχων, αφού πρόθεση και αυτής της κυβέρνησης είναι από τη μία η συγκρότηση του δικού της κομματικού μηχανισμού και από την άλλη η διατήρηση της ομηρίας των εργαζομένων. Αυτό επιτυγχάνουν οι προϋποθέσεις που θέτει το ΠΔ, τέτοιες που δεν επιτρέπουν στη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα να μονιμοποιηθούν, καθώς και οι διατάξεις για τις από δω και στο εξής συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με τις οποίες δημιουργούνται νέες στρατιές ομήρων.

Σχετική εγκύκλιο, με την οποία προσδιορίζεται η διαδικασία για τη μετατροπή των συμβάσεων των εργαζομένων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, απέστειλε χτες το υπουργείο Εσωτερικών σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς. Θυμίζουμε πως δικαίωμα μονιμοποίησης και κατά συνέπεια υποβολής αίτησης έχουν μόνο όσοι εργαζόμενοι διατηρούν ενεργό σύμβαση κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του ΠΔ, δηλαδή στις 19 Ιούλη 2004, καθώς και εκείνοι των οποίων η σύμβαση έχει λήξει ή διακοπεί από τις 19 Μάρτη έως τις 18 Ιούλη 2004. Επίσης, θα πρέπει να έχουν συνολική διάρκεια απασχόλησης τουλάχιστον 24 μήνες, με μία τουλάχιστον ανανέωση ή 18 μήνες με τρεις ανανεώσεις μέσα σε ένα χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος διακοπής ανάμεσα σε δύο συμβάσεις δεν πρέπει να είναι μικρότερος των τριών μηνών, ενώ το αντικείμενο της σύμβασης πρέπει να αφορά δραστηριότητες που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι αιτήσεις των εργαζομένων θα κριθούν από τα υπηρεσιακά συμβούλια. Οπου δεν υπάρχουν, αρμόδια όργανα είναι τα διοικητικά συμβούλια ή τα συλλογικά όργανα διοίκησης. Για τις δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις αρμόδιο όργανο είναι το δημοτικό ή κοινοτικό συμβούλιο. Τα αρμόδια όργανα θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την κρίση τους μέσα σε πέντε μήνες και ακολούθως να τη στείλουν στο ΑΣΕΠ, το οποίο θα αποφανθεί εντός τριών μηνών από την παραλαβή της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ