Τρίτη 25 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το μετέωρο βήμα των νοσοκομείων

Η ΠΟΕΔΗΝ στη χτεσινή συνάντησή της με τον υπουργό Υγείας Αλ. Παπαδόπουλο έθεσε ως αδιαπραγμάτευτο θέμα το ισχύον νομικό καθεστώς των νοσοκομείων, αλλά η απάντηση του υπουργού Υγείας ήταν ότι δεν ξεκινά με αδιαπραγμάτευτα...

Στα δημόσια νοσοκομεία είναι κενές πάνω από 20.000 οργανικές θέσεις νοσηλευτριών
Στα δημόσια νοσοκομεία είναι κενές πάνω από 20.000 οργανικές θέσεις νοσηλευτριών
Τίποτε δε φαίνεται να είναι δεδομένο στα δημόσια νοσοκομεία για τον υπουργό Υγείας Αλ. Παπαδόπουλο, όπως διαμήνυσε χτες στο προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Η συνάντηση με την αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ ήταν η πρώτη συνάντηση του νέου υπουργού Υγείας με φορέα από τον υγειονομικό χώρο.

Η ΠΟΕΔΗΝ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, έθεσε ως αδιαπραγμάτευτο θέμα το ισχύον νομικό καθεστώς των δημόσιων νοσοκομείων (δηλαδή να συνεχίσουν να είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου). Ο Αλ. Παπαδόπουλος, σύμφωνα με όσα μετέφεραν στο «Ρ» συνδικαλιστές που μετείχαν στη συνάντηση, απάντησε ότι δεν ξεκινάει απ' τα αδιαπραγμάτευτα και ότι τίποτε δεν είναι δεδομένο.

Ο υπουργός Υγείας κινήθηκε στο ίδιο μήκος με τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού και είπε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ, ζητώντας την κατανόηση των εργαζομένων. Το βάρος των μεταρρυθμίσεων, όπως είπε ο υπουργός, δε θα πέσει στους νόμους, αλλά στην εφαρμογή αυτής της μεταρρύθμισης.

Βέβαια, το θεσμικό πλαίσιο για τη λεγόμενη «μεταρρύθμιση του ΕΣΥ» εν πολλοίς υπάρχει και απ' αυτή την άποψη δε χρειάζονται νέες βασικές ρυθμίσεις. Μόνο που η εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας - όπως ο νόμος 2519/97 - εισάγει περισσότερα στοιχεία αγοράς στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Χτες ο υπουργός Υγείας, παρά το ότι δεν απάντησε στο βασικό αίτημα της ΠΟΕΔΗΝ για το νομικό καθεστώς των νοσοκομείων, μίλησε για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας ώστε να ανταποκριθεί στον ανταγωνισμό. Δυστυχώς, όταν τέτοιοι ευαίσθητοι τομείς εκτέθηκαν στον ανταγωνισμό της αγοράς αλώθηκαν και απ' τις δυνάμεις της αγοράς.

Για τη χώρα μας αυτό είναι μια πραγματικότητα, καθώς ο κερδοσκοπικός ιδιωτικός τομέας υγείας αυξάνεται αλματωδώς τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Βέβαια, χτες ο υπουργός υποσχέθηκε την οριοθέτηση του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα χωρίσουν «τα τσανάκια» αποφασιστικά.

Ακόμα, ο υπουργός έδειξε σκεπτικισμό για το διορισμό μάνατζερ σε 13 νοσοκομεία καθώς θα υπάρξει συνολική αναδιοργάνωση, όπου το υπουργείο Υγείας θα έχει απλώς επιτελικό ρόλο. Επίσης, είπε ότι δε θα γίνει μεταφορά των ξένων προτύπων στη χώρα μας αλλά θα γίνει μείξη.

Η ΠΟΕΔΗΝ έθεσε στον υπουργό θεσμικά και οικονομικά αιτήματα και ζήτησε τα μέτρα της αναβάθμισης του ΕΣΥ να είναι προς όφελος των πολιτών.

Μεταξύ των θεμάτων που έθεσε η ΠΟΕΔΗΝ ήταν και η διαφάνεια στα προγράμματα των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) καθώς και η ουσιαστική παρακολούθηση αυτών των προγραμμάτων.

Ο υπουργός Υγείας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, υποσχέθηκε ότι η «μεταρρύθμιση του ΕΣΥ θα είναι προς όφελος των πολιτών και ότι δεσμεύτηκε πως το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης θα αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου με τους υγειονομικούς φορείς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ