Σάββατο 28 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Κοκορομαχίες ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για να κρύψουν τις ευθύνες τους

Συνεχίστηκε χτες η εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση Κεντέρη - Θάνου - Τζέκου και λοιπών, με την κατάθεση του γ` αντιπροέδρου του ΣΕΓΑΣ, Γ. Σταματόπουλου

Eurokinissi

Στις εισαγγελικές αρχές ρίχνουν τώρα το «μπαλάκι» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για να έρθει η ...κάθαρση στον αθλητισμό, την ίδια στιγμή που τα δύο μεγάλα κόμματα φέρουν βαρύτατες πολιτικές ευθύνες για τη διαιώνιση και τη συντήρηση του φαινομένου του ντόπινγκ. Ευθύνες που προκύπτουν από όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, με αφορμή την υπόθεση Κεντέρη - Θάνου - Τζέκου.

Οι κοκορομαχίες μεταξύ στελεχών κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίστηκαν και χτες με εκατέρωθεν κατηγορίες για τη διαδικασία, μέσω της οποίας χρηματοδοτούνταν τα αθλητικά σωματεία και οι αθλητές.

Η κυβέρνηση επιμένει να κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι η χρηματοδότηση γινόταν έξω από τα πλαίσια της νομοθεσίας, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε χτες ότι η αντιπολίτευση έσπασε την «Ολυμπιακή εκεχειρία» και πως «ο κ. Παπανδρέου ήταν εκείνος που έκανε πρώτος δηλώσεις».

Στον αντίποδα, ο Ε. Βενιζέλος προανήγγειλε πρωτοβουλίες από το ΠΑΣΟΚ και πλήρη ενημέρωση της κοινής γνώμης, προσθέτοντας ότι «την ώρα που η χώρα θριαμβεύει, η ΝΔ εξαντλείται σε μίζερη και μικροπολιτική συζήτηση».

Κατάθεση Σταματόπουλου

Στο μεταξύ χτες, ο Γ. Σταματόπουλος, υπαρχηγός της Ολυμπιακής αποστολής και γ` αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, έδωσε μια μαραθώνια κατάθεση που διήρκεσε πάνω από επτά ώρες στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Σπ. Μουζακίτη.

Ο Γ. Σταματόπουλος αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους, επικαλούμενος τη μυστικότητα της ανάκρισης. Αρκέστηκε μόνο να πει ότι έγιναν λάθη στο χειρισμό της υπόθεσης, που αμαύρωσαν τη φήμη των δύο αθλητών Κ. Κεντέρη και Κ. Θάνου και πως ο ΣΕΓΑΣ θα κάνει τα πάντα για να αποκαταστήσει τους δύο Ολυμπιονίκες.

Η κατάθεση του Γ. Σταματόπουλου κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική και αυτό, γιατί ο υπαρχηγός της Ολυμπιακής αποστολής φέρεται να έχει δηλώσει ότι είχε επικοινωνήσει με τον προπονητή Χρ. Τζέκο το απόγευμα της 12ης Αυγούστου και τον είχε ενημερώσει για το επικείμενο ντόπινγκ κοντρόλ των δύο αθλητών.

Αντίθετα, ο Χρ. Τζέκος, σε δηλώσεις του στον Τύπο, έχει αρνηθεί ότι είχε επικοινωνήσει με τον Γ. Σταματόπουλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Σταματόπουλος ρωτήθηκε από τον εισαγγελικό λειτουργό Σπ. Μουζακίτη, για να πει ό,τι γνωρίζει σχετικά με το θέμα των χρηματοδοτήσεων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού προς τα αθλητικά σωματεία, αλλά και τη χρηματοδότηση του συλλόγου «Αίας».

Νέα στοιχεία

Τέλος, νέα στοιχεία ήρθαν και χτες στη δημοσιότητα για την επιχορήγηση του σωματείου «Αίας», που έχει έδρα στο λόφο Σκουζέ. Χτες, κλιμάκιο του ΣΔΟΕ πραγματοποίησε έλεγχο στο σωματείο και κατέσχεσαν φακέλους, σκληρούς δίσκους υπολογιστών και άλλα στοιχεία με οικονομικό περιεχόμενο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», στις ίδιες εγκαταστάσεις του Χρ. Τζέκου συστεγάζονταν τρεις διαφορετικές επιχειρήσεις, εκ των οποίων μια ανώνυμη, μια ομόρρυθμη και μια ατομική. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι μέτοχοι της ανώνυμης εταιρίας. Ο Χρ. Τζέκος φέρεται να κατέχει 94% του μετοχικού κεφαλαίου, και οι αθλητές Κ. Κεντέρης, Κ. Θάνου και ο προπονητής της άρσης βαρών Χρ. Ιακώβου κατέχουν ποσοστό από 2%. Η εταιρία ιδρύθηκε στις 23 Γενάρη 2003 και το αρχικό κεφάλαιό της ήταν 60.000 ευρώ, το οποίο κατανεμήθηκε σε 20.000 μετοχές. Από αυτές τις μετοχές, οι 18.800 ανήκαν στον Χρ. Τζέκο και οι Κ. Κεντέρης, Κ. Θάνου και Χρ. Ιακώβου είχαν από 400 μετοχές.

Επίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «τα Νέα», πάνω από 1,8 εκατ. ευρώ δόθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια στο προπονητικό κέντρο ενόργανης γυμναστικής «Αίας», που έχει έδρα το Λόφο Σκουζέ.

Το 1999, παραμονές των Ολυμπιακών του Σίδνεϊ, ο «Αίας» εμφανίζεται να παίρνει μια έκτακτη επιχορήγηση 258.107 ευρώ, το 2000 δίνονται στο σύλλογο 155.597 ευρώ, το 2001 222.252 ευρώ, το 2002 646.077 ευρώ και το 2003, μέχρι και τον Απρίλιο του 2004 δίνονταν στον εν λόγω αθλητικό σύλλογο 531. 952 ευρώ. Από την πρώτη εξέταση των στοιχείων, προκύπτει ότι πλην των αθλητών Κ. Κεντέρη, Κ. Θάνου, αλλά και του σπρίντερ των 100 μέτρων Στ. Θεοδωρίδη, που προπονούσε επίσης ο Χρ. Τζέκος, χρήματα μέσω του σωματείου έπαιρνε και ο Χρ. Ιακώβου.

Συγκεκριμένα, τα τρία πρόσωπα Τζέκος, Κεντέρης και Θάνου για το 2002 και 2003 φέρεται να έχουν πάρει 324.754, 242.802 και 242.808 ευρώ, αντίστοιχα. Αλλά και ο προπονητής Χρ. Ιακώβου φέρεται να έχει λάβει 150.000 ευρώ για την αρτιότερη προετοιμασία της άρσης βαρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ