Κυριακή 8 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Γλυκά μυστικά

Γλυκιά που είναι η Αρτα. Κάθε τόσο βρίσκει μια αφορμή να μας γλυκάνει. Σήμερα η Κυρά Ντίνα αποκαλύπτει τα δικά της μυστικά σε εμάς που είχαμε την τύχη να τα έχουμε ήδη γευτεί.

Γλυκό σύκο

Για κάθε κιλό (πράσινο σύκο) θα χρειαστούμε 1 κιλό ζάχαρη.

Τρυπάμε τα σύκα μ' ένα καλαμάκι από σουβλάκι σε δύο διαφορετικά σημεία. Στη συνέχεια τα τοποθετούμε σε ασβεστόνερο για 1 ώρα περίπου. Υστερα τα ξεπλένουμε αρκετές φορές και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Τα ξαναπλένουμε με κρύο νερό και τα βράζουμε μαζί με τη ζάχαρη με 2-3 ποτήρια νερό, 4 γαρύφαλα και 1 κομμάτι κανέλα, έως ότου «δέσει» το σιρόπι.

Ακτινίδιο

Για κάθε κιλό ακτινιδίων θα χρειαστούμε ενάμιση κιλό ζάχαρη.

Διαλέγουμε μικρά ακτινίδια (πριν ωριμάσουν), τα καθαρίζουμε, τα τρυπάνε με μια οδοντογλυφίδα (ή με ένα καλαμάκι από σουβλάκι). Τα τοποθετούμε σε ασβεστόνερο για μια ώρα κι ύστερα τα ξεπλένουμε. Τα βράζουμε για λίγο να μαλακώσουν, τ' αφήνουμε να κρυώσουν και τα ξεπλένουμε κι ύστερα τα ξαναβράζουμε με τη ζάχαρη και 3 ποτήρια νερό.

Νερατζάκι

Για κάθε κιλό μικρό, πράσινο νερατζάκι θα χρειαστούμε 2 κιλά ζάχαρη.

Τρυπάμε ένα ένα τα νερατζάκια από τη μια άκρη ως την άλλη (στην περιοχή όπου ο μίσχος συγκρατεί το νερατζάκι στο δέντρο) και αφαιρούμε ένα μέρος, διαμέτρου μιας οδοντογλυφίδας. (Υπάρχει και ειδικό όργανο για διευκόλυνση). Ξεπλένουμε καλά τα νερατζάκια και τα βάζουμε να πάρουν μια βράση μόνο με νερό. Στη συνέχεια αλλάζουμε το νερό και τ' αφήνουμε για 3 μέρες ανανεώνοντας το νερό μια φορά την ημέρα.

Αυτή τη διαδικασία την επαναλαμβάνουμε 2 ακόμα φορές. Τη δέκατη μέρα βράζουμε το νερατζάκι με τη ζάχαρη και 3 ποτήρια νερό, μέχρι να «δέσει» το σιρόπι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ