Σάββατο 29 Απρίλη 2000 - Κυριακή 30 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Μικρές ιδέες

Για μια μεγάλη μέρα...

Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια. Ηρθε και αυτό το Πάσχα και ευχηθήκαμε να περάσουμε πολλά ακόμη. Ηρθε έτσι, χωρίς να το καλοκαταλάβουμε και χωρίς να προετοιμαστούμε, χωρίς να φτιάξουμε κάτι εύγευστο, εύκολο και πρωτότυπο. Διαβάζουμε από το βιβλίο το «Ψωμί» της Εύης Βουτσινά, πώς να κάνουμε ένα «Γιαουρτόψωμο πασχαλινό». Γιαούρτι, αυγά, γάλα, βούτυρο, αρώματα. Είναι ό,τι το ελαφρύτερο και το καλύτερο ταιριάζει στην περίπτωση, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις.

«Μπορείτε», λέει η συγγραφέας του βιβλίου, «να το πλάσετε στρογγυλό καρβέλι ή κουλούρι με τρύπα στη μέση, αλλά να μην παραλείψετε να βάλετε κόκκινα αυγά, που θα το ομορφύνουν, Ωστόσο και άλλες ευκαιρίες μέσα στη χρονιά θα σας δοθούν για να το φτιάξετε, οπότε απλά μη βάλετε αυγά. Αν σας αρέσει για καφέ ή για τσάι, πρόγευμα, προσθέστε 250 γραμμάρια ζάχαρη. Σας προτείνω για ελαφρύ πρωινό μια φέτα από αυτό το ψωμί, αλειμμένη με μπόλικο γιαούρτι και λίγο μελάκι από πάνω. Αν έχετε περίσσευμα, κόψτε το σε λεπτές φέτες και βάλτε το για λίγο στο φούρνο για να κάνετε παξιμαδάκια. Την κανέλα συμβουλεύω να τη βράσετε και να βάλετε το ζουμί, γιατί, αν τη βάλετε σε σκόνη, θα φαίνεται και θα χαλάει το χρώμα του ψωμιού. Αυτό το ζουμί της κανέλας (δοκιμάστε το) είναι πολύ ωραίο ρόφημα που έφτιαχνε η μάνα μου. Πίνεται ζεστό με μέλι ή σκέτο.

Εκτέλεση: Βάλτε στο μπολ του ζυμώματος ή του μίξερ τα αυγά, το γιαούρτι, το ζουμί της κανέλας, το αλάτι, τη ζάχαρη, το μαχλέπι και τη μαγιά. Προσθέστε δυο χούφτες από το αλεύρι και χτυπήστε τα να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Προσθέστε το αλεύρι και ζυμώστε, υγραίνοντάς το με όσο χλιαρό γάλα χρειάζεται για να γίνει μια ζύμη λεία και ελαστική. Προσθέστε το βούτυρο και ζυμώστε να ενωθεί καλά. Αφήστε τη ζύμη σκεπασμένη να ξεκουραστεί είκοσι περίπου λεπτά. Πλάστε το καρβέλι και κάνετε με το χέρι σας ή με ένα ξύλο τέσσερις τρύπες στην περιφέρεια του ψωμιού. Βάλτε εκεί τα κόκκινα αυγά και φροντίστε να μπουν μέσα στη ζύμη σχεδόν μέχρι τη μέση. Αφήστε το ψωμί να ανέβει και μετά αλείψτε το με χτυπημένο ασπράδι αυγού για να γυαλίσει απλά ή με ολόκληρο αυγό χτυπημένο για να κάνει σκούρο χρώμα. Τρυπήστε το σε τέσσερα ή πέντε σημεία και ψήστε το σε 180 βαθμούς. Αφήστε το να κρυώσει στη σχάρα. Είναι καλύτερα να το φτιάξετε μια δυο μέρες πριν το κόψετε»... Αντε και του χρόνου να είμαστε καλύτερα.

Θα σας χρειαστούν: 1.200 γραμμάρια αλεύρι άσπρο ανάμεικτο, 2 κουταλάκια αλάτι, 50 γραμμάρια μαγιά νωπή ή δυο φακελάκια στεγνή. Μια κουταλιά καλά γεμάτη μαχλέπι τριμμένο. 6-8 κουταλιές ζουμί κανέλας (βάζετε στο μπρίκι 1/2 φλιτζάνι νερό με ένα ξύλο κανέλας κομματιασμένο και δυο γαρίφαλα και το βράζετε αρκετά για να βγει όλο το άρωμα κανέλας). Ακόμη θα χρειαστείτε: 5 κουταλιές ζάχαρη, 4 αυγά, 1 κεσέ γιαούρτι χωρίς πέτσα, γάλα χλιαρό όσο χρειαστεί, 8 κουταλιές βούτυρο λιωμένο, χλιαρό και 4 κόκκινα αυγά. Αντε και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ