Παρασκευή 23 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
Φιέστα με πολλά ερωτηματικά

Φωτογραφία από το Ολυμπιακό Χωριό

Eurokinissi

Φωτογραφία από το Ολυμπιακό Χωριό
Αλλη μια φιέστα - από τις πολλές που προγραμματίζονται στην πορεία προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες - στήθηκε χτες, με την παράδοση - παραλαβή του Ολυμπιακού Χωριού στην πρόεδρο της «Αθήνα 2004» Γ. Αγγελοπούλου, από τον υπουργό Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλο. Σύσσωμη η ηγεσία του υπουργείου, τα στελέχη του «2004», η διοίκηση του ΟΕΚ, εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, «Γραμματείς και Φαρισαίοι» άρπαξαν την ευκαιρία να υμνήσουν τον «εθνικό στόχο» και τη συνεισφορά τους σε αυτόν.

Μοναδικοί απόντες από τη φιέστα, αυτοί που πραγματικά δούλεψαν για την κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού. Οι εκατοντάδες εργάτες, που με τον ιδρώτα τους, ακόμα και με το αίμα τους, έστησαν μια ολόκληρη πολιτεία. Αυτοί ήταν και οι μόνοι που δεν κέρδισαν απ' αυτό το μεγάλο έργο. Αντίθετα, πέντε απ' αυτούς πλήρωσαν με τη ζωή τους το κυνηγητό των εργολάβων για τα περιβόητα πριμ που τους έδινε η κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρωθεί έγκαιρα. Ενα έργο που όσα χρόνια κατασκευαζόταν ήταν στην κυριολεξία ένα εργοταξιακό γκέτο.

Πίσω από τα μεγάλα λόγια που ακούστηκαν χτες στους Θρακομακεδόνες υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.

Πάντως, πολλά είναι τα ερωτηματικά που προκύπτουν σχετικά με τη μετα-Ολυμπιακή χρήση του Ολυμπιακού Χωριού. Κι αυτό γιατί μπορεί οι αρχικοί σχεδιασμοί να προβλέπουν ότι μετά τους Αγώνες τα σπίτια θα διαμορφωθούν αναλόγως για να παραχωρηθούν στους εργαζόμενους δικαιούχους του ΟΕΚ, ωστόσο πολλά που έγιναν στην πορεία του έργου προϊδεάζουν για το αντίθετο.

Συγκεκριμένα, το κόστος του κάθε σπιτιού αναμένεται να ξεπεράσει τα 40 εκατ. δρχ. κατά μέσο όρο. Εάν σε αυτά προσθέσουμε το κόστος μετασκευής για να μετατραπούν τα κτίσματα σε σπίτια, τότε προκύπτει πως το τελικό κόστος είναι απαγορευτικό για τους δικαιούχους του Οργανισμού. Τίθεται, λοιπόν, το ερώτημα: Με ποιο κόστος οι δικαιούχοι θα πάρουν τα σπίτια;

Τις ανησυχίες σχετικά με το θέμα επιβεβαιώνουν και όσα ακούστηκαν χτες από αρμόδια χείλη, όπως για παράδειγμα ότι «το Ολυμπιακό Χωριό δε θα μετατραπεί σε γκέτο», δηλαδή σε οικισμό όπου θα κατοικούν εργάτες χαμηλών εισοδημάτων. Κάτι που παραπέμπει ευθέως στα μελλοντικά σχέδια, που προορίζουν το Ολυμπιακό Χωριό για οικισμό υψηλών βαλαντίων... Γεγονός που επιθυμούν διακαώς και οι επιχειρηματικοί όμιλοι (σ.σ. και πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση), στους οποίους έχει παραχωρηθεί η λεγόμενη Διεθνής Ζώνη του Ολυμπιακού Χωριού, έκτασης 105 στρεμμάτων, στην οποία θα αναπτύξουν επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Ενα άλλο μελανό σημείο του έργου είναι οι υπερβάσεις που σημειώθηκαν και τα πριμ προς τους εργολάβους. Σημειώνεται ότι το αρχικό κόστος που ήταν 100 δισ. δρχ. έχει φτάσει έως τώρα τα 120 δισ., χωρίς να είναι γνωστό ακόμα πού θα φτάσει συνολικά, όταν θα ολοκληρωθούν οι εργασίες μετασκευής. Τέλος, μία από τις αιτίες που μετέτρεψαν τα εργοτάξια σε γκέτο, με καθημερινά εργατικά ατυχήματα, ήταν και τα πριμ επίσπευσης που αποφάσισε να δώσει η κυβέρνηση στους εργολάβους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ