Τρίτη 25 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προφύλαξη για το μελάνωμα

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που προκύπτουν από την έγκαιρη θεραπευτική αντιμετώπιση του μελανώματος, που τα τελευταία χρόνια η εμφάνισή του εξαπλώνεται ραγδαία στην Ελλάδα, στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Αυτό τόνισε χτες ο καθηγητής πλαστικής χειρουργικής Ιωάννης Ιωβάννοβιτς , σε συνέντευξη Τύπου ενόψει του επικείμενου συνεδρίου που θα διεξαχθεί στις 5-7 Μάη με θέμα: «Μελάνωμα στο κατώφλι της νέας χιλιετίας».

Σήμερα υπολογίζεται πως 10-12 άτομα ανά 100 χιλιάδες κατοίκους στην Ευρώπη παρουσιάζουν μελάνωμα, ενώ εκτιμάται πως το 2010 στις ΗΠΑ ένας άνθρωπος ανά 75 κατοίκους θα νοσεί από μελάνωμα. Πιο ευάλωτες στη νόσο είναι οι γυναίκες και μάλιστα οι ξανθές και οι κοκκινομάλλες.

Για την αποφυγή της εμφάνισης της νόσου, επισήμανε ο κ. Ιωβάννοβιτς, πρέπει να αποφεύγεται η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο και να χρησιμοποιείται αντιηλιακό τουλάχιστον 15-20 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο με υψηλό δείκτη προστασίας. Για την Ελλάδα ο δείκτης προστασίας του αντιηλιακού θα πρέπει να είναι πάνω από 30.

Η εμφάνιση μελανώματος δεν ισοδυναμεί με θάνατο και η πρόοδος της επιστήμης σήμερα, επισήμανε ο καθηγητής, υπόσχεται καλύτερη επιβίωση των ασθενών σε σχέση με τα προηγούμενα 25-30 χρόνια. Η θεραπεία είναι κατ' αρχήν χειρουργική, ενώ καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται σε συνδυασμό με την ανοσοθεραπεία (χορήγηση ουσίας ενδοφλεβίως που διεγείρει την αυτοάμυνα του οργανισμού στο παθογόνο κύτταρο, εμποδίζοντας την περαιτέρω ανάπτυξη του μελανώματος). Μία ακόμη θεραπευτική μέθοδος είναι η χορήγηση εμβολίων, αλλά ακόμη δεν έχει αποδειχτεί η κλινική τους αξία στον άνθρωπο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ