Σάββατο 31 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Μέτρα υπέρ Τουρκοκυπρίων

Νέες προτάσεις και μονομερή μέτρα, με στόχο την ανάπτυξη επαφών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, δημοσιοποίησε χτες η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα μέτρα θα κοινοποιηθούν στην Κομισιόν, που αναμένεται να δώσει τυπική έγκριση.

Ανάμεσα στις προτάσεις που ανακοίνωσε σε δημοσιογάφους ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας περιλαμβάνεται εξαίρεση από την υποχρέωση για εγγραφή στο μητρώο ΦΠΑ. Ετσι, παρέχεται η δυνατότητα στους Τουρκοκύπριους να πωλούν εμπορεύματα στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές, χωρίς να χρειάζεται να εγγραφούν στο Μητρώο ΦΠΑ.

Ακόμα, στα μέτρα περιλαμβάνεται σχέδιο πώλησης αγαθών από Τουρκοκύπριους απευθείας σε καταναλωτές από τις ελεύθερες περιοχές, καθώς και διακίνηση αγαθών διαμέσου της διαχωριστικής γραμμής χωρίς την επιβολή δασμών.

Ανάμεσα στα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου περιλαμβάνεται η χορήγηση αδειών που καλύπτει φορτηγά οχήματα για τη μεταφορά εμπορευμάτων, λεωφορεία και ταξί. Ετσι διευκολύνεται η διακίνηση των Τουρκοκυπρίων με μηχανοκίνητα οχήματα και η μεταφορά εμπορευμάτων και επιβατών προς τις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές.

Τα νέα μέτρα συμπληρώνουν εκείνα που είχαν εξαγγελθεί πριν από δεκαπέντε περίπου μέρες για την ασφάλεια της νήσου, και τα οποία απέρριψε η Αγκυρα και ο ψευδοπρωθυπουργός των Κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Χριστόφιας για «σχέδιο Ανάν»

Στο μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι το κόμμα του έχει διαβιβάσει στον Πρόεδρο του κράτους Τάσσο Παπαδόπουλο και συζητεί μαζί του τις προτάσεις για τις αλλαγές, που κατά την άποψή του επιβάλλονται στο «σχέδιο Ανάν», ώστε να γίνει αποδεκτό. Ο Δ. Χριστόφιας ανέφερε επίσης ότι η συζήτηση του ΑΚΕΛ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και ότι είναι πολύ κοντά να καταλήξουν σε κοινές τοποθετήσεις.

Απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες, αλλά παρέθεσε γενικές παρατηρήσεις, ότι δηλαδή συμφωνούν με τον Πρόεδρο πως το «σχέδιο Ανάν» βρίσκεται στο τραπέζι, ότι πρέπει να αρχίσει ξανά ο διάλογος και ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες πως μπορούμε να πετύχουμε τεράστια πράγματα». Εξάλλου, κάλεσε τα άλλα κόμματα να πράξουν το ίδιο, ώστε να καταλήξουν το γρηγορότερο σε κοινές θέσεις.

Ουδείς στο Εθνικό Συμβούλιο έχει καταθέσει συγκεκριμένες θέσεις, γιατί όλοι φοβούνται ότι την επόμενη μέρα θα τις σχολιάζει ο Τύπος και θα τις γνωρίζουν όλοι, είπε ο Δ. Χριστόφιας. Τέλος, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ κάλεσε τον Ταλάτ να χαμηλώσει τους τόνους, ώστε να επαναρχίσει η επαφή και ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών.

Στο μεταξύ, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, ενημέρωσε με επιστολή του - ημερομηνίας 23 Ιούλη - τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κ. Ανάν, για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που εξήγγειλε η κυπριακή κυβέρνηση στις 16 Ιουλίου, τα οποία αποσκοπούν στην ανάπτυξη συνεργασίας και ασφάλειας, ανάμεσα στους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος αναφέρεται στην επιστολή του στα συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν στη διάνοιξη επιπλέον σημείων διέλευσης, την αποναρκοθέτηση, την απαγκίστρωση στρατιωτικών δυνάμεων από την εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας και από την ευρύτερη περιοχή Δερύνειας-Αμμοχώστου - Στροβιλίων και τον περιορισμό στρατιωτικών ασκήσεων, καθώς και στην πρόταση που αφορά στην επιστροφή της περιφραγμένης περιοχής της Αμμοχώστου.

Ο Α. Μαυρογιάννης επισημαίνει στον Ανάν ότι η εφαρμογή των μέτρων αυτών θα συνεισφέρει σημαντικά στην περαιτέρω αποκλιμάκωση της έντασης επί του εδάφους και στη βελτίωση των συνθηκών, ώστε να επιτραπεί η ανάμειξη και η συνεργασία των μελών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο.

Οι Τουρκοκύπριοι

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα που να θέτει στην τουρκοκυπριακή κοινότητα το ερώτημα «Εγκαταλείπετε το κράτος και την κυριαρχία σας;»

Οπως είπε, τα δημοψηφίσματα της 24ης Απρίλη επί του «σχεδίου Ανάν» έδειξαν ότι δεν αποφασίζει η μία κοινότητα στην Κύπρο για το μέλλον του νησιού. Πρόσθεσε ότι εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν απολογηθεί για τα γεγονότα από το 1963 μέχρι το 1974 και πληρώσει αποζημιώσεις, δεν πρόκειται να αλλάξει οτιδήποτε. Ο κ. Ντενκτάς μιλούσε ύστερα από συνάντηση με αντιπροσωπεία του συνδέσμου της οργάνωσης ΤΜΤ, που τον επισκέφθηκε ενόψει των εορτασμών που αρχίζουν αύριο για την 28η επέτειο ίδρυσης του «αρχηγείου δυνάμεων ασφάλειας», την 46η επέτειο σύστασης της ΤΜΤ και της 433ης επετείου κατάκτησης της Κύπρου από τους Τούρκους το 1571.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου της οργάνωσης Γιλμάζ Μπορά δήλωσε ότι προσβλέπει στο μέλλον με ελπίδα και σημείωσε ότι δεν είναι δυνατό να βρεθεί λύση στο Κυπριακό, χωρίς να αναγνωριστούν οι «πραγματικότητες». Επίσης, επέκρινε το «σχέδιο Ανάν» και είπε πως εάν δεν αναγνωριστεί το ψευδοκράτος δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί λύση.

Εξ άλλου, ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα βρίσκεται στην Κύπρο από το 1571 και επιδεικνύει αποφασιστικότητα να συνεχίσει να ζει στο νησί.

Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον αρχηγό των «δυνάμεων ασφαλείας» Νετσμετίν Μπαϊκούλ, ο κ. Ταλάτ είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι βιώνουν μια διαδικασία ενοποίησης με τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο κ. Μπαϊκούλ επισκέφθηκε τον κ. Ταλάτ ενόψει των εορτασμών που αρχίζουν αύριο για την 28η επέτειο ίδρυσης του «αρχηγείου δυνάμεων ασφάλειας», την 46η επέτειο σύστασης της οργάνωσης ΤΜΤ και της 433ης επετείου κατάκτησης της Κύπρου από τους Τούρκους το 1571.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ