Κυριακή 22 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
«Αμνηστία» για το κεφάλαιο

Η δυσάρεστη οικονομική συγκυρία στη Γερμανία και τη Γαλλία έχει οδηγήσει τις κυβερνήσεις των δύο χωρών στην αναζήτηση κάθε πόρου, που θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση των ελλειμμάτων τους. Οπως μεταδόθηκε από το πρακτορείο Reuters, η γαλλική κυβέρνηση, σε συνεργασία με τη γερμανική, σκοπεύει να καταθέσει πρόταση για τη θέσπιση πανευρωπαϊκού προγράμματος φορολογικής αμνηστίας για τα επαναπατριζόμενα κεφάλαια.

Παρίσι και Βερολίνο διαπιστώνουν ότι οι κυβερνήσεις άλλων κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως του Βελγίου και της Ιταλίας, θέτουν σε εφαρμογή παρόμοια προγράμματα και δε θέλουν να μείνουν έξω από το χορό. Υπενθυμίζουμε ότι και η ελληνική κυβέρνηση προσανατολίζεται προς ένα τέτοιο μέτρο, προσδοκώντας στον επαναπατρισμό κάποιων κεφαλαίων, τα οποία «έφυγαν» από τη χώρα, αναζητώντας «φορολογικούς παραδείσους».

Οι αναλυτές τονίζουν ότι το μέτρο της φορολογικής ασυλίας είναι αμφίβολης απόδοσης. Ωστόσο, δεν είναι μόνο θέμα αποδοτικότητας. Πρόκειται, κυρίως, για ένα μέτρο επιβράβευσης της ασυδοσίας και της φοροδιαφυγής του μεγάλου κεφαλαίου.

Σημειώνεται ακόμη ότι με το μέτρο της «αμνηστίας» βρίσκουν τη χρυσή ευκαιρία οι κάτοχοι αυτών των κεφαλαίων να νομιμοποιήσουν σειρά παράνομων, ακόμη και με βάση τους νόμους των αστικών κρατών, δραστηριοτήτων τους και να έχουν επιπλέον κέρδος. Με λίγα λόγια, το μέτρο λειτουργεί και ως «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για το μεγάλο κεφάλαιο και με το αζημίωτο.

Βεβαίως, μια πρόταση της γαλλικής κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ένα πανευρωπαϊκό πρόγραμμα θα συναντήσει πολλές αντιρρήσεις, αφού πολλές κυβερνήσεις, με πρώτη τη βρετανική, δε θέλουν να ακούσουν λέξη για πολιτική φορολογικής εναρμόνισης των είκοσι πέντε κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι χώρες, όπως η Βρετανία, διεκδικούν για τον εαυτό τους το δικαίωμα ιδιοκτησίας του «φορολογικού παραδείσου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ