Σάββατο 31 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκτός συνόρων οι αντιδράσεις για τα «μέτρα»

Η οργή και οι αντιδράσεις των Αθηναίων στα Ολυμπιακά «μέτρα ασφαλείας» έχουν γίνει αντιληπτές από τον ξένο Τύπο, που παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις.

Με τίτλο «Το Ζέπελιν σκιάζει την Αθήνα» η «Ντέιλι Τέλεγκραφ» («Daily Telegraph»)αναφέρεται στη «δυσαρέσκεια των Αθηναίων που δε θέλουν να τους κατασκοπεύουν».

Σε μια χώρα όπου οι μνήμες από τη χούντα παραμένουν νωπές και η καχυποψία προς τις αρχές είναι συνήθης, ο κόσμος δε βλέπει το αερόπλοιο με καλό μάτι, λέει η «Τέλεγκραφ».

«Αν και πολλοί αθλητές ή επίσημοι έχουν εκφράσει ανησυχίες για την ασφάλεια των Αγώνων ...οι ντόπιοι αρχίζουν να αναρωτιούνται αν τα μέτρα δεν είναι υπερβολικά», λέει η εφημερίδα, που συμπληρώνει ότι δεν είναι τόσο τα μέτρα κατά της τρομοκρατίας που ενοχλούν τους Ελληνες, όσο η εκτεταμένη ανάπτυξη των συστημάτων παρακολούθησης που κάνει πολλούς να «νιώθουν πως συμμετέχουν σε κάποιο τεράστιας έκτασης πρόγραμμα τύπου Μεγάλου Αδελφού».

Και οι Αθηναίοι έχουν αρχίσει να αντιδρούν, λέει η «Τέλεγκραφ», σημειώνοντας τις διαδηλώσεις κατά των Ολυμπιακών Αγώνων, την αναγραφή συνθημάτων στις κάμερες και την εκστρατεία του κινήματος κατά των Ολυμπιακών, Αντι2004.

Στους Ολυμπιακούς αναφέρεται και η «Γκάρντιαν» («Guardian»), που λέει ότι η παραδοχή πως μόνο τα μισά εισιτήρια έχουν πουληθεί, «αυξάνει τις πιθανότητες να αγωνιστούν οι αθλητές μπροστά σε σχεδόν άδεια στάδια».

Παρά την αισιοδοξία που προσπαθούν να μεταφέρουν οι διοργανωτές ελπίζοντας πως ο κόσμος θα αγοράσει τα εισιτήρια την τελευταία στιγμή, λέει η εφημερίδα, ενδεικτικό της χαμηλής προσέλευσης είναι και το γεγονός ότι οι ξενοδόχοι έχουν υποχρεωθεί να μειώσουν τις τιμές για να καλύψουν τις 5.000 αδιάθετες κλίνες.

Η τουριστική κίνηση έχει μειωθεί και στις Ηνωμένες Πολιτείες, που παραδοσιακά έχουν το μεγαλύτερο αριθμό «Ολυμπιακών τουριστών». Η μία από τις δύο εταιρίες που έχουν άδεια να πωλούν εισιτήρια - η «Κάρταν Τουρς» - ανέφερε πως «την περασμένη εβδομάδα οι πωλήσεις ήταν κατά 20% μειωμένες σε σχέση με τους Αγώνες του Σίδνεϊ», λέει η «Γκάρντιαν».

«Ορισμένοι χορηγοί ανησυχούν στα αλήθεια πλέον, ότι οι αθλητές σε νέα Ολυμπιακά αγωνίσματα, όπως το τρίαθλο, το τραμπολίνο και το τάε κβο ντο, θα αγωνιστούν μπροστά σε μια χούφτα θεατές», λέει η «Γκάρντιαν», η οποία σημείωνε τη διαφημιστική εκστρατεία που ξεκίνησε η κυβέρνηση για να πείσει τους Ελληνες να παρακολουθήσουν τους αγώνες.

Η ειρωνεία, λέει η βρετανική εφημερίδα, είναι πως τα εισιτήρια των Ολυμπιακών της Αθήνας είναι από τα φτηνότερα που υπήρξαν ποτέ, καθώς οι διοργανωτές πήραν υπόψη τους τους χαμηλούς ελληνικούς μισθούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ